I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Wednesday, October 18, 2017

Sukan vs Akademik


Throwback hari sukan kat sekolah Haziq minggu lepas.
.
.
Pagi tu hasben hantar Haziq ke sekolah, pastu terus pergi kerja. Uni kat rumah dengan Aimi, rilek-rilek dulu pagi hari pastu baru bersiap pergi ke sekolah Haziq. Parents pun boleh datang masa hari sukan.
.
.
Nak keluar rumah, Uni siapkan satu backpack penuh dengan segala barang. Tuala besar, tuala kecik, baju spare Haziq & Aimi, air masak, roti, dan topi anak. Oh, sekali dengan 2 kaki payung.
.
.
Sampai sekolah, hari dah mula panas. Uni carilah Haziq, nasib baiklah jumpa. Since dia darjah 1 dan tak terpilih masuk sukan, kat tepi padang dia main kejar-kejar, main bola dengan kawan-kawan yang sama tak masuk sukan. Hahaha..
.
.
Siap semua pukul 1 lebih. Uni sebenarnya dah takleh duduk diam dah kat tepi padang. Panas campur tak rasa nak tengok sukan pun (mungkin sebab Haziq tak join apa-apa acara). Tapi Uni layankan Haziq main bola dgn kawan-kawan. Rasanya nak dekat 30-40 orang budak dok kejar sebijik bola. Last-last Haziq jadi goalkeeper, sekali dengan 4 orang kawan yang lain (satu gawang ada 5 goalkeeper. Hahahaha..)
.
.
Malam tu Uni citerlah kat hasben pengalaman hari sukan sekolah anak. Hasben gelak dengar Uni cerita. Dia kata, mak-mak kalau buat preparation memang complete, the best ever. Kalau dia datang tanpa Uni, memang tak bawak lah backpack bagai. Cukup tuala jer untuk kesat peluh berjurai.
.
.
Uni cakapla Uni sebenarnya ala-ala mati kutu sepanjang aktiviti sukan tu berlangsung. Nak balik rumah tapi Haziq nak stay sampai habis. Then Uni sedarlah Uni sebenarnya memang tak minat acara sukan berpanas bagai. Hasben pulak sebaliknya. Dia yang beriya-iya sangat nak pergi tapi kerja.
.
.
Masa hari orientasi masuk darjah 1 dulu, masa cikgu buat penerangan silibus dan yg berkaitan, Uni memang pay attention betul-betul. No sembang-sembang gosip-gosip dengan orang sebelah. Tapi hasben pulak takleh duduk diam. Kejap-kejap tengok fon, kejap pusing sana, kejap pusing sini.
.
.
Maksudnya INTEREST BERBEZA. Sorang suka sukan, sorang suka akademik. Sama jugak macam petang tadi, hasben ajak gi joging. Uni follow jer. Habis joging masuklah kete nak balik, Uni terus rasa ngantuk nak tertidursss. Hahahha.. Punyalah hasben bersungguh cakap jangan tido jangan tido, tapi mata ni tetap layu jugak. Ni dah siap mandi, pun ngantuk jugak. Hahahaha.. Jogingnya setengah jam aje, tapi mengantuk tak hengattt.
.
.
.
Apa yang Uni nak cakap kat sini ialah, setiap orang punya MINAT dan KEKUATAN MASING-MASING. FOKUS DAN BUAT YANG TERBAIK.
.
.
Mana-mana kelemahan, perbaikilah dari semasa ke semasa.
.
.
In shaa Allah, hidup ini akan jadi lebih bermakna :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *