I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Wednesday, October 4, 2017

Resepi Nasi Lemak Tanpa Santan & Cara Mudah Kupas Telur Rebus




Hari ni Haziq request nak makan telur sambal for lunch (telur sambal dengan sambal telur tu sama je kan? hehehe..)
.
.
So alang-alang nak buat telur sambal, Uni fikir baik buat nasi lemak sekali. Tapiiii.. santan pulak takde. Kalau buat nasi lemak, Uni guna santan yang perah tu. Kalau guna santan kotak, ish ish ish.. memang haru dibuatnya. Sendiri pun tak nak makan sebab nasinya tak jadi. Hahaha...
.
.
Walaupun takde santan, Uni nak buat nasi lemak jugak. Teringat hari tu ada baca satu post kat MAHN (FB Masak Apa Hari Ni), ada sorang penjual nasi lemak share resepi masak nasi lemak TANPA guna santan. Haaa sesuai sangatlah untuk Uni, kita nak yang jimat masa jer takyah gi beli santan kat kedai ;D
.
.
so apa yang Uni buat pagi tadi :
.
.
1) Rebus telur dulu. Kali ni Uni follow tips rebus telur dari grup MAHN juga. Rebus telur dan masukkan garam dan minyak masak sekali, tujuannya supaya bila kita kupas telur tu cantik licin je telurnya takdelah comot-comot.
.
.
2) Sambil rebus telur, masak nasi lemak yang takde santan tu. Uni masukkan bawang besar dan halia plus garam sikit jer.
.
.
3) Sambil tu goreng ikan bilis.
.
.
.
Lepas setel Haziq mengaji, baru sambung masak.
.
.
4) Time kupas telur tu, mudahnyeee. Telur pun cantik gebu licin aje. Faham jelah Uni ni kadang kupas telur pun sampai nak hancur telur jadinya. Hahaha.. melekat punya pasal. Tapi kali ni iols fefeeling mastercheflah selama 5 minit.
.
.
5) Start masak sambal. Ramuan macam biasa - bawang besar, bawang putih, kiub ikan bilis, belacan, gula, garam ciput dan air. Masak masak masak dan rasa sampai puas hati. Masukkan telur & ikan bilis sikit dan gaul sampai sebati. Siapppp!!
.
.
6) Nasi tadi bila dah siap, aroma tu tetap ada. Bila rasa, of courzelah ada beza sket compare dengan letak santan kan. Tapi takpe, yang penting anak-anak makan bertambah siap cakap, "sedapnya nasi lemak Mama masak hari ni"
.
.
.
Of courzeeelah sedap, Mama follow resepi penjual nasi lemak kat MAHN tauuu! 😘

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *