I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Thursday, October 26, 2017

Ibu Bapa Juga Insan Biasa, Tak Sunyi Daripada Dosa


Malam ni pertama kalinya buat sesi bercerita (bedtime stories) sebelum tidur, yang mana anak-anak yang perlu bercerita. Bukan Uni.
.
.
Haziq bercerita. Tak sampai 5 minit, habis cerita.
.
.
Aimi bercerita. Nak dekat 45 minit bercakap. Sampai Abahnya dan Abg Haziq terus tidur lena 😂
.
.
Uni tahan mata walaupun ngantuk sangat. Tak sedar dua kali terlelap. Celik mata, Aimi dok tengokkkk je Mama dia ni. Muka dia macam nak merajuk. So Uni layankan lagi dia sambung cerita.
.
.
Last-last dia suruh Uni cerita pulak. Uni layankan juga walau pening mata tahan ngantuk. Dah habis cerita, sambil baring berdua, Uni cakap yang Uni sayang sangat kat Aimi dan keluarga kami.
.
.
Tiba-tiba hati Uni rasa sebak. Uni minta maaf kat Aimi sebab Uni tahu Uni ibu yang garang. Ada masanya Uni marah anak, pukul anak, cubit anak untuk tujuan mengajar dan mendidik (Uni rasa semua ibu pun sedikit sebanyak camtu juga kan?). Uni minta maaf kalau dia rasa tak best dengan Uni. Uni cuma nak berikan yang terbaik. Uni juga cakap harapan Uni pada Aimi, Haziq dan keluarga kami untuk masa depan. Masa ni air mata tak dapat ditahan lagi.
.
.
Aimi tengok Uni. Tak berkelip mata dia. Akhirnya dia sama menangis dan kami berpelukan erat dalam tangisan air mata yang hangat. Aimi pun minta maaf juga kat Mama dia ni.
.
.
Walaupun Uni ibu, sebagai insan biasa Uni tetap tak lepas daripada dosa terhadap anak-anak. Jadi Uni percaya dengan meminta maaf seikhlas hati walaupun kepada anak-anak yang masih kecil, akan mengurangkan salah faham dan lebih merapatkan hubungan. Kita akan menerima segala kelebihan dan kekurangan, seadanya.
.
.
Semoga Allah Ta'ala sentiasa menjaga dan melindungi keluarga kecil Uni. Uni doakan yang sama juga untuk keluarga sahabat-sahabat Uni yang sedang membaca status ini.
.
.
Sama-sama kita berusaha ke arah keluarga yang SAKINAH, MAWADDAH, WA RAHMAH. In shaa Allah.
.
.
#MuhasabahDiri

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *