I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Sunday, October 29, 2017

Terima Kasih Astro Oasis Channel 106


Sejak beberapa bulan lepas, pukul 7.00 - 7.30 pm setiap hari Uni WAJIBKAN buka Astro Oasis kat umah. Volume kasi up sket. Strictly no cartoon no other channel.
.
.
Tanpa disangka, start seminggu dua ni Uni dah mula dengar Aimi dan Haziq baca doa perlindungan diri ini walaupun belum begitu lancar.
➡ Bismillaahillazi laa yadhurru ma'as mihi syaiunnn fil ardhi wala fissamaaa'i wahuwassami ul alim
.
.
Terdiam Uni. Ingat-ingat Uni lah, masa Uni dulu dah bekerja few years, baruuu tahu pasal doa ni.
.
.
Sungguh, anak-anak ini adalah mengikut apa yang kita corakkan.
Apa yang kita berikan.
Apa yang kita FEED kepada mereka.
Begitulah mereka akan jadi.
.
.
Bukan hanya nak anak-anak mudah ingat mudah faham subjek akademik semata-mata, tapi paling penting nak ayat-ayat suci Al-Quran dan zikirullah sentiasa basah di bibir dan jiwa anak-anak
Sebab tu Uni pastikan Omega Guard sentiasa ada di rumah kami
Uni berikan Omega Guard kepada anak-anak kerana ini adalah ikhtiar dan usaha Uni membantu anak-anak untuk fokus dan tingkatkan daya ingatan mereka dalam perjuangan MENUNTUT ILMU.
.
.
Besar tanggungjawab sebagai ibu bapa. Semoga Allah Ta'ala sentiasa melindungi dan menjaga keluarga kita semua.

Resepi Sambal Tumis Tanpa Belacan


Hari ni rasa nak makan ayam goreng, sup sayur dengan sambal. So jadilah resepi sambal tumis tanpa belacan. Senang jer caranya (dengan Uni memang resepi senang-senang ajer hehehe...).
.
.
Makan pula di kala hujan lebat. Fuh, memang terangkat! (ehhh puji diri sendiri lah pulakkk 😂 ).
.
.
Ok ni dia resepinya :
.
RESEPI SAMBAL TUMIS TANPA BELACAN



Bahan-bahan :
2 biji bawang besar (kalau bawangnya besar, guna sebiji pun ok dah)
3 ulas bawang putih
2 biji cili merah
Segenggam cili api (kalau suka pedas, tambah lagi kasi 2-3 genggam)
Ikan bilis
Garam dan gula
.
.
1) Potong semua bahan di atas pastu tumbuk sampai hancur dan lumat. Tapi sebab tadi nak cepat, Uni blend semua guna blender kering jer. Mana-mana cara pun boleh.
.
2) Panaskan minyak. Haa time ni pastikan minyak banyak sket pun takpe. Kena betul-betul masak sambal ni.
.
3) Tumis sambal. Masukkan gula dan garam. Rasakan pedas, manis dan masinnya. Terus tumis sampai pecah minyak. Tambah air then Uni tumis lagi biar lama sket.
.
.
Tadaaaa!! Siap sudah! Haaa memang simple kan?
.
.
Sambal ni sedap makan dengan nasi, ubi rebus, lempeng, dengan roti pun boleh. Lepas habis makan nasi tadi, Uni ratah ayam cicah sambal ni. Ish ish ish.. betul-betul makan ni 😂
.
.
.
p/s : bagi yang suka belacan, boleh tambah belacan sekali masa tumbuk / blend 😊

Saturday, October 28, 2017

5 Ayat Keramat Melentur Emosi Anak Sulung Sekelip Mata




Inilah taktik paling cepat dan berkesan yang saya gunakan untuk 'lenturkan' ego Kakak.

Maklumlah, anak sulung ni kadang, ada 'ragam' dia sendiri bila dia dah dapat adik.
Ada 5 'ayat keramat' yang boleh digunakan supaya anak sulung langsung tak anggap adiknya adalah 'pencabar' baru kedudukannya sebagai makhluk paling disayangi ibubapa.

Dan yang penting, ayat keramat ni bukan sekadar nak tone down anak sulung ketika marah saja, tapi nak INSTALL THE RIGHT BELIEF SYSTEM tentang SIAPA DIRINYA DI MATA IBUBAPA. InshaALLAH, kena dengan caranya, anak sulung kita akan jadi PEMBANTU kita yang berjaya dalam menjadi contoh tauladan kepada semua adik-adiknya.

Adiknya umur berapa tahun, tak jadi masalah. Yang penting, taktik ni dah boleh praktis kepada anak sulung yang dah berumur 2 tahun ke atas, atau yang dah boleh faham bahasa. Pereferably, start 3 tahun ke 4 tahun ke atas. Cuba try gunakan ayat ni depan anak sulung, dan perhatikan bagaimana 'egonya' lentur dan tiba-tiba, dari jadi PESAING adik-adik, dia boleh berubah jadi 'PELINDUNG' adik-adik.



=========================
1. SITUASI BEREBUT BARANG 
=========================

Selalu kan, anak-anak ni berebut barang?

Kalau anak-anak berebut barang, jangan sewenang-wenang menangkan adik yang kecil tak mengerti apa-apa lagi.

Tapi jagalah perasaan si anak sulung yang dah mula pandai kecil hati, cemburu dan kecewa itu. Jadi, dalam situasi berebut barang, tunjukkan macam kakak yang menang.

Guna ayat keramat, "Adik, minta izin dulu dari Kakak/Abang.." Walaupun adik baru berusia 6 bulan yang obviously takkan faham pun minta izin tu apa, tapi sebenarnya kita bukan bercakap dengan adik, kita sebenarnya 'bercakap' dengan si anak sulung untuk lenturkan ego dia, biar dia mengalah, biar dia lembut hati dengan adiknya selalu.

Selalunya, lepas suruh adik 'minta izin' untuk guna sesuatu barang, automatically Kakak pun akan bagi izin dan BERHENTILAH sudah adegan berebut barang dalam masa kurang 10 saat.

Tak perlu berceramah pada Kakak suruh mengalah, atau beri arahan kasar suruh Kakak jangan berebut atau sebagainya. Cara marah dan guna kuasa veto suruh kakak lepas barang pada adik, MEMANG BERKESAN kadangnya, tetapi IANYA MENINGGALKAN KESAN yang TIDAK BAIK terhadap hubungan adik-kakak untuk jangka panjang. Guna taktik ayat keramat di atas, inshaALLAH, kakak mengalah, hubungan adik beradik pun lebih harmoni selepas ini.

Jangan terkejut kalau tiba-tiba nanti semua toys kakak dia sanggup kongsi dengan adik tanpa drama derita dan air mata lagi. InshaALLAH.



==============================
2. SITUASI BERGADUH, SI ADIK MENJERIT
==============================

Ni commonlah kan. Adik tak pandai cakap lagi, bila dia marah atau tak puas hati, dia akan menjerit dan menangis. Lepastu, bila seorang dah menjerit, seorang lagi pun selalunya akan sama-sama menjerit dan guna intonasi tinggi sebab tak puas hati atau sebab rasa TERANCAM dengar adik jerit.

Ya lah, selalu bila adik jerit mesti ibubapa serbu dan terus salahkan anak sulung, kan?

So, jeritan adik sangat memberi 'ancaman' yang build 'tense' dalam diri Kakak. Tense ni lama-lama akan buat Kakak benci adik sebab sikit-sikit menangis dan at last, dia yang kena.

Maka, kakak dengan adik masing-masing jadi tak rapat kerana Kakak yang lebih selesa 'menjauhkan' diri dari si adik. Perasan kan masalah ni?

Jadi kembali pada situasi jerit-jerit ni, memang kita kena tenangkan Si Adik. Ada kalanya, adik marah tu SEBAB ANAK SULUNG/KAKAK/ABANG yang kacau.

Jadi, guna ayat keramat "Adik, cakap baik-baik dengan Kakak.." Sebagai hint, nak beritahu pada Kakak, "Kakak dulu yang kena ajar adik bercakap dengan baik.."

Adik yang menjerit menangis tu kita tenangkan macam biasa. Dan Kakak yang dengar ayat keramat tu pun, automatically akan mula 'lembut' dan tone down. Tiba-tiba, dia pun mengadu dengan kata dalam nada suara yang rendah dan lembut. Tiada lagi adegan jerit-jerit marah-marah. Mudah kan?

"Anak faham ke reverse phsychology macam ni...?"

Jawapan saya, inshaALLAH, anak faham. Tapi bukan buat sekali dua, buatlah beberapa kali. Jangan harap express result ya. Kita pun belajar sesuatu, kena ulang berkali-kali. Sama jugalah dengan anak-anak. Beri masa. Sabar itu adalah ASAS dalam mendidik anak-anak.



==============================
3. SITUASI MINTA TOLONG ANAK SULUNG JAGA ADIK
==============================

Ni antara ayat yang paling selalu saya guna.

Untuk ajar Kakak menjadi Kakak yang betul-betul bertanggungjawab dan boleh diharap tengok-tengokkan adik sementara saya meeting, mengajar, memasak, kemas rumah dan sebagainya. Untuk pastikan sesi Kakak babysitting adik berjalan tanpa adegan yang tak diingini, awal-awal lagi saya akan pesan kepada adik, TAPI MAKE SURE KAKAK YANG DENGAR YA.. "Adik, Adik dengar cakap Kakak ya.." Dan selepas itu, sambunglah dengan segala amanat kita untuk si Kakak. Contohnya, "Adik, adik dengar cakap kakak ya. Kakak tak bagi panjat kerusi, adik jangan panjat ya.. Kakak suruh makan duduk, adik duduk ya. Adik DENGAR CAKAP kakak ya.."

Dan kemudian, baru ulangkan skrip di atas kepada Kakak pula. Selalunya, kalau adik buat apa-apa yang bahaya atau yang saya tegah awal-awal, memang Kakak akan bertindak sebagai penjaga dan penyelamat yang sangat berjaya. Dia takkan biar adiknya sendirian dalam bahaya. Syaratnya, kena buat taktik di atas.

Automatically, perasaan sebagai SEORANG KAPTEN KAPAL YANG BERTAGGUNGJAWAB terhadap anak kapalnya, akan terus teraktif dalam diri Kakak.



==============================
4. SITUASI PUJUK ANAK SULUNG YANG MERAJUK/SEDIH HATI
==============================

Selalunya, anak yang berusia 2 tahun ke atas dah pandai merajuk dan 'bawa diri'. Simple, sebab keinginan yang tak dipenuhi selalunya.

Logik anak-anak ni, kalau ibubapa sayang mereka dan hargai mereka, semua kehendak mereka mesti ditunaikan. Mereka tak faham, kadang-kadang, larangan dan penegasan juga adalah salah satu tanda kita sayang mereka.

Jadi, dalam situasi anak-anak merajuk ni, depan-depan adik, kita tuturkan ayat keramat kita. Make sure, kakak dengar. "Adik, tengok Kakak lukis ni, hebat kan Kakak? SubhanALLAH.." atau

"Adik, tadi Kakak solehah sangat, sebab Kakak tolong ibu kemas mainan tadi.. Adik TIRU/IKUT PERANGAI KAKAK ya.."

By the time anak sulung dengar yang DIA KENA JADI CONTOH/ROLE MODEL kepada adik-adik, selalunya dia pun akan terus sejuk dan tak jadi nak buat perangai tak solehah dia.

Ya, anak-anak umur 3 tahun ke atas, sudah boleh tahu perangai soleh dan perangai tak soleh. Dia boleh relate, mana perangai dia patut buat, dan mana yang dia patut tak buat. Dengar ayat keramat tadi, terus dia malu nak buat perangai yang bukan-bukan.



==============================
5. SITUASI BEREBUT PERHATIAN IBU/AYAH & ANAK SULUNG CEMBURU 
==============================

Normallah kadang-kadang anak sulung ambil masa untuk 'move on' dan terima hakikat yang dia kini berkongsi kasih sayang dengan adiknya.

Kadang-kadang, time kita nak menyusukan, beri makan, layan adik atau apa saja dengan adik, time itu jugalah kakak pun buat-buat terdesak nak itu ini sampai tergendala kerja kita. Dalam situasi ni, ingat ibubapa, jangan sekali-kali ABAIKAN perasaan anak sulung.

Anak sulung kita dah pandai 'kecil hati' dan pandai 'buat judgment' samada kita sayangkan dia atau tak. Sedangkan adik-adik yang masih baby/kecil lagi tu belum faham lagi sepenuhnya apa yang berlaku.

Bila Kakak/Abang cemburu dengan layanan, simply JELASKAN dengan simple keperluan adik dan minta adik 'minta maaf.'

"Adik nak Ibu suap makan ya? Ok, adik minta kakak tunggu sekejap, dan adik minta maaf kakak ya.. Lepas ni, Ibu suap kakak pula makan, ya?" Dan tarik tangan adik acah-acah minta maaf dengan Kakak. Sambil beritahu kepada Kakak, adik kecil lagi, adik lapar, adik minta maaf sebab adik nak makan dulu dan sebagainya.

Si Kakak/Abang yang DAPAT PENGHORMATAN sebegitu, lazimnya akan cair dan tiba-tiba keluarlah ayat keramat dia, "Tak apalah, ibu bagi adik makan dulu. Kesian adik tu lapar.."

Ini situasi benar yang selalu saya hadapi. Bila Kakak rasa 'hak' dia terancam, minta adik minta maaf. Dan dia pun, akan mula bertolak ansur dan dia tahu, dalam 'hak' dia untuk dapatkan perhatian ibubapa, adik juga mempunyai hak yang sama.

==============
KESIMPULAN
==============

Sampai bila kena guna taktik ni? Takkan sampai bila-bila?

Ya! Memang takkan sampai bila-bila. Cuba buat beberapa hari ke beberapa minggu saja. Lambat laun, Kakak memang tak kisah lagi untuk beralah dengan adik bila berlaku 'perebutan' meraih cinta dan perhatian ibubapa.

Tapi yang penting, kita ni parents WAJIB attend kakak pula selepas tu. Jangan diabaikan kakak pula. Mentang-mentang dia dah bertolak ansur, kita abaikan dia saja lepas tu. JANGAN ya.

HARGAI KEPERCAYAAN yang anak beri kepada kita. Dah attend adik dan janji nak attend kakak pula, jangan buat-buat lupa dengan janji kita. ATAU nanti, KESEMUA AYAT KERAMAT YANG KELUAR DARI MULUT KITA AKAN TERUS HILANG SEGALA 'BISANYA.' Di saat tu, sebut apa saja pada Kakak, semuanya jadi tak lut.

Sebab apa tak lut? Sebab anak dah hilang percaya. Ada banyak sebab kenapa kata-kata kita dah kurang lut dengan anak-anak, inshaALLAH lain kali saya cerita.

Cuma basically, ini adalah 5 AYAT KERAMAT yang boleh kita gunakan untuk LENTURKAN ego anak sulung dan supaya hatinya terpujuk untuk SENTIASA BERSIKAP RAHMAH DAN TOLERABLE dengan adiknya.

Ada banyak lagi ayat keramat lainnya, antara yang famous adalah, "Adik sayang Kakak, adik rindu kakak, Ibu sayang kakak" dan sebagainya. Tapi sebab ayat ni dah ramai orang tahu, saya tulis ayat yang jarang disebut seperti 5 contoh di atas tu. Ada masa, kita sambung lagi. :)

Kalau anda rasa bermanfaat, boleh dikongsi dengan yang lain. Kita mungkin tak ada masa menulis begini, tapi kita BOLEH DAPAT PAHALA YANG SAMA DENGAN PENULIS, andai bantu sebarkan kebaikan ini kepada orang lain. Mudah nak kumpul pahala sebenarnya!

*Pm/inbox akan saya jawab antara waktu 9 malam - 12 malam sahaja.

#sebelumsenja

Sharifah Zahidah
23 Oktober 2017

#TrainerHati
Abunour Training Solution


Kredit : FB Sharifah Zahidah

Friday, October 27, 2017

Rejection - Boleh Jadi Allah Mahu Melindungi Kita


Simple jer ayat Mufti Menk kat bawah ni, tapi dua tiga kali Uni baca, deep sangat rasanya.




Uni percaya setiap daripada kita pasti pernah berdepan dengan REJECTION dalam hidup ini kan. Macamana reaksi kita bila direject?
.
.
Beberapa tahun sudah, Uni pernah ditawarkan kerja dengan gaji dan pangkat yang lebih besar. Tapi akhirnya, Uni direject dengan cara yang Uni tak sangka, malah tak pernah terfikir pun akan terjadi. Mula-mula Uni rasa "yeah, i'm okay" tapi bila dicampur dengan beberapa perkara lain, dua tiga bulan lepas tu Uni akui "yeah i'm NOT okay". Ibaratnya Uni jatuh terduduk. Roda di bawah.
.
.
Dunia rasa tunggang terbalik. Stress level meningkat mencanak. Rasa struggle sangat. Perlahan-lahan Uni kumpul kekuatan. Banyak segi banyak cara. Support daripada orang-orang yang Uni sayang dan sayangkan Uni sangat bantu Uni untuk kembali okay.
.
.
Selepas Uni dah move on sekian lama, barulah Uni nampak HIKMAH kenapa Uni direject dulu. It is Allah' protection for me. Allah selamatkan Uni terlebih dahulu TANPA Uni tahu kenapa Allah atur sebegitu sekali untuk Uni.
.
.
Dan kini, tiap-tiap hari Uni scroll newsfeed, Uni baca apa yang rakan-rakan kongsikan. Tak syok pula rasa nak tulis contohnya kat sini, tapi mungkin ayat dari Mufti Menk ini boleh menjelaskan apa yang anda semua sedang lalui kini ataupun telah lalui dulu.
.
.
Rejection is also equal to Allah's protection, in a way :)

Thursday, October 26, 2017

Ibu Bapa Juga Insan Biasa, Tak Sunyi Daripada Dosa


Malam ni pertama kalinya buat sesi bercerita (bedtime stories) sebelum tidur, yang mana anak-anak yang perlu bercerita. Bukan Uni.
.
.
Haziq bercerita. Tak sampai 5 minit, habis cerita.
.
.
Aimi bercerita. Nak dekat 45 minit bercakap. Sampai Abahnya dan Abg Haziq terus tidur lena 😂
.
.
Uni tahan mata walaupun ngantuk sangat. Tak sedar dua kali terlelap. Celik mata, Aimi dok tengokkkk je Mama dia ni. Muka dia macam nak merajuk. So Uni layankan lagi dia sambung cerita.
.
.
Last-last dia suruh Uni cerita pulak. Uni layankan juga walau pening mata tahan ngantuk. Dah habis cerita, sambil baring berdua, Uni cakap yang Uni sayang sangat kat Aimi dan keluarga kami.
.
.
Tiba-tiba hati Uni rasa sebak. Uni minta maaf kat Aimi sebab Uni tahu Uni ibu yang garang. Ada masanya Uni marah anak, pukul anak, cubit anak untuk tujuan mengajar dan mendidik (Uni rasa semua ibu pun sedikit sebanyak camtu juga kan?). Uni minta maaf kalau dia rasa tak best dengan Uni. Uni cuma nak berikan yang terbaik. Uni juga cakap harapan Uni pada Aimi, Haziq dan keluarga kami untuk masa depan. Masa ni air mata tak dapat ditahan lagi.
.
.
Aimi tengok Uni. Tak berkelip mata dia. Akhirnya dia sama menangis dan kami berpelukan erat dalam tangisan air mata yang hangat. Aimi pun minta maaf juga kat Mama dia ni.
.
.
Walaupun Uni ibu, sebagai insan biasa Uni tetap tak lepas daripada dosa terhadap anak-anak. Jadi Uni percaya dengan meminta maaf seikhlas hati walaupun kepada anak-anak yang masih kecil, akan mengurangkan salah faham dan lebih merapatkan hubungan. Kita akan menerima segala kelebihan dan kekurangan, seadanya.
.
.
Semoga Allah Ta'ala sentiasa menjaga dan melindungi keluarga kecil Uni. Uni doakan yang sama juga untuk keluarga sahabat-sahabat Uni yang sedang membaca status ini.
.
.
Sama-sama kita berusaha ke arah keluarga yang SAKINAH, MAWADDAH, WA RAHMAH. In shaa Allah.
.
.
#MuhasabahDiri

Monday, October 23, 2017

Tegas Seorang Ayah


Pagi tadi buat mihun goreng. Asal goreng mihun ni, berdebar je rasa sebab ada 3 kemungkinan :
➡ Mihunnya lembut sedap
➡ Mihunnya keras kejung
➡ Mihunnya lembek benyek
.
.
.
Dan hasil pagi ni ialah, pertengahan antara lembut dan lembek, tapi still boleh dimakan 😂
.
.
Yang kelakarnya bila Haziq buka tudung saji tadi pastu tanya,
.
"Mama masak ape ni ma?
.
"Mama masak mihun goreng. Sedap tau"
.
"Mmm.. kenapa macam pelik je mihun ni?"
.
.
Dan Uni pun gelak jelah. Tapi camne rupa pun, makanlah kami anak-beranak. Hasben selalu pesan kat anak-anak, "apa yang Mama masak, makan jer jangan komplen".
.
Hasilnya anak makan bertambah jua 😂
.
.
Pernah jua hasben cakap "jangan komplen apa Mama masak. Sape komplen cakap tak sedap ke apa, takyah makan terus"
.
.
Uni first time dengar camni, terkedu juga rasa. Tapi beginilah cara hasben dibesarkan dan inilah yang dia terapkan pada anak-anak kami.
Banyak hikmah yg Uni boleh nampak. Jadi lebih bersyukur, kurang mengkritik dan paling penting, CAMPAKLAH KE MANA SEKALIPUN, IN SHAA ALLAH BOLEH SURVIVE 💪

Wednesday, October 18, 2017

Sukan vs Akademik


Throwback hari sukan kat sekolah Haziq minggu lepas.
.
.
Pagi tu hasben hantar Haziq ke sekolah, pastu terus pergi kerja. Uni kat rumah dengan Aimi, rilek-rilek dulu pagi hari pastu baru bersiap pergi ke sekolah Haziq. Parents pun boleh datang masa hari sukan.
.
.
Nak keluar rumah, Uni siapkan satu backpack penuh dengan segala barang. Tuala besar, tuala kecik, baju spare Haziq & Aimi, air masak, roti, dan topi anak. Oh, sekali dengan 2 kaki payung.
.
.
Sampai sekolah, hari dah mula panas. Uni carilah Haziq, nasib baiklah jumpa. Since dia darjah 1 dan tak terpilih masuk sukan, kat tepi padang dia main kejar-kejar, main bola dengan kawan-kawan yang sama tak masuk sukan. Hahaha..
.
.
Siap semua pukul 1 lebih. Uni sebenarnya dah takleh duduk diam dah kat tepi padang. Panas campur tak rasa nak tengok sukan pun (mungkin sebab Haziq tak join apa-apa acara). Tapi Uni layankan Haziq main bola dgn kawan-kawan. Rasanya nak dekat 30-40 orang budak dok kejar sebijik bola. Last-last Haziq jadi goalkeeper, sekali dengan 4 orang kawan yang lain (satu gawang ada 5 goalkeeper. Hahahaha..)
.
.
Malam tu Uni citerlah kat hasben pengalaman hari sukan sekolah anak. Hasben gelak dengar Uni cerita. Dia kata, mak-mak kalau buat preparation memang complete, the best ever. Kalau dia datang tanpa Uni, memang tak bawak lah backpack bagai. Cukup tuala jer untuk kesat peluh berjurai.
.
.
Uni cakapla Uni sebenarnya ala-ala mati kutu sepanjang aktiviti sukan tu berlangsung. Nak balik rumah tapi Haziq nak stay sampai habis. Then Uni sedarlah Uni sebenarnya memang tak minat acara sukan berpanas bagai. Hasben pulak sebaliknya. Dia yang beriya-iya sangat nak pergi tapi kerja.
.
.
Masa hari orientasi masuk darjah 1 dulu, masa cikgu buat penerangan silibus dan yg berkaitan, Uni memang pay attention betul-betul. No sembang-sembang gosip-gosip dengan orang sebelah. Tapi hasben pulak takleh duduk diam. Kejap-kejap tengok fon, kejap pusing sana, kejap pusing sini.
.
.
Maksudnya INTEREST BERBEZA. Sorang suka sukan, sorang suka akademik. Sama jugak macam petang tadi, hasben ajak gi joging. Uni follow jer. Habis joging masuklah kete nak balik, Uni terus rasa ngantuk nak tertidursss. Hahahha.. Punyalah hasben bersungguh cakap jangan tido jangan tido, tapi mata ni tetap layu jugak. Ni dah siap mandi, pun ngantuk jugak. Hahahaha.. Jogingnya setengah jam aje, tapi mengantuk tak hengattt.
.
.
.
Apa yang Uni nak cakap kat sini ialah, setiap orang punya MINAT dan KEKUATAN MASING-MASING. FOKUS DAN BUAT YANG TERBAIK.
.
.
Mana-mana kelemahan, perbaikilah dari semasa ke semasa.
.
.
In shaa Allah, hidup ini akan jadi lebih bermakna :)

Wednesday, October 4, 2017

Resepi Nasi Lemak Tanpa Santan & Cara Mudah Kupas Telur Rebus




Hari ni Haziq request nak makan telur sambal for lunch (telur sambal dengan sambal telur tu sama je kan? hehehe..)
.
.
So alang-alang nak buat telur sambal, Uni fikir baik buat nasi lemak sekali. Tapiiii.. santan pulak takde. Kalau buat nasi lemak, Uni guna santan yang perah tu. Kalau guna santan kotak, ish ish ish.. memang haru dibuatnya. Sendiri pun tak nak makan sebab nasinya tak jadi. Hahaha...
.
.
Walaupun takde santan, Uni nak buat nasi lemak jugak. Teringat hari tu ada baca satu post kat MAHN (FB Masak Apa Hari Ni), ada sorang penjual nasi lemak share resepi masak nasi lemak TANPA guna santan. Haaa sesuai sangatlah untuk Uni, kita nak yang jimat masa jer takyah gi beli santan kat kedai ;D
.
.
so apa yang Uni buat pagi tadi :
.
.
1) Rebus telur dulu. Kali ni Uni follow tips rebus telur dari grup MAHN juga. Rebus telur dan masukkan garam dan minyak masak sekali, tujuannya supaya bila kita kupas telur tu cantik licin je telurnya takdelah comot-comot.
.
.
2) Sambil rebus telur, masak nasi lemak yang takde santan tu. Uni masukkan bawang besar dan halia plus garam sikit jer.
.
.
3) Sambil tu goreng ikan bilis.
.
.
.
Lepas setel Haziq mengaji, baru sambung masak.
.
.
4) Time kupas telur tu, mudahnyeee. Telur pun cantik gebu licin aje. Faham jelah Uni ni kadang kupas telur pun sampai nak hancur telur jadinya. Hahaha.. melekat punya pasal. Tapi kali ni iols fefeeling mastercheflah selama 5 minit.
.
.
5) Start masak sambal. Ramuan macam biasa - bawang besar, bawang putih, kiub ikan bilis, belacan, gula, garam ciput dan air. Masak masak masak dan rasa sampai puas hati. Masukkan telur & ikan bilis sikit dan gaul sampai sebati. Siapppp!!
.
.
6) Nasi tadi bila dah siap, aroma tu tetap ada. Bila rasa, of courzelah ada beza sket compare dengan letak santan kan. Tapi takpe, yang penting anak-anak makan bertambah siap cakap, "sedapnya nasi lemak Mama masak hari ni"
.
.
.
Of courzeeelah sedap, Mama follow resepi penjual nasi lemak kat MAHN tauuu! 😘
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *