I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Monday, June 19, 2017

Cara Untuk Istiqamah Baca Al-Quran Bagi Mereka Yang Sibuk


Uni ade baca perkongsian seorang sahabat fb. Sori tak ingat namanya


Yang uni ingat
Cara untuk istiqamah baca Al-Quran setiap hari bagi surirumah / suri bekerja yang sibuk urus anak/ada anak kecil / sesiapa jer yg rasa sibuk tak sempat nak baca Al-Quran


Caranya baca 2 helai Al-Quran setiap kali selepas solat
2 helai bersamaan 4 mukasurat
5x solat sehari
Jadi kita dapat baca Al-Quran 10 helai bersamaan 20 mukasurat sehari


Katakan selepas solat Subuh kita kebizian
Takpe kita teruskan baca 2 helai lepas solat Zohor (kalau ade masa, ganti yg 2 helai yg tak sempat baca waktu Subuh tadi. Kalau takde masa, cukup 2 helai lepas solat Zohor jer)


Jadikan amalan lepas solat mesti baca 2 helai lama-lama akan jadi terbiasa


Uni pun cubalah buat bulan Ramadhan ni
Dan boleh rupanya achieve baca 10 helai sehari (sebab dah tau cara. Thanks a lot to my friend yg kongsikan cara)


In shaa Allah tiada lagi alasan "SIBUK" sehingga langsung tak sempat nak baca Al-Quran.


Semoga perkongsian ini ada manfaatnya in shaa Allah 😊


P/s : moga diri ini terus istiqamah walaupun selepas berakhirnya Ramadhan..

Saturday, June 17, 2017

Moment Mama Happy


Result midyear exam Haziq dah keluar
8A 3B
No. 11 dalam kelas
No. 34 dalam darjah
Uni rasa happy seronok sangat dah
Peluk cium Haziq sampai dia kata


"Mama, Haziq pandai kan sebab tu Haziq dapat no. 11 kan Mama. Mama suka tak Haziq dapat no. 11"


Mama tergelak pastu cakap "Iya Mama suka happy bersyukur sangat. Haziq nampak kan Mama senyum banyak ni. Tahniah Haziq. Mama doakan Haziq terus berjaya dunia dan akhirat" 


Seronok sangat moment masa tahu result Haziq ni. Berpeluk berjemaah kami mcm dapat result SPM / result masuk U jer gayanye πŸ˜‚πŸ˜‚


Semoga Haziq terus seronok pergi sekolah, seronok belajar, seronok berkawan dan bergaul dan hormat cikgu-cikgu.
In shaa Allah berkat ilmu dunia akhirat πŸ’•

Friday, June 2, 2017

Nak Diapers-Free Anak?


Nak diapers free anak
Bukan anak je kena bersedia
Mak juga kena bersedia

Mak mesti fokus betul-betul
Bukan dalam tempoh training je
Tapi bab tempoh yang dah lulus training tu pun sama.

Tak boleh lepas masuk tandas sendiri
Mesti nak kena tengok suci atau tidak aliran airnya

Dibuatnya tetiba terkucil atas lantai,
Mak sibuk fokus tidurkan adik lain

Habis najis merebak satu rumah

(Bab najis ni mak memang tak boleh nego. Sebab rumah ni, penghuninya bersembahyang)

Tak pasal2 cuci satu rumah
Tak pasal2 anak kena marah sebab terkucil terberak

Oleh itu mak mestilah sesuaikan dengan keadaan sendiri dan anak. Dah betul sesuai ke, mak betul bersedia ke nak mengadap najis bertaburan. Mak dah bersedia ke nak tahan emosi?

Kalau tak sedia lagi,
Tunggu la dahulu.
Hubungan anak dan ibu lebih utama
Jangan sampai tercalar jiwa anak

Taharah mesti kena jaga
Silap2 tertolak ibadah

Biarkan kata orang yang mencemuh
Mereka tiada di tempat kita
Dan mereka tak turut sama cucikan najis
Mereka tak tolong pun pegang paip air cuci rumah

Biarkan, mak cik bawang itu dengan bawangnya. Biarkan.


Kredit : FB Aina Mardhiah (https://www.facebook.com/aina.mardhiah.56?fref=nf)

Thursday, June 1, 2017

Berapa Lama Nak Rebus Telur?



Place eggs in a pot with cold water over high beat
Once water comes to a boil, remove from heat, cover and let sit to desired

Soft boiled : 3 - 6  minutes
Hard boiled : 10-15 minutes

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *