I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Wednesday, May 31, 2017

Miliki Rumah? Miliki Kedai? Miliki Tanah? Sila Bayar Cukai Tanah



Hari ni last day ye untuk bayar cukai tanah
Siapa lum bayar, sila pergi bayar cepat yer :)

Daftar Haji Untuk Anak-Anak


Check kat draft, rupanya dah lama draft post ni. Tahun 2015. Dah 2 tahun berlalu, so sekarang saya publish lah ye.





Alhamdulillah, selesai satu tanggungjawab. Daftar haji untuk anak-anak tersayang, Haziq & Aimi :)


Pergi daftar haji pada 10 Mei 2015.
Tahun peruntukan haji ialah pada tahun 2084.
Bermakna masa tu Haziq umur 74 tahun dan Aimi umur 71 tahun. Fuhhh... ada rezeki, boleh naik haji awal in shaa Allah.


Masa tu, kat mana saya?
Kalau panjang umur, umur saya 101 tahun :)

Masa Untuk Guna Moogoo Semula?


Last entry saya cerita pasal Moogoo ialah entry ini - 3 Minggu Selepas Guna Moogoo


Haziq guna Moogoo sampai umurnya 4 tahun. Lama-lama tu dah okey sampai saya pun stop dah beli Moogoo. Kulit dah cantik, halus, lembut. Untuk mandian, saya tukar kepada Carrie Junior. Alhamdulillah okey.


Tapi sekarang ni Haziq dah darjah 1. Sekolah kebangsaan dan sekolah agama. Satu hari full dengan sekolah. Ekzemanya dah datang semula sebab panas dan berpeluh-peluh. Huhuhu...


Kat bahagian lain semua okey, sekarang ni yang agak problem kat bahagian tengkuk dan leher. Gatal, merah dan kulit jadi tebal sebab menggaru.


Hari tu saya ada survey Moogoo Irritable Skin Balm (ISB) kat Red Cap Pharmacy di Taman Austin Perdana, Johor Bahru. Terkedu kejap sebab harga dah naik. Untuk ISB saja harga dah RM70+. Uhuk uhuk... Dulu beli 1 kotak starter pack ada 4 item total RM187.


Tapi nampak gaya kene beli jugak ISB tu, sebab itulah satu-satunya krim yang serasi dengan Haziq untuk kurangkan ekzemanya.

Saturday, May 27, 2017

Sedekah RM60, Dapat Dalam RM600-RM800 (Part II)


Sambungan dari sini.


So dalam masa singkat yang diberikan, saya pun google lah tentang Xiaomi Mi Pad 2. Tak banyak info sangat sebab semua info pun lebih kurang sama jer, semua tentang spec tab tu. Pastu tak jumpa pulak mana-mana review yang orang dah guna tab Xiaomi ni.


Menyedari diri sendiri ni agak slow bab-bab gadget, so saya fikir nak Samsung aje. Sebab features lebih kurang sama dengan tablet saya yang dah rosak tu. Cuma kali ni rasa tak mo lagi dah pakai tablet. Handphone okey sangat dah.


Tapi diri ni malu nak bagitau. Yelah, orang offer kita tab Xiaomi, takkan kita nak request lain pulak. Tak sampai hati. So saya rilek dulu. Tanpa disangka lagi, orang tu whatsapp, katanya "Kalau nak beli Samsung ke atau apa-apa brand lain yang suka, bagitau jer. No problem". Eh macam tau-tau jer. Orang ni ada sixth sense ker?


So saya bagitaulah, kalau boleh saya nak Samsung Galaxy J5 tapi kalau tak dapat J5, J3 pun boleh. Saya okey jer.


So orang tu siap tanye semua detail spec hp yang saya nak. Saya blurlah kejap, sebab katanya nak bagi hadiah, so bagi lah camne rupa pun saya okey jer. Tapi dia kata dia nak bagi handphone ikut apa yang saya nak. So kalau camtu, saya pun bagitaulah details yang saya nak. Hehehe...


Dan beberapa hari selepas tu, saya pun dapat hadiah handphone baru saya. Alhamdulillah :) Happy me!


Saya cerita kat sini, bukan nak canang soal berapa jumlah sedekah saya, bukan juga soal apa yang saya dapat, tapi point saya ialah, bila kita rasa susah, cubalah bersedekah lebih sikit dari yang kita biasa buat. Serta mohonlah ampun atas segala dosa-doa. Moga-moga Allah permudahkan segala urusan kita :)


Tq Allah
Tq seseorang yang sudi hadiahkan saya handphone ini. Saya betul-betul happy dan sangat hargai pemberian ini :)

Sunday, May 21, 2017

Sedekah RM60, Dapat Dalam RM600-RM800 (Part I)


Kisah semalam. Jumaat 19 Mei 2017

Saya hantar anak-anak ke rumah pengasuh untuk setengah hari, sebab ada urusan sket kene setel segera.

Dah setel urusan, sebelum nak amik anak-anak semula, saya terfikir nak belikan sesuatu sebagai hadiah Mother's Day untuk pengasuh.

Tapi tak tau nak beli apa, sebab memang tak plan nak beli. Idea tiba-tiba je datang. Kebetulan masa tu saya di Pusat Bandar PG. Saya fikir nak beli kek jer. Kek = celebration.

Pergi survey kek kat Season. Takde yang berkenan di hati. Terus call suami, minta pendapat dia.

Dia kata, beli KFC. Sure orang makan petang-petang ni. Meriah gitu.

So saya belilah KFC. Total semua dalam RM60+. Saya ikhlaskan pembelian untuk pengasuh.

Bila masuk kereta nak gerak ke rumah pengasuh, ada bunyi whatsapp masuk. Saya check dulu.

ADA ORANG NAK HADIAHKAN SAYA TABLET!!!

aduh, tereksaited seketika. Memang sebelum tu saya ada berwhatsapp dengan seseorang ni. Minta pendapat hp mana yang bagus. Saya nak beli.  Nak ganti tablet saya ni. Sebab tablet saya sekarang dah problem sangat-sangat. Charging 25 jam tapi bateri masuk 12% jer. Huhuhu...

Tapi tak sangka lah pulak, diskas punya diskas, orang tu nak belikan tab terus untuk saya. Nak belikan XIAOMI MI PAD 2.

Saya tau xiaomi tapi tak tau xiaomi ade pad jugak. Hehehe.. orang tu beri masa untuk saya google info pasal tab xiaomi ni. Then konfemkan. Sebab dia nak terus proceed beli untuk saya.

Tak tau nak gambarkan macamana perasaan saya masa tu. Last-last saya bertenang dulu. Dan terus gerak ke rumah pengasuh.

Sambil drive, sambil recall semula keputusan nak hadiahkan pengasuh KFC sempena Mother's Day.

Allah balas 10x ganda. Dengan sesuatu yang sangat-sangat saya perlukan ketika ini.

Cerita selanjutnya bersambung di Part II.

Thursday, May 18, 2017

Bermulalah Peperiksaan Pertengahan Tahun Untuk Darjah 1


Hari ini 17 Mei 2017, bermulalah peperiksaan pertengahan tahun Haziq sampailah minggu depan.

Persiapan? Rasanya betul-betul belajar dan ulangkaji, termasuklah untuk peperiksaan sekolah agama yang dah pun selesai minggu lepas (seminggu).

Untuk sekolah agama, bila darjah 1, 2, 3 exam, maka murid darjah 4, 5, 6 dicutikan seminggu.

Dan sekarang ni, murid darjah 4, 5, 6 exam, maka Haziq pun cutilah seminggu! Yahoooo!! (eh, Mama Haziq pulak yang over excited.. hehehe...)

Walaupun baru darjah 1, tapi terus terang saya cakap, exam sekarang ni bukan macam kita dulu-dulu. Standardnya lebih tinggi, apatah lagi lepas hari perjumpaan dengan guru-guru Haziq bulan lepas, barulah saya tahu yang ada perbezaan juga untuk kelas-kelas, walaupun baru darjah 1.

Masa saringan Linus bulan November 2016, bila keputusan dikeluarkan untuk penentuan kelas, Haziq ditempatkan kat kelas ke-9. Total kelas ada 10 kelas. Masa tu dalam hati, eh anak aku masuk kelas ke-9?, tapi saya fikir-fikir balik, alah darjah 1 je pun tak kisahlah kelas mana-mana. so okey jelah.

Masa minggu pertama persekolahan Januari 2017, diadakan minggu transisi selama 2 minggu. Kira macam orientasi gitu lah. Cikgu-cikgu buat aktiviti basic dengan murid-murid. Masuk hari keempat minggu pertama tu, cikgu call suami saya bagitahu Haziq dipindahkan ke kelas ke-2. Sebabnya penguasaan Haziq jauh lebih tinggi dan dia layak masuk kelas ke-2 dan bukannya di kelas ke-9.

Masa tu kami happy lah, dan pada masa yang sama, ada rasa cuak juga, eh darjah 1 pun dah ada standard2 ker.

Teruslah contact kak ipar dan suaminya yang kedua-duanya pegang jawatan tinggi di sekolah rendah dan jabatan pendidikan. Diorang cakap, memang macam tu, supaya cikgu boleh fokus ikut level murid-murid. Yang dah pandai baca lancar baca, takkanlah duduk satu grup dengan yang masih mengeja ataupun yang masih mengenal huruf. Begitulah contohnya.

So bila dah duduk kat kelas ke-2, rasanya Haziq boleh ngamlah (Haziq kat mana-mana pun boleh ngam. Kat kelas ke-9 pun dia happy, kat kelas ke-2 pun dia happy.. Hahahaha..)

Masa hari perjumpaan bulan lepas tu, saya tanya cikgu adakah semua topik dalam buku teks dan buku aktiviti cikgu akan cover (ajar)?

Cikgu jawab, yes cikgu akan cover semua dalam buku teks untuk semua kelas, tapi untuk buku aktiviti bergantung kepada kelas. Kelas yang depan-depan, memang akan habiskan satu buku aktiviti plus extra worksheet. Untuk kelas yang lain, ade bahagian dalam buku aktiviti yang cikgu tak cover tapi cikgu ganti dengan aktiviti / worksheet lain yang sesuai dengan tahap penguasaan murid.

Dalam hati saya berkata "Patutlah!!"

Patutlah homework Haziq banyak betul. 2 jam untuk satu malam kadang tak cukup untuk siapkan homework, siap sambung lagi buat homework pagi esoknya sebelum pergi sekolah. Huhuhu...

Nasib baik jugaklah saya kini jadi pengurus rumahtangga sepenuh masa kat rumah, so memang tugas saya 100% lah bab ni. Kadang terfikir jugak, kalau aku masih bekerja, macamanalah anak aku. Pandai-pandailah siapkan homework sendiri. Silap-silap aku letih, aku pun tak sempat nak belek apa homework dia. Huhuhu...

Suka atau tidak, inilah yang kita para ibu bapa perlu persiapkan untuk anak-anak kita, or else anak kita yang akan ketinggalan.

Decidelah apapun yang melibatkan soal pendidikan anak-anak, tapi buatlah yang terbaik yang kita mampu dan anak kita mampu carry on.

Untuk mid year exam ni, preparation dah buat yang terbaik, selebihnya tawakal saja. Moga Allah kurniakan keputusan yang cemerlang untuk Haziq in shaa Allah :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *