I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Wednesday, May 31, 2017

Miliki Rumah? Miliki Kedai? Miliki Tanah? Sila Bayar Cukai Tanah



Hari ni last day ye untuk bayar cukai tanah
Siapa lum bayar, sila pergi bayar cepat yer :)

Daftar Haji Untuk Anak-Anak


Check kat draft, rupanya dah lama draft post ni. Tahun 2015. Dah 2 tahun berlalu, so sekarang saya publish lah ye.





Alhamdulillah, selesai satu tanggungjawab. Daftar haji untuk anak-anak tersayang, Haziq & Aimi :)


Pergi daftar haji pada 10 Mei 2015.
Tahun peruntukan haji ialah pada tahun 2084.
Bermakna masa tu Haziq umur 74 tahun dan Aimi umur 71 tahun. Fuhhh... ada rezeki, boleh naik haji awal in shaa Allah.


Masa tu, kat mana saya?
Kalau panjang umur, umur saya 101 tahun :)

Masa Untuk Guna Moogoo Semula?


Last entry saya cerita pasal Moogoo ialah entry ini - 3 Minggu Selepas Guna Moogoo


Haziq guna Moogoo sampai umurnya 4 tahun. Lama-lama tu dah okey sampai saya pun stop dah beli Moogoo. Kulit dah cantik, halus, lembut. Untuk mandian, saya tukar kepada Carrie Junior. Alhamdulillah okey.


Tapi sekarang ni Haziq dah darjah 1. Sekolah kebangsaan dan sekolah agama. Satu hari full dengan sekolah. Ekzemanya dah datang semula sebab panas dan berpeluh-peluh. Huhuhu...


Kat bahagian lain semua okey, sekarang ni yang agak problem kat bahagian tengkuk dan leher. Gatal, merah dan kulit jadi tebal sebab menggaru.


Hari tu saya ada survey Moogoo Irritable Skin Balm (ISB) kat Red Cap Pharmacy di Taman Austin Perdana, Johor Bahru. Terkedu kejap sebab harga dah naik. Untuk ISB saja harga dah RM70+. Uhuk uhuk... Dulu beli 1 kotak starter pack ada 4 item total RM187.


Tapi nampak gaya kene beli jugak ISB tu, sebab itulah satu-satunya krim yang serasi dengan Haziq untuk kurangkan ekzemanya.

Monday, May 29, 2017

Bila Anak-Anak Dah Lupa Kepada Ibu Bapa dan Taknak Balik ke Rumah Keluarga Lagi


Ini adalah tips / sharing daripada mak mertua uni yang belum pernah uni dengar lagi daripada mana-mana sumber lain sebelum ini.


Tipsnya related dengan - anak-anak yang jenis duduk jauh-jauh pastu taknak balik rumah kita, dah lupa ibu bapa, senang cakap dah lupa keluarga dan taknak balik lagi.
Jadi mak mertua share cara ape nak buat bila jadi camni


Caranya ialah :
Pada bila-bila masa si ibu teringat pada anaknya yang taknak balik ke rumah / dah lupa family, si ibu sedekahkan al-Fatihah kepada anak dan selawat 3x, sebut nama penuh anak berbin / bintikan ayahnya, sambil si ibu mengusap-usap dadanya (breast = miss b) dan ingat sepenuh perasaan kepada anak.


Uni terkejutlah dengar tips ni, so uni tanye, kenapa miss b?


Mak mertua cakap, sebab dari miss b lah anak minum susu ibu, dan kat miss b lah tempat paling tenang bagi anak sebaik saja dia keluar dari rahim ibu. Jadi moga-moga dengan kita usap miss b kita, sebut nama anak serta ingat penuh perasaan kat dia, anak yang jauh tu akan ingat semula pada kita dan in shaa Allah akan balik semula kat kita (tips ni mak mertua dapat dari seseorang yg share dengan beliau).


Semua ini adalah ikhtiar kita sebagai manusia. Selebihnya kita tawakal dan mohon pertolongan pada Allah Ta'ala.


semoga perkongsian ini ada manfaatnya. in shaa Allah.

Saturday, May 27, 2017

Siapa Yang Kejut Bangun Sahur?


#throwback sahur dulu-dulu
Most of the time suami yg kejut bangun sahur
Celik mata jer eh dah siap semua atas meja πŸ˜‚
Uni punya part setelkan semua lepas siap sahur
Pastu siap-siaplah kami gi kerja, anak-anak pun diangkut sama. Yang ke tadika. Yang ke rumah pengasuh.


Sekarang ni
Uni yg kejut suami bangun sahur
Dia celik mata tengok semua dah siap atas meja
Then uni juga yg kemas-kemas lepas sahur
Pastu dia siap-siap gi kerja
Anak-anak kat umah dengan uni (tahun lepas Haziq tadika so suami yg anta)


In shaa Allah bila dah kat umah sekarang ni
Dapat buat apa yg tak dapat dibuat masa bekerja dulu
Yg penting kat mana pun kita, kat ofis ke kat umah ke
Setiap kita punya ruang masa untuk kejar pahala dengan cara masing-masing yg bersesuaian ❤


Semoga puasa kita dan amal ibadat yg lain diterima Allah s.w.t. in shaa Allah.

Sedekah RM60, Dapat Dalam RM600-RM800 (Part II)


Sambungan dari sini.


So dalam masa singkat yang diberikan, saya pun google lah tentang Xiaomi Mi Pad 2. Tak banyak info sangat sebab semua info pun lebih kurang sama jer, semua tentang spec tab tu. Pastu tak jumpa pulak mana-mana review yang orang dah guna tab Xiaomi ni.


Menyedari diri sendiri ni agak slow bab-bab gadget, so saya fikir nak Samsung aje. Sebab features lebih kurang sama dengan tablet saya yang dah rosak tu. Cuma kali ni rasa tak mo lagi dah pakai tablet. Handphone okey sangat dah.


Tapi diri ni malu nak bagitau. Yelah, orang offer kita tab Xiaomi, takkan kita nak request lain pulak. Tak sampai hati. So saya rilek dulu. Tanpa disangka lagi, orang tu whatsapp, katanya "Kalau nak beli Samsung ke atau apa-apa brand lain yang suka, bagitau jer. No problem". Eh macam tau-tau jer. Orang ni ada sixth sense ker?


So saya bagitaulah, kalau boleh saya nak Samsung Galaxy J5 tapi kalau tak dapat J5, J3 pun boleh. Saya okey jer.


So orang tu siap tanye semua detail spec hp yang saya nak. Saya blurlah kejap, sebab katanya nak bagi hadiah, so bagi lah camne rupa pun saya okey jer. Tapi dia kata dia nak bagi handphone ikut apa yang saya nak. So kalau camtu, saya pun bagitaulah details yang saya nak. Hehehe...


Dan beberapa hari selepas tu, saya pun dapat hadiah handphone baru saya. Alhamdulillah :) Happy me!


Saya cerita kat sini, bukan nak canang soal berapa jumlah sedekah saya, bukan juga soal apa yang saya dapat, tapi point saya ialah, bila kita rasa susah, cubalah bersedekah lebih sikit dari yang kita biasa buat. Serta mohonlah ampun atas segala dosa-doa. Moga-moga Allah permudahkan segala urusan kita :)


Tq Allah
Tq seseorang yang sudi hadiahkan saya handphone ini. Saya betul-betul happy dan sangat hargai pemberian ini :)

Wednesday, May 24, 2017

Hadiah Tak Diduga


Di kala hp ku dah rosak teruk
Charging 25 jam tapi bateri yg masuk cuma 12% πŸ˜‚
Dah direpair tapi memang mungkin setakat tu je khidmatnya
Di saat kepala buntu memikirkan nak kene beli hp baru ke
Sebab beli hp baru tak pernah terlintas pun dalam fikiran


Dan inilah dia
Tak pernah terfikir juga
Akan dapat hadiah hp baru dari seseorang yang istimewa
Yang seolah faham seolah mengerti




Tiada kata yang mampu diucap
Hanyalah terima kasih terima kasih ikhlas dari lubuk hati yang paling dalam
Moga Allah balas dengan segala kebaikan dan limpahan rezeki berganda-ganda untukmu di dunia dan di akhirat in shaa Allah

Monday, May 22, 2017

Dulu vs Sekarang Step by Step


Target step by step
Dulu nak solat dhuha tapi kekangan waktu bekerja
Dulu nak bangun malam/qiamullail tapi sudahnya ngantuk terover kat tempat kerja
Dulu nak baca al-kahfi setiap hari/malam jumaat tapi tak pernahnya habis baca satu surah tu
Dulu baca al-quran tapi tak dapat istiqamah tiap-tiap hari
Dulu tadarus al-quran ramai2 bulan puasa dapatlah khatam 30 juzuk
Dulu time bulan puasa sure lembik letih lesu gastrik sampai rasa "takut" dengan puasa


Dulu vs sekarang
Kenal diri sendiri
Buat sikit2 ikut kemampuan diri
In shaa Allah lama2 lancar dan pasti boleh buat



Marhaban Ya Ramadhan
Semoga Allah ampunkan segala dosa-dosa kita

Sunday, May 21, 2017

Sedekah RM60, Dapat Dalam RM600-RM800 (Part I)


Kisah semalam. Jumaat 19 Mei 2017

Saya hantar anak-anak ke rumah pengasuh untuk setengah hari, sebab ada urusan sket kene setel segera.

Dah setel urusan, sebelum nak amik anak-anak semula, saya terfikir nak belikan sesuatu sebagai hadiah Mother's Day untuk pengasuh.

Tapi tak tau nak beli apa, sebab memang tak plan nak beli. Idea tiba-tiba je datang. Kebetulan masa tu saya di Pusat Bandar PG. Saya fikir nak beli kek jer. Kek = celebration.

Pergi survey kek kat Season. Takde yang berkenan di hati. Terus call suami, minta pendapat dia.

Dia kata, beli KFC. Sure orang makan petang-petang ni. Meriah gitu.

So saya belilah KFC. Total semua dalam RM60+. Saya ikhlaskan pembelian untuk pengasuh.

Bila masuk kereta nak gerak ke rumah pengasuh, ada bunyi whatsapp masuk. Saya check dulu.

ADA ORANG NAK HADIAHKAN SAYA TABLET!!!

aduh, tereksaited seketika. Memang sebelum tu saya ada berwhatsapp dengan seseorang ni. Minta pendapat hp mana yang bagus. Saya nak beli.  Nak ganti tablet saya ni. Sebab tablet saya sekarang dah problem sangat-sangat. Charging 25 jam tapi bateri masuk 12% jer. Huhuhu...

Tapi tak sangka lah pulak, diskas punya diskas, orang tu nak belikan tab terus untuk saya. Nak belikan XIAOMI MI PAD 2.

Saya tau xiaomi tapi tak tau xiaomi ade pad jugak. Hehehe.. orang tu beri masa untuk saya google info pasal tab xiaomi ni. Then konfemkan. Sebab dia nak terus proceed beli untuk saya.

Tak tau nak gambarkan macamana perasaan saya masa tu. Last-last saya bertenang dulu. Dan terus gerak ke rumah pengasuh.

Sambil drive, sambil recall semula keputusan nak hadiahkan pengasuh KFC sempena Mother's Day.

Allah balas 10x ganda. Dengan sesuatu yang sangat-sangat saya perlukan ketika ini.

Cerita selanjutnya bersambung di Part II.

Thursday, May 18, 2017

Bermulalah Peperiksaan Pertengahan Tahun Untuk Darjah 1


Hari ini 17 Mei 2017, bermulalah peperiksaan pertengahan tahun Haziq sampailah minggu depan.

Persiapan? Rasanya betul-betul belajar dan ulangkaji, termasuklah untuk peperiksaan sekolah agama yang dah pun selesai minggu lepas (seminggu).

Untuk sekolah agama, bila darjah 1, 2, 3 exam, maka murid darjah 4, 5, 6 dicutikan seminggu.

Dan sekarang ni, murid darjah 4, 5, 6 exam, maka Haziq pun cutilah seminggu! Yahoooo!! (eh, Mama Haziq pulak yang over excited.. hehehe...)

Walaupun baru darjah 1, tapi terus terang saya cakap, exam sekarang ni bukan macam kita dulu-dulu. Standardnya lebih tinggi, apatah lagi lepas hari perjumpaan dengan guru-guru Haziq bulan lepas, barulah saya tahu yang ada perbezaan juga untuk kelas-kelas, walaupun baru darjah 1.

Masa saringan Linus bulan November 2016, bila keputusan dikeluarkan untuk penentuan kelas, Haziq ditempatkan kat kelas ke-9. Total kelas ada 10 kelas. Masa tu dalam hati, eh anak aku masuk kelas ke-9?, tapi saya fikir-fikir balik, alah darjah 1 je pun tak kisahlah kelas mana-mana. so okey jelah.

Masa minggu pertama persekolahan Januari 2017, diadakan minggu transisi selama 2 minggu. Kira macam orientasi gitu lah. Cikgu-cikgu buat aktiviti basic dengan murid-murid. Masuk hari keempat minggu pertama tu, cikgu call suami saya bagitahu Haziq dipindahkan ke kelas ke-2. Sebabnya penguasaan Haziq jauh lebih tinggi dan dia layak masuk kelas ke-2 dan bukannya di kelas ke-9.

Masa tu kami happy lah, dan pada masa yang sama, ada rasa cuak juga, eh darjah 1 pun dah ada standard2 ker.

Teruslah contact kak ipar dan suaminya yang kedua-duanya pegang jawatan tinggi di sekolah rendah dan jabatan pendidikan. Diorang cakap, memang macam tu, supaya cikgu boleh fokus ikut level murid-murid. Yang dah pandai baca lancar baca, takkanlah duduk satu grup dengan yang masih mengeja ataupun yang masih mengenal huruf. Begitulah contohnya.

So bila dah duduk kat kelas ke-2, rasanya Haziq boleh ngamlah (Haziq kat mana-mana pun boleh ngam. Kat kelas ke-9 pun dia happy, kat kelas ke-2 pun dia happy.. Hahahaha..)

Masa hari perjumpaan bulan lepas tu, saya tanya cikgu adakah semua topik dalam buku teks dan buku aktiviti cikgu akan cover (ajar)?

Cikgu jawab, yes cikgu akan cover semua dalam buku teks untuk semua kelas, tapi untuk buku aktiviti bergantung kepada kelas. Kelas yang depan-depan, memang akan habiskan satu buku aktiviti plus extra worksheet. Untuk kelas yang lain, ade bahagian dalam buku aktiviti yang cikgu tak cover tapi cikgu ganti dengan aktiviti / worksheet lain yang sesuai dengan tahap penguasaan murid.

Dalam hati saya berkata "Patutlah!!"

Patutlah homework Haziq banyak betul. 2 jam untuk satu malam kadang tak cukup untuk siapkan homework, siap sambung lagi buat homework pagi esoknya sebelum pergi sekolah. Huhuhu...

Nasib baik jugaklah saya kini jadi pengurus rumahtangga sepenuh masa kat rumah, so memang tugas saya 100% lah bab ni. Kadang terfikir jugak, kalau aku masih bekerja, macamanalah anak aku. Pandai-pandailah siapkan homework sendiri. Silap-silap aku letih, aku pun tak sempat nak belek apa homework dia. Huhuhu...

Suka atau tidak, inilah yang kita para ibu bapa perlu persiapkan untuk anak-anak kita, or else anak kita yang akan ketinggalan.

Decidelah apapun yang melibatkan soal pendidikan anak-anak, tapi buatlah yang terbaik yang kita mampu dan anak kita mampu carry on.

Untuk mid year exam ni, preparation dah buat yang terbaik, selebihnya tawakal saja. Moga Allah kurniakan keputusan yang cemerlang untuk Haziq in shaa Allah :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *