I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Monday, April 3, 2017

Pengurusan Masa dan Kerja Bagi Seorang WAHM


Saya belum berkesempatan menghadiri Bengkel WAHM anjuran Pn. Khairunnisa Hamzahara, tetapi di bawah ini adalah ringkasan yang ditulis oleh seorang peserta bengkel beliau. Saya tidak sempat untuk catatkan namanya, namun beliau izinkan untuk dikongsi bersama ibu-ibu yang lain.


****************************

Perkongsian dari kelas semalam yang saya rasa amat menarik adalah set minda, di bawah senarai perkara yang kita perlu aturkan dalam seharian:

1. Bangun seawal pagi jam 4, waktu yang sama setiap hari, mandi, bersiap, solat tahajjud, taubat, hajat. Selepas selesai, buat kerja WAHM itu dan berakhirnya "me time" adalah bila masuk subuh..

2. Sediakan 1 ruang utk WAHM. Di situ disediakan ruang bekerja yang lengkap. Laptop, alat tulis, file, bilik jahitan, dan lain-lain. Pastikan ruang itu kita selesa dan alert kita sedang bekerja.

3. Buat senarai harian, mingguan, bulanan dan juga tahunan bagi kehidupan peribadi dan juga kerja. Ikut urutan satu pekara di satu masa. ,"if u fail to plan, u plan to fail".

4. Dalam seharian menguruskan rumahtangga dan juga WAHM, kita perlu ada waktu rehat sebentar, keluar dari kerja dan nikmati snack atau minuman ringan. Ini penting untuk mengelakkan stress.

5. Qailullah. Ambil waktu sekitar 11.30pg ke pukul 11.50pg utk lelap sekejap. Ini penting untuk merehatkan minda dan badan. Jangan lebih dari 30 min, kerana badan akan berasa penat. Kita hanya perlukan tidur yang sekejap, tapi berkualiti.

6. Pemakanan yang sihat. Simpan kurma sebagai snack. Tukarkan susu kambing utk minuman harian. Simpan makanan berkhasiat sahaja dirumah. Lama kelamaan semua akan terbiasa utk makan berkhasiat.

7. Adakan waktu tamat berkerja (punch card in & out) sebagai contoh isnin sampai jumaat, waktu 8.30~11.30pg sahaja utk benar2 berada di ruang bekerja. Ini akan membuat kita lebih fokus dan terurus. Kita akan lebih motivasi utk siapkan kerja dengan cepat, kerana kita ada masa yang kurang.

8. Akhiri waktu bekerja tadi dengan maksud benar-benar bg tumpuan pada keluarga pula. Pembahagian begini membuat kita gembira, dan keluarga juga.


Semoga ilmu ini bermanfaat buat semua ibu-ibu. Moga Allah permudahkan semua urusan kita. Amin..

2 comments:

Nurzakiah Hanum said...

singgah pagi isnin

Mar Mansor said...

terima kasih sudi share di sini. boleh buat rujukan
JanjiKita

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *