I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Saturday, March 11, 2017

To Do List : Home & Biz


Bila bekerja di rumah ni kan, sebenarnya kita akan mudah terbuat kerja-kerja rumah berbanding dengan kerja-kerja bisnes.

Mata serabut tengok kain baju kotor - terus pergi basuh baju

Mata serabut tengok kain baju tak berlipat - terus pergi lipat baju

Mata serabut tengok sinki penuh - terus pergi cuci pinggan mangkuk

Mata serabut tengok rumah kotor / bersepah - kerjanya asyik kemas rumah ajer, tapi rumah tetap bersepah. Hahaha..

End up, kita kepenatan buat kerja rumah yang konfem memang takkan habis, dan yang lagi haru, kerja-kerja bisnes jadi tergendala pulak. Kalau sehari dua okey lagi, tapi kalau berhari-hari, memang haruuuuu.

Saya juga tak terkecuali. Sebabnya, saya dulu ni seorang yang perfectionist. Sampai sekarang pun masih lagi, tapi dah banyak berkurang dah. Sebab saya sendiri realize, being a perfectionist, is killing me inside. 

So kalau korang datang ke rumah saya, janganlah harap rumah saya sentiasa kemas licin berseri. Hahahaha... Bersepah tetap ada, tak berkemas tetap ada. Saya buat setakat mana yang saya boleh dan yang saya mampu. Saya bukan surirumah yang buat kerja rumah saja, tapi saya juga bekerja di rumah. Sama je macam kerja ofis tapi bezanya kerja di rumah.

Dari dulu lagi saya memang seorang yang berpegang kepada To Do List. Bukan semua benda boleh ingat satu persatu dalam kepala. Jadi kena tulis. Dulu list ni hanya untuk urusan kerja aje. Yang kat rumah boleh ingat dalam kepala.

Tapi sejak dah jadi WAHM ni, supaya tak terhanyut dek masa yang sangat mencemburui, jadi saya buat To Do List : Home & Biz. Supaya balance. Supaya maintain. Tidaklah buat kerja rumah & urusan keluarga saja sampai kerja biz terabai, dan tidaklah buat kerja biz sahaja sampai kerja rumah dan urusan keluarga terabai.

Keypointnya ialah : BALANCE & HARMONY FOR BOTH HOME & BIZ

Dan inilah writing pad saya khas untuk To Do List : Home & Biz


Harga RM4.49
Beli kat Harris Aeon Tebrau City


Apa yang saya suka tentang writing pad ni ialah :

  1. Macam buku garis satu, tapi space besar. Puas hati nak menulis.
  2. Saya buat garis tengah untuk bahagikan Home & Biz
  3. Setel job, boleh terus koyak dan buang page berkenaan (yang ni penting untuk sense of accomplishment & achievement. Hehehhe...)

So far, hidup rasa lebih teratur walau kadang rasa, eh kejap-kejap kene tengok to do list, kejap-kejap kena tengok to do list. :P

Tapi dengan adanya to do list ni lah, takde lagi urusan yang drag berminggu or berbulan. No more. Semua setel dengan kadar yang lebih cepat. Setel cepat, tenang fikiran. Setuju?

Jadi untuk WAHM out there, please please please start having your own To Do List
Tak kisahlah guna buku ke kertas ke writing pad ke, bunga-bunga ke, corak geometri ke, doesn't matter
Yang penting to do list ni bantu kita untuk urus MASA dengan lebih baik.

Cubalah!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Kedai Vitamin Bandar Seri Alam :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *