I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Thursday, March 9, 2017

4 Bulan Tanpa Me Time


Hai blog!

Lamanya tak update blog. Rindu sangat!

Walaupun orang cakap, dah tak relevan nak berblogging sekarang ni, tapi saya tak rasa macam tu.

Saya tetap rasa, blogging is must, untuk orang yang suka menulis dan blogging, like me :)

Sebenarnya, saya baru baik daripada keadaan kurang sihat selama seminggu lebih.

Awal bulan 3 baru ni, saya pening kepala.. kejap pening kejap sakit kepala. So apelagi, telan panadol lah, dah namanya painkiller for fast relieve. Saya memang kene jugak buat fast method ni, sebab sekarang urusan anak-anak mostly saya uruskan. Hantar Haziq ke sekolah dan jemput Haziq balik dari sekolah, itulah antara tugasan utama saya setiap hari. So badan mesti sentiasa sihat cergas.

Tapi telan panadol, tak jalan jugak. Kepala tetap rasa pening melayang. Terrible horrible sangat rasa. Sebabnya, dalam keadaan macam tu, saya tetap perlu uruskan anak-anak macam biasa. Ada satu masa tu, saya tak konfiden nak drive. Call suami dari tempat kerja. Saya cakap saya nak mc hari ni (inilah hari pertama saya mc bila bekerja di rumah). Saya betul-betul takleh handle anak-anak sebab kepala rasa pening pusing.

Masuk beberapa hari, keadaan macam tu jugak. Asal baring jer, saya mesti tido. Tido tido tido. Asal letak kepala bantal, terus tido.Tak sempat nak fikir anak dah. Akhirnya, pergi cek kat doktor.

Blood pressure saya 80/60.

Bp saya memang rendah pun selama ni. Tapi kali ni punya rendah, betul-betul buat saya rasa pening dan pusing. Tapi muka saya tak pucat dan saya tak pitam. Alhamdulillah. It's just muka takde seri, muka macam boringg jer.. :)

So teruslah makan ubat untuk pening. Makan ubat ni, lagi saya rasa pening kepala dan nak tido. Rasanya 2 hari berturut saya amik ubat ni. Keje saya memang tido aje. Nasib baiklah masa tu Jumaat & Sabtu, Haziq tak sekolah.

Semalam saya dah mula rasa segar, cuma ada 1 waktu jer yang buat saya rasa pening sikit dan terus tido. Hari ni alhamdulillah, feel much much better syukur Alhamdulillah. Mula get back to track. Get back to work. Banyak juga kerja yang terbengkalai dalam tempoh seminggu ni, tapi in shaa Allah pasti dapat catch up semula.

Bila fikir-fikir balik, bak kata doktor - saya perlu banyak rehat, perlu minum lebih banyak air.

Yes true. Saya start jaga anak sepenuhnya bermula akhir Oktober 2016. Start dari tu sampailah sekarang, saya tiada me time. Rehat tu ada lah, but still dengan anak-anak. Saya tiada masa bersendiri. Rutin saya yang sama jualah dari celik mata awal pagi sampailah pejam mata nak tido waktu malam.

Saya penat. Badan saya penat. Otak saya penat. Sangat penat.

Hari Ahad lepas, lepas hantar Haziq ke sekolah, suami bawa saya berjalan ke Aeon Tebrau. Asalnya saya nak pergi sendiri jer, nak gi sorang jer, tapi saya rasa tak konfiden nak jalan sorang sebab saya still on medication. Takmolah pengsan ke pitam ke jatuh ke depan orang ramai.

Pergi Aeon Tebrau City, haihhh betul-betul dah berwajah baru. Second time ke sini lepas fully renovated. Pening kepalaku yang memang sedia pening. Hahahaduiii..

First - pergi Harris. Saya cari barang kerja.

Second - pergi makan kat food court. Saya teringin nak makan combo western kat situ. Sedap.

Third - suami bawak Aimi gi main kat Molly Fantasy. Saya pulak gi shopping baju anak kejap.

Fourth - jalan jalan jalan... pastu terjumpa Hokkaido Cheese Tart. Belilah 2 ketul. 1 original 1 coklat. Yang original tu sedap yang amat! Yang coklat is biasa jer.

Fifth - balik rumah.


Itu lah me time hiburkan hati. me time ke tu? hahaha..

Disebabkan tempoh saya pening tak sihat + letih ni sampai seminggu lebih, suami jadi risau. Dia pun rasa bersalah, sebab dia ingat saya okey jer, saya sentiasa steady jer, dan dia tak rasa yang saya perlu masa bersendiri. Saya pun tak bagitau dia yang saya sebenarnya tersangat letih, saya nak rehat untuk diri saya sendiri. Huhuhu...

We didn't communicate on this matter. Terlalu sibuk dengan urusan harian dan anak-anak.

Jadi semua yang berlaku ni pun, ada hikmahnya. Ia buat saya sedar dan bertambah sedar, yang saya bukannya seorang superwoman. Yang sentiasa punya kuasa dan tenaga itu ini untuk semua perkara. Ada masa saya perlu slow down and take a break. To recharge.

So sekarang ni, suami cakap, bila-bila masa saya perlukan me time, terus bagitahu dia. Dia tak kisah berapa frekuensinya, asalkan bagitau dia dan dia boleh arrange untuk saya. Hehehe.. ginilah perkahwinan. Makin lama kita rasa kita makin faham dan tak perlu nak cakap pasal benda-benda kecik, tapi hakikatnya, bukan begitu. Saya dan suami kini sedar hakikat yang satu ni.

So to all WAHMs or SAHMs, sesibuk manapun kita di rumah, please please please, know our limits. Ada orang, me timenya mesti bersama suami. Ada orang, me timenya mesti bersama anak-anak.

Tak kisahlah macamana pun, asalkan ada me time.

Dan untuk saya, me time ialah masa saya bersendiri untuk diri saya sendiri :)

"Make yourself a priority once in a while. It's not selfish.
It's necessary".

2 comments:

Shahida Nour said...

Setuju..mesti cari masa untuk rehatkan diri sendiri. Petang-petang minta suami belanja teh ais kat luar pon dah rasa seronok.😊

Siti Munirah said...

Hehehehe.. suami ada juga bawa ngeteh sekali dengan anak-anak
Tapi saya rasa ada masanya saya perlu me time sekejap, just dengan diri sendiri :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *