I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Monday, March 13, 2017

Mood Holiday ON!


Weekend lepas done booking hotel. Memang dah plan nak bawak anak-anak tido hotel musim cuti sekolah ni. Alah, 1 malam jer pun. Hehehe...

Since suami tak boleh nak bercuti panjang, dan cuti yang ada pun kena bahagi 2 (nak balik kampung dan juga nak bawak anak-anak bercuti tido hotel), jadi kami guna apa je masa yang ada. Yang penting, taknak terlepas MOMENT yang ada.

Actually dah lama jugaklah kami sekeluarga tak pergi bercuti ataupun pergi tido hotel. Dah sooooo long sangat rasanya. Dah plan tapi tak jadi. Dah plan pastu tak booking. Dan macam-macam lagilah. So kali ni, mesti kasi jadi juga. Lagi-lagi bila Haziq dah sekolah. Harapkan time cuti sekolah ni ajelah masa kami sekeluarga dapat berkumpul sama (Err.. tau kan cuti hujung minggu kat Johor ni tak sama between swasta & gomen?)

And now, mood holiday is already ON!! Yeayy!!

Sunday, March 12, 2017

Nak Tulis Berapa Entry di Blog Dalam Seminggu?


Dulu saya ada buat satu Blogging Logbook.

Sekarang ni bila saya review semula logbook tu, terus gelakkan diri sendiri. Set target punyalah tinggi menggunung, langsung pun tak tercapai pun sebenarnya.

Akhir tahun 2015 - target nak tulis 5 entry dalam sehari. dalam sehari uolssss... haaaa banyak tak banyaklah tu... paling banyak, saya boleh achieve 4 entry sehari. Masa tu masih lagi hantar anak ke babysitter, so saya punya ruang masa yang banyak untuk menulis.

Awal tahun 2016 - target nak tulis 3 entry dalam sehari. Yang ni ada jugaklah yang tercapai dalam bulan Jan-Feb 2016. Masuk bulan Mac dan seterusnya, makin lama makin slow. Bulan Mei, itulah bulan terakhir saya buat jadual blogging nih. Lepas tu stop terus. Busy uruskan anak-anak sebab masa ni memang dah jaga anak fulltime.

Jun 2016 - logbook senyap. Langsung tak update apa-apa dah. masa ni saya dah start join Team Usahawan Natuwrel, jadi fokus banyak kat fb jer. Dengan blog ni sekali ditinggalkan seketika.

Mac 2017 - fefeeling nak buat comeback kat blog. RINDU!

Bila dah buat comeback ni, taknak lagi dah set target yang bukan-bukan. Yang sendiri tak mampu nak capai pastu sendiri rasa tak best.

So saya target nak tulis 1-3 entry seminggu di blog. Oklah tu kan, in shaa Allah mampu nak capai walaupun mungkin bukan 100%.

Korang tulis berapa entry dalam seminggu? :)

Saturday, March 11, 2017

To Do List : Home & Biz


Bila bekerja di rumah ni kan, sebenarnya kita akan mudah terbuat kerja-kerja rumah berbanding dengan kerja-kerja bisnes.

Mata serabut tengok kain baju kotor - terus pergi basuh baju

Mata serabut tengok kain baju tak berlipat - terus pergi lipat baju

Mata serabut tengok sinki penuh - terus pergi cuci pinggan mangkuk

Mata serabut tengok rumah kotor / bersepah - kerjanya asyik kemas rumah ajer, tapi rumah tetap bersepah. Hahaha..

End up, kita kepenatan buat kerja rumah yang konfem memang takkan habis, dan yang lagi haru, kerja-kerja bisnes jadi tergendala pulak. Kalau sehari dua okey lagi, tapi kalau berhari-hari, memang haruuuuu.

Saya juga tak terkecuali. Sebabnya, saya dulu ni seorang yang perfectionist. Sampai sekarang pun masih lagi, tapi dah banyak berkurang dah. Sebab saya sendiri realize, being a perfectionist, is killing me inside. 

So kalau korang datang ke rumah saya, janganlah harap rumah saya sentiasa kemas licin berseri. Hahahaha... Bersepah tetap ada, tak berkemas tetap ada. Saya buat setakat mana yang saya boleh dan yang saya mampu. Saya bukan surirumah yang buat kerja rumah saja, tapi saya juga bekerja di rumah. Sama je macam kerja ofis tapi bezanya kerja di rumah.

Dari dulu lagi saya memang seorang yang berpegang kepada To Do List. Bukan semua benda boleh ingat satu persatu dalam kepala. Jadi kena tulis. Dulu list ni hanya untuk urusan kerja aje. Yang kat rumah boleh ingat dalam kepala.

Tapi sejak dah jadi WAHM ni, supaya tak terhanyut dek masa yang sangat mencemburui, jadi saya buat To Do List : Home & Biz. Supaya balance. Supaya maintain. Tidaklah buat kerja rumah & urusan keluarga saja sampai kerja biz terabai, dan tidaklah buat kerja biz sahaja sampai kerja rumah dan urusan keluarga terabai.

Keypointnya ialah : BALANCE & HARMONY FOR BOTH HOME & BIZ

Dan inilah writing pad saya khas untuk To Do List : Home & Biz


Harga RM4.49
Beli kat Harris Aeon Tebrau City


Apa yang saya suka tentang writing pad ni ialah :

  1. Macam buku garis satu, tapi space besar. Puas hati nak menulis.
  2. Saya buat garis tengah untuk bahagikan Home & Biz
  3. Setel job, boleh terus koyak dan buang page berkenaan (yang ni penting untuk sense of accomplishment & achievement. Hehehhe...)

So far, hidup rasa lebih teratur walau kadang rasa, eh kejap-kejap kene tengok to do list, kejap-kejap kena tengok to do list. :P

Tapi dengan adanya to do list ni lah, takde lagi urusan yang drag berminggu or berbulan. No more. Semua setel dengan kadar yang lebih cepat. Setel cepat, tenang fikiran. Setuju?

Jadi untuk WAHM out there, please please please start having your own To Do List
Tak kisahlah guna buku ke kertas ke writing pad ke, bunga-bunga ke, corak geometri ke, doesn't matter
Yang penting to do list ni bantu kita untuk urus MASA dengan lebih baik.

Cubalah!

Friday, March 10, 2017

Nak Daftar Tadika Yang Mana Satu?


Selesai urusan sekolah Haziq darjah 1, dah lega, dah boleh adapt dengan rutin, sekarang masa untuk fikir tentang Aimi pulak.

Tahun depan, Aimi umur 5 tahun, masa untuk Aimi masuk tadika.

Sampai sekarang, saya masih lagi undecided nak daftar kat tadika yang mana satu.

Niat di hati, nak masukkan ke tadika yang sama dengan Haziq (Inovasi Bestari Taman Bukit Dahlia, Pasir Gudang), tapi nak ulang-alik Seri Alam ke Pasir Gudang setiap hari tu rasa macam jauhhhhh sangat. Almaklumlah dah lama dah tak jejak kaki ke Pasir Gudang tiap-tiap hari.

Pastu ada pilihan lain, Tadika Nur Pintar Bistari, Taman Rinting tapinya tadika ni kat shoplot betul-betul tepi jalan besar (main road). Pastu lagi takde swimming pool sendiri, tumpang yang tadika Inovasi Bestari punya. So melibatkan soal logistik jugak.

Tadika lain banyak lagi kat Seri Alam ni, tapi saya dan suami memang puas hati sangat dengan MyBistari Group, so kalau boleh nak teruskan yang sama juga untuk Aimi.

Target bulan April 2017 ni, selesai pendaftaran tadika.

Tadika mana satu ye? Undecided. Tunggu nanti.

Thursday, March 9, 2017

4 Bulan Tanpa Me Time


Hai blog!

Lamanya tak update blog. Rindu sangat!

Walaupun orang cakap, dah tak relevan nak berblogging sekarang ni, tapi saya tak rasa macam tu.

Saya tetap rasa, blogging is must, untuk orang yang suka menulis dan blogging, like me :)

Sebenarnya, saya baru baik daripada keadaan kurang sihat selama seminggu lebih.

Awal bulan 3 baru ni, saya pening kepala.. kejap pening kejap sakit kepala. So apelagi, telan panadol lah, dah namanya painkiller for fast relieve. Saya memang kene jugak buat fast method ni, sebab sekarang urusan anak-anak mostly saya uruskan. Hantar Haziq ke sekolah dan jemput Haziq balik dari sekolah, itulah antara tugasan utama saya setiap hari. So badan mesti sentiasa sihat cergas.

Tapi telan panadol, tak jalan jugak. Kepala tetap rasa pening melayang. Terrible horrible sangat rasa. Sebabnya, dalam keadaan macam tu, saya tetap perlu uruskan anak-anak macam biasa. Ada satu masa tu, saya tak konfiden nak drive. Call suami dari tempat kerja. Saya cakap saya nak mc hari ni (inilah hari pertama saya mc bila bekerja di rumah). Saya betul-betul takleh handle anak-anak sebab kepala rasa pening pusing.

Masuk beberapa hari, keadaan macam tu jugak. Asal baring jer, saya mesti tido. Tido tido tido. Asal letak kepala bantal, terus tido.Tak sempat nak fikir anak dah. Akhirnya, pergi cek kat doktor.

Blood pressure saya 80/60.

Bp saya memang rendah pun selama ni. Tapi kali ni punya rendah, betul-betul buat saya rasa pening dan pusing. Tapi muka saya tak pucat dan saya tak pitam. Alhamdulillah. It's just muka takde seri, muka macam boringg jer.. :)

So teruslah makan ubat untuk pening. Makan ubat ni, lagi saya rasa pening kepala dan nak tido. Rasanya 2 hari berturut saya amik ubat ni. Keje saya memang tido aje. Nasib baiklah masa tu Jumaat & Sabtu, Haziq tak sekolah.

Semalam saya dah mula rasa segar, cuma ada 1 waktu jer yang buat saya rasa pening sikit dan terus tido. Hari ni alhamdulillah, feel much much better syukur Alhamdulillah. Mula get back to track. Get back to work. Banyak juga kerja yang terbengkalai dalam tempoh seminggu ni, tapi in shaa Allah pasti dapat catch up semula.

Bila fikir-fikir balik, bak kata doktor - saya perlu banyak rehat, perlu minum lebih banyak air.

Yes true. Saya start jaga anak sepenuhnya bermula akhir Oktober 2016. Start dari tu sampailah sekarang, saya tiada me time. Rehat tu ada lah, but still dengan anak-anak. Saya tiada masa bersendiri. Rutin saya yang sama jualah dari celik mata awal pagi sampailah pejam mata nak tido waktu malam.

Saya penat. Badan saya penat. Otak saya penat. Sangat penat.

Hari Ahad lepas, lepas hantar Haziq ke sekolah, suami bawa saya berjalan ke Aeon Tebrau. Asalnya saya nak pergi sendiri jer, nak gi sorang jer, tapi saya rasa tak konfiden nak jalan sorang sebab saya still on medication. Takmolah pengsan ke pitam ke jatuh ke depan orang ramai.

Pergi Aeon Tebrau City, haihhh betul-betul dah berwajah baru. Second time ke sini lepas fully renovated. Pening kepalaku yang memang sedia pening. Hahahaduiii..

First - pergi Harris. Saya cari barang kerja.

Second - pergi makan kat food court. Saya teringin nak makan combo western kat situ. Sedap.

Third - suami bawak Aimi gi main kat Molly Fantasy. Saya pulak gi shopping baju anak kejap.

Fourth - jalan jalan jalan... pastu terjumpa Hokkaido Cheese Tart. Belilah 2 ketul. 1 original 1 coklat. Yang original tu sedap yang amat! Yang coklat is biasa jer.

Fifth - balik rumah.


Itu lah me time hiburkan hati. me time ke tu? hahaha..

Disebabkan tempoh saya pening tak sihat + letih ni sampai seminggu lebih, suami jadi risau. Dia pun rasa bersalah, sebab dia ingat saya okey jer, saya sentiasa steady jer, dan dia tak rasa yang saya perlu masa bersendiri. Saya pun tak bagitau dia yang saya sebenarnya tersangat letih, saya nak rehat untuk diri saya sendiri. Huhuhu...

We didn't communicate on this matter. Terlalu sibuk dengan urusan harian dan anak-anak.

Jadi semua yang berlaku ni pun, ada hikmahnya. Ia buat saya sedar dan bertambah sedar, yang saya bukannya seorang superwoman. Yang sentiasa punya kuasa dan tenaga itu ini untuk semua perkara. Ada masa saya perlu slow down and take a break. To recharge.

So sekarang ni, suami cakap, bila-bila masa saya perlukan me time, terus bagitahu dia. Dia tak kisah berapa frekuensinya, asalkan bagitau dia dan dia boleh arrange untuk saya. Hehehe.. ginilah perkahwinan. Makin lama kita rasa kita makin faham dan tak perlu nak cakap pasal benda-benda kecik, tapi hakikatnya, bukan begitu. Saya dan suami kini sedar hakikat yang satu ni.

So to all WAHMs or SAHMs, sesibuk manapun kita di rumah, please please please, know our limits. Ada orang, me timenya mesti bersama suami. Ada orang, me timenya mesti bersama anak-anak.

Tak kisahlah macamana pun, asalkan ada me time.

Dan untuk saya, me time ialah masa saya bersendiri untuk diri saya sendiri :)

"Make yourself a priority once in a while. It's not selfish.
It's necessary".
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Kedai Vitamin Bandar Seri Alam :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *