I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Monday, June 27, 2016

Daftar Perniagaan di SSM Menara Ansar, Johor Bahru


Alhamdulillah, Alhamdulillah, Alhamdulillah. Syukur sangat-sangat diberikan kesempatan masa, tenaga dan wang untuk pergi mendaftar perniagaan di SSM Menara Ansar, Johor Bahru pada 21 Jun 201 (Selasa)bersamaan 16 Ramadhan 1437H :)

Actually dah lama sangat dah nak pergi daftar, tapi asyik tertangguh dengan macam-macam urusan itu ini. Tapi syukur, Allah tangguhkan sebab nak saya daftar bisnes pada bulan Ramadhan tahun ini :)

Setelah difikir-fikir dan diperah idea selencun-lencunnya, inilah nama bisnes saya :)

INSPIRE PROSPER RESOURCES
Jenis Perniagaan :
Menjual produk kesihatan, kecantikan, makanan dan minuman,
Menulis dan menjual ebook,
Menerima tempahan membina dan latihan blog



Haaa nak dengar tak story mory saya pasal daftar perniagaan ni. Teruskan baca ohkayy :)

19 Jun 2016 (Ahad)
Sepatutnya inilah harinya saya pergi daftar perniagaan di SSM. Tapi tahu sahajalah hari Ahad, satu-satunya hari suami cuti dan rehat, so keluar rumah je dah pukul 2.30 pm. Dalam hati dah tau, takkanlah sempat nak sampai on time kat sana, tapi gagahkan diri jua.

Sekali sangkut dalam jem yang teruk sangat depan City Square Johor Bahru tu. Padahal ada je jalan lain nak pergi ke SSM tu, tapi jalan itu jugalah yang kami lalu. Nampak sangat Allah tak izin daftar hari tu. Last-last pukul 4.30pm baru sampai SSM, itupun kaunter semua nak tutup dah. Tak open lagi untuk ambil nombor giliran. So saya amik borang sahaja dan balik.


Waktu operasi SSM Menara Ansar, Johor Bahru
(Sila rancang masa dengan sebaiknya)


Waktu berurusan 
Ahad - Rabu : 8.15 am - 5.00 pm
Khamis : 8.15 am - 4.45 pm

Waktu pengambilan nombor
Ahad - Rabu : 8.15 am - 4.00 pm
Khamis : 8.15 am - 3.45 pm


21 Jun 2016 (Selasa)
Suami amik cuti hari ini sebab nak tolong saya setelkan daftar perniagaan plus nak gi belanja keperluan raya. Jadi lepas hantar Haziq ke sekolah pagi tu, kami terus zasss ke JB. Sampai kat SSM Menara Ansar nak dekat pukul 9am. Sampai-sampai je terus isi borang. Padahal dah amik borang awal, tapi tetap isi borang kat situ jugak. Hahahahaduiii..


TIPS ISI BORANG
  • Gunakan pen dakwat hitam sahaja
  • Tulis semua menggunakan huruf besar sahaja
  • Bawa salinan kad pengenalan (1 keping)


BORANG YANG DIISI
  • Borang PNA42 - Permohonan nama perniagaan (sehelai) (standby siap-siap 3 pilihan nama untuk perniagaan, jangan dah sampai kat SSM baru nak fikir)
  • Borang A - Pendaftaran perniagaan (2 helai) - nama, alamat, no. hp, tarikh mula berniaga


Lepas isi borang, saya terus amik nombor giliran. 

Seronok tengok nombor ni :)


Kaunter lengang selengang-lengangnya. Saya punyalah happy rasa macam nak lompat bintang. Takyah que lama-lama dan pastinya jimat masa. 

Kaunter lengang, tak ramai orang, sejukkkkk


Lepas nombor dipanggil, saya pergi ke kaunter 8. Kat sini staff tu tanya serba sedikit tentang perniagaan yang saya buat, so saya explainlah apa yang patut. Beliau juga ada revise sikit jenis perniagaan yang saya tulis dan saya setuju. Yang buat lagi best, nama pilihan pertama saya tu berjaya didaftar! My first choice! Yeayyyy!!

Dah sudah tu, terus buat payment.
RM60 untuk tempoh setahun pendaftaran (lepas setahun, kena renew)
RM10 untuk sijil yang akan dikeluarkan
60 sen untuk GST
TOTAL = RM70.60

Lepas tu saya duduk dulu tunggu sijil diproses. Masa ni memang sekejap je rasa, saya belum habis reply pm dan whatsapp, terus nama perniagaan saya dipanggil di kaunter 1. Haaa dia tak panggil nama kita tau, tapi dia panggil NAMA PERNIAGAAN KITA. So ahkak rasa proud gituuu dengan nama perniagaan ahkak. Hehehehe...

So bila dapat sijil tu, saya terus cek semua info, kot-kot ada salah eja ke apa ke. Lepas cek, semua okey takde masalah.

Dah selesai kat Tingkat 4 tu, saya naik pergi ke Tingkat 5 Seksyen Sumber Korporat untuk laminate sijil SSM. Bayar RM2, tunggu dalam 10-15 minit pastu siap.

Laminate kat sini.
Kerusinya best betul, gebus yang amat!


Saya punya seronok lepas dah setel daftar perniagaan ni, taktaulah nak cakap macamana, walaupun ini dah kali kedua saya daftar perniagaan :)

Alhamdulillah, selesai satu urusan. Bagi yang ingin mendaftar perniagaan, semoga panduan ini memudahkan lagi urusan anda semua :)

Nak order Shaklee? Klik sini
Nak order WR Product Natural Skincare, Bodycare, Haircare? Klik sini

Thursday, June 2, 2016

Open Day Tadika Haziq (Sem 1 Tahun 2016)


Selesai sesi berjumpa cikgu-cikgu Haziq di Open Day di tadika.

Apsal ntah, tetiba hati rasa tacing pulak.

Sampai bila-bila pun saya sebagai ibu, takkan dapat balas semua jasa cikgu pada Haziq. Daripada tak tahu membaca, menulis dan mengira, sekarang Haziq dah dapat menguasai semua tu dengan sangat lancar. Saya sendiri dapat lihat betapa cikgu-cikgu bertungkus lumus utk pendidikan murid-murid (saya pernah arrange private session dgn semua cikgu untuk discuss progress Haziq dan kat mana saya boleh play my role as parents). 

Terima kasih cikgu-cikgu, hanya Allah dapat membalas jasa cikgu semua. Saya doakan segala kebaikan dunia akhirat utk cikgu-cikgu. Muahhh..

Thank you Cikgu Ardilla
Thank you Cikgu Asmira
Thank you Cikgu Syikhah
Thank you Cikgu Juliana
Thank you Cikgu Ain
Thank you Cikgu Syuhada

Kalian semua sentiasa dalam doa saya.

p/s : Haziq dapat no.2 dengan 96%. Alhamdulillah. Thank you Allah :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *