I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Monday, May 30, 2016

Sampul Duit Raya Untuk Customer


Seronok betul hujung minggu baru ini. Rezeki saya dapat sampul duit raya 2016 ala-ala hipster dan moden ni. Masih lagi bentuk sama, tapi design dia tu memang wow, tak sama macam yang selalu dapat kat bank-bank time tukar duit raya. Hehehehe.. Jangan marah ye orang bank :)

Fikir punya fikir, then dapat idea - nak bagi sampul duit raya percuma untuk setiap customer saya, yang membuat pembelian RM100 dan ke atas (tidak termasuk postage). Boleh pilih sama ada nak beli Shaklee ke, sabun Tomato Clear Skin ke, Tati Skincare ke, in shaa Allah saya selit sekali sampul duit raya ni sebagai free gift dari saya. Haaa, best kannnnn...

Ada lagi ke yang tak tau saya jual apa? Hehehee, takpe takpe, meh saya storymory..


1) Produk Shaklee



2) Produk WR Empire - Skincare, Bodycare, Haircare




So meh meh beli dengan saya ya, untung rezeki boleh pilih nak design sampul duit raya yang mana satu. Anyway, stok limited tauuuu.. Sapa cepat dia dapat! :)

Monday, May 16, 2016

Dari Pengguna Yang Berpuas Hati, Kepada Penjual :)




Hai Semua!!

2 tahun setia menggunakan Tomato Clear Skin (TCS) dan Corrector Cream Oil (CCO), kini saya decide untuk sharing dan jual produk ni. #SayaGunaSayaJual hehehe...

TCS tu best sangat tau, 3-in-1 sebagai pencuci, masker dan scrub.

CCO pula sebagai treatment krim, boleh guna siang dan malam, juga sapu pada area yang ada jerawat, cepat aje kecut tau.

TCS harganya RM40 sahaja tak termasuk postage.

CCO pun sama RM40 sahaja tak termasuk postage.

Saya guna kedua-dua ni sebagai vitamin luaran untuk kecantikan kulit. Untuk vitamin dalaman, saya consume Shaklee, memang penting kita ambil kedua-duanya, barulah saling melengkapi.

Nak tahu cerita lanjut tentang TCS, CCO dan lain-lain produk keluar WR? Sila klik gambar di atas :)

Dalaman & Luaran Mestilah Seiring, Barulah Betul-Betul Cantik


Aduh! Tajuk tak menahan. Tak sempat nak fikir tajuk yang proper pepetang ni, terus tulis direct ajer. Hahahaha...

Tau kan, kalau kita nak cantik dan inginkan kulit yang sihat, of course kena guna skincare yang sesuai dengan kulit. Bila dah guna skincare yang sesuai, mesti juga repair from within, coz kalau nak harapkan skincare sahaja memang tak cukup dan tak memadai. Untuk repair from within, memang kena amik supplement.

Tapi, kalau nak amik supplement sahaja tanpa apply skincare yang sesuai, pun tak jalan jugak, ye tak? Cuba fikir, dah makan supplement ni, tapi bila nak keluar rumah, nak pergi kerja, nak pergi jalan-jalan, takkan keluar terus macam tu jer tanpa apply apa-apa krim yang bersesuaian kat muka kan?

Kulit kita ni kalau kena direct kat cahaya matahari lagi-lagi pukul 10 am ke atas, memang bahaya sangat tau. Tu yang kulit jadi kusam dan macam-macam lagi, nak tak nak, mesti apply sunblock. Sunblock termasuk dalam kategori skincare juga.

So point saya kat sini, nak sihat dan nak cantik, tak cukup amik supplement sahaja atau skincare sahaja. Tak cukup. Memang tak cukup. Kita mesti amik kedua-duanya both supplement and good skincare.

Untuk supplement, saya cadangkan anda cuba supplement Shaklee yang diyakini selamat, berkesan dan semulajadi. Paling basic untuk mendapatkan kulit yang cantik, boleh pilih sama ada Vitamin C, Vivix, Collagen Powder, ESP, Vitalea, Herblax dan Alfalfa. Kalau tak tau yang mana sesuai, jangan segan-segan whatsapp saya 018-766 9798, saya akan guide supplement yang sesuai untuk repair from within :)

Untuk skincare pula, saya sebenarnya rasa bersalah sebab saya dah lama stop sharing pasal skincare yang saya guna. Rasa bersalah sebab saya dah dapat hasil yang positif, tapi saya dok diam diri aje, tak share kat blog ni, tak bantu mereka yang juga ada masalah kulit sensitif, berminyak dan berjerawat. Huhuhu..

So sempena hari ini 16 Mei 2016, saya janji saya akan share from time to time, apa skincare yang saya guna, untuk perbaiki masalah kulit muka saya selama ini. Actually saya pernah cerita dah kat blog ni, even dah pernah jadi agent pun untuk produk tu, tapi saya tak sharing dengan serius, saya sharing sambil lewa aje, saya tak betul-betul usaha nak bantu orang atasi masalah kulit, huhuhuhu...

Okey jangan cerita hal lepas, kita maju ke depan ye. Hehehe... Skincare yang saya gunakan adalah daripada produk keluaran Bumiputera iaitu WR. Percaya tak, saya dah guna produk ni since July 2014, sampailah sekarang dan sangat puas hati dengannya :) :) :)

Produk WR yang paling famous hot top top meletop ialah sabun pencuci muka iaitu Tomato Clear Skin (TCS) dan krim nya iaitu Corrector Cream Oil (CCO).

Nak tengok entry saya tentang produk ini? Klik SINI.

Dengan ini juga, saya telah beroleh inspirasi untuk berkongsi kebaikan dan manfaat produk ini bagi membantu mereka yang punya masalah kulit berjerawat dan berminyak seperti saya. Nak tahu lebih lanjut, boleh klik SINI untuk info kesemua produk WR. Take note ya, blog masih dalam proses kemaskini so info akan dimasukkan dari semasa ke semasa :)

Saya bangga menyatakan saya adalah pengguna yang gembira dan berpuas hati dengan produk WR untuk skincare (luaran) dan dengan produk Shaklee untuk dalaman (repair from within) :) :) :)

Nak cuba Shaklee dan produk WR? Whatsapp 018-766 9798 okey, konsultasi terus dari hati ke hati. Ewahhhh!! :)

Wednesday, May 11, 2016

Yuran Tadika Untuk Anak Umur 6 Tahun - Semester 2 Tahun 2016


Cikgu tadika Haziq telahpun edarkan surat makluman bulanan beserta dengan bayaran yuran bagi Semester 2. Saya punyalah konfiden yuran dalam RM200 lebih sahaja, tapi sekali tengok, terperanjat mak. Huuhuu...

Ini dia senarai yuran untuk Haziq (6 tahun) pada Semester 2 tahun 2016 akan datang :

Yuran Jun 2016 = RM190
Yuran November 2016 = RM190
Buku Semester 2 = RM100
Gambar = RM60
Bayaran Program = RM50

Total = RM590


Haaa banyak juga kan. Kat tadika ni, bila masuk semester 2 je, kena terus bayar untuk bulan November sekali dan semua yuran ini mesti dijelaskan pada Hari Terbuka nanti (awal Jun 2016).

Walaupun terasa agak pricey, tapi saya memang tak nafikan, tadika ini sangat-sangat bagus, setanding dengan harga yang kita bayar. Haziq pun dah boleh membaca, menulis dan mengira dengan sangat lancar. Saya sangat puas hati dan gembira.

Okey terus kerja kuat demi untuk memberikan pendidikan terbaik kepada anak-anak! :)


Klik untuk baca Yuran Tadika Semester 1 Tahun 2016

Tuesday, May 10, 2016

Cara Mudah Cari Surah-Surah Dalam Al-Quran


Hai semua :)

Pernah tak berdepan dengan keadaan di mana kita nak baca surah-surah tertentu dalam Al-Quran, tapi cari punya cari sampai tak jumpa dan dok selak setiap mukasurat Al-Quran?

Memang ada indeks di setiap Al-Quran but still, kene cek satu persatu kan?

Ini dia saya kongsikan cara mudah untuk mencari surah-surah dalam Al-Quran :)

Labelkan setiap surah-surah. Saya guna Kokoyu Tape ada jual kat kedai stationery


Haaa itu je caranya. Mudah sangat kan? Labelkan setiap surah, kalau yang Juz Amma (surah pendek-pendek tu), tak perlu labelkan pun tak apa. Kita boleh cari sendiri, cuma label ni penting untuk surah-surah selain daripada Juz Amma :)

Cubalah, pasti sangat mudah untuk mencari dan membaca surah dalam Al-Quran :)

Friday, May 6, 2016

Malu Dengan Allah


Sebenarnya saya nak tulis entry ini di fb, tapi bila fikir-fikir semula, saya nak abadikan tulisan ini di blog saya, untuk ingatan saya di masa hadapan dan juga moga-moga ada manfaatnya untuk mereka yang membaca tulisan ini.


Selasa 3 Mei 2016 @ 4.45 am

Saya terjaga dari tidur sebab Haziq bangun nak buang air kecil. Selesai temankan dia di bilik air, mata saya dah cerah dan tak rasa mengantuk lagi.

Saya tengok jam, masih ada masa untuk solat Tahajud. Kalau ikutkan, macam dah lama saya tak buat Tahajud. So bila ada peluang masa seperti ini, saya taknak lepaskan.

Selesai siap-siapkan anak ke sekolah dan suami pergi kerja, saya masuk ke soho. Banyak yang saya dah plan untuk disiapkan hari ini. Saya pun mula buat kerja dan masa tengah isi borang Poslaju, saya tersengguk.

"Eh, kenapa pula ini, saya mengantuk ke?" Rasa macam tak percaya saya mengantuk sebab memang saya rasa segar sejak bangun dari awal pagi lagi.

Saya menyambung kerja.

Tahu-tahu saya saya sudah terlelap di depan skrin laptop. Mata saya bagai digam-gam, kepala rasa berat dan saya rasa mengantuk sangat-sangat. Saya kenal diri saya, kalau dah mengantuk sampai tersengguk, ubatnya pergi tidur ajelah. Tapi saya tahankan diri juga.

Tepat jam 8.50 am, saya dah tak tahan lagi. Mengantuk sangat-sangat. Saya set jam untuk bangun jam 9.15 am.

Jam berbunyi, saya postpone lagi ke 9.45 am. Lagi setengah jam, lagi setengah jam, sedar-sedar sahaja dah pukul 10.30 am!!!

Terkejut betul saya, lama sungguh saya tidur. Rasa rugi sangat-sangat tidur di waktu pagi kerana saya percaya rezeki mula masuk di waktu pagi.

Nak solat Dhuha, saya rasa malu dengan Allah, nak Dhuha apanya, tidur sampai sejam lebih waktu Dhuha. Pulak tu saya kena cepat bersiap-siap untuk ambil Haziq di sekolah. Akhirnya saya tidak solat Dhuha pagi itu, kerana mengejar masa. Sambil bersiap, saya merungut pada diri sendiri kerana tidur lama.

Sampai ke sekolah, cikgu beritahu ada kawan Haziq main baling getah, getah tu ada kat kepala Haziq, dan masa kawan tu nak ambil getah, kawannya tertepis tepi mata Haziq dan Haziq mengadu matanya sakit sangat. Saya hanya mampu mengangguk dan saya lihat Haziq masuk dalam kereta dengan muka yang monyok.

Masuk je dalam kereta dan baru je bergerak, Haziq terus menangis, ala-ala burst out. Mungkin dia tahan dari masa kat sekolah tadi. Saya biarkan sahaja Haziq menangis tapi makin lama makin kuat, siap cakap, "Haziq taknak kawan  lagi dengan xxx sebab dia tepis mata Haziq". Untuk pujuk Haziq, saya belikan air Milo kotak.

Kemudian, saya bergegas ke Shaklee branch. Masa isi order form, barulah saya perasan yang saya tak bawak handphone. Aduhaiiii, geramnya rasa. Nasib baiklah semua info customer saya dah tulis siap-siap, takde handphone pun takpe, tapi tahulah perasaan tertinggal handphone dalam situasi penting, itulah yang saya rasa.

Tiba di kaunter untuk buat payment, kad bank pula tak dapat digunakan untuk buat transaksi. Cuba 2 kali, memang tak boleh juga. Saya pula tak cukup cash di tangan pada masa tu. Ya Allah, terkial-kial saya mengorek duit di dalam handbag kot-kot terjumpa. Nasib baik cukup, akhirnya setel payment dan saya tiada lagi cash di tangan.

Selesai beli produk, saya pun buatlah kerja saya di branch. Tapi masih lagi merungut dengan masalah kad bank, masalah tak cukup cash, masalah tak bawak handphone, semuanya buat saya merungut dalam hati sambil buat kerja.

Selesai semua, saya pun bergegas untuk pulang. Keluar sahaja dari pintu branch, saya telah ditahan oleh 2 orang wanita.

"Eh kenapa pulak ni?" tanya saya dalam hati.

Dipendekkan cerita, mereka sebenarnya telah memerhatikan saya sejak dari tadi lagi. Saya aje yang tak perasan.

Mereka ingin membeli produk Shaklee dan perlukan bantuan saya. Saya berbesar hati untuk membantu, dan hasilnya, saya mencapai target saya pada hari itu pada jam 1.30 pm.

In fact, sudah lebih mencapai target.

Dalam perjalanan pulang, saya terdiam sendiri sambil memandu. Banyak yang saya fikirkan bermula dari saya bangun untuk solat Tahajud awal pagi tadi.

Banyak yang saya minta, banyak juga yang Allah beri, malah Allah beri lebih daripada apa yang saya minta. Tapi saya ini sahaja yang banyak merungut, atas perkara-perkara kecil. Sedangkan Allah memang nak beri saya sesuatu yang besar pada hari itu.

Saya malu.

Saya malu sangat-sangat.

Merungut tertidur lama.

Merungut pasal handphone.

Merungut pasal kad bank.

Merungut pasal cash tak cukup.

Banyaknya saya merungut.

Sedangkan apa yang Allah atur tu adalah yang terbaik untuk saya.

Biarpun saya tertidur lama, mungkin itu caranya Allah persiapkan saya supaya tidak mengantuk di tengahari sewaktu sedang berurusan dengan customer.

Merungut pasal handphone, sedangkan info customer sudah siap saya tulis di buku log, tak perlu refer handphone lagi dah sebenarnya.

Merungut pasal kad bank, sedangkan cash di handbag cukup walaupun terpaksa korek-korek.

But still, Allah beri rezeki banyak untuk saya hari itu. Allah beri apa yang saya perlukan.

Saya malu sangat dengan Allah, sampai ke rumah saya terus solat Taubat, mohon ampun atas segala dosa dan kelalaian saya.

Saya tidak mahu lagi merungut selepas ini, kerana saya tahu Allah sentiasa memerhatikan saya dan akan memberikan apa yang saya perlukan, pada masa yang tepat, yang hanya Allah sahaja yang tahu bilakah masa itu.

Thursday, May 5, 2016

Bloglist - Blogger Friends


Sejak akhir-akhir ini, makin terhad pula masa saya untuk blogging. Siapa kata jadi wahm atau sahm tu lagi banyak masa nak buat kerja-kerja blogging ni? Nak-nak lagi bila ada anak kecil yang suka berdempek 24 jam. Hehehehe... Macam anak saya, Aimi, dah umur 3 tahun dah, tapi masih lagi ikut aje saya ni hatta ke bilik air sekalipun. Siap amik bangku kecik, dan tunggu depan pintu bilik air. Pintunye pulak dia tak kasi tutup rapat. Padahal saya kat dalam nak buat urusan global. Hahahaha...

So macamana pulak nak blogging, nak menaip bagai? Memang berebut-rebutlah coz Aimi pun nak menaip jugak. So sementara saya ada masa yang singkat tapi sangat berharga ni, meh saya storymory sikit.

Saya baru je masukkan satu bloglist khusus untuk Blogger Friends saya. Yang terpilih dalam bloglist tu ialah mereka yang RAJIN komen di blog saya, walaupun saya tak sempat-sempat nak bw / komen di blog mereka. Bermakna mereka ni ikhlas komen di blog saya tanpa harapkan balasan. Eceh ceh ceh, betul tak ni? Hehehhee... so nak tau blog anda tersenarai atau tak, boleh tengok kat right side bar ye.

Kalau ada yang nak join dalam Blogger Friends ni, sila drop nama dan url blog anda di ruangan komen. Nanti saya masukkan :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *