I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Wednesday, March 16, 2016

Resepi Ayam Masak Merah Tak Pedas, Sesuai Untuk Anak-Anak


Hari ni saya nak share resepi Ayam Masak Merah Tak Pedas, Sesuai Untuk Anak-Anak :)

Saya baru je masak untuk dinner malam tadi. Alhamdulillah, suami dan anak-anak cakap sedap. Haziq siap ratah ayamnya lagi.

Nak masak ayam masak merah bunyi macam waaaa sangat kan? Macam leceh, macam renyah, tapi sebenarnya mudah sangat bila kita dah prepare stok cili kering siap-siap.

Nak tahu macamana saya prepare stok cili kering / cili blender / cili boh? Klik sini.

Untuk makluman, ayam masak merah yang saya masak kali ni, menggunakan cili blender yang saya beli kat satu gerai sarapan kat Taman Bukit Dahlia. Gerai tu betul-betul terletak dekat AmBank Taman Bukit Dahlia. Selain jual sarapan pagi, gerai tu pun jual cili blender / cili boh ni. Dah siap blender dah, harganya cuma RM4.50 sahaja untuk plus minus 1 kilogram.

Kebetulan masa tu, stok cili blender kat rumah dah habis. Saya belum sempat prepare, jadi untuk nak cepat, beli jelah yang dah siap :)

Ok ini dia Resepi Ayam Masak Merah Tak Pedas

Bahan-bahan :

Bawang besar 2 biji
Bawang putih 3 ulas
Halia sikit
(Ketiga-tiga ni saya blender guna blender basah)

Cili blender 3 sudu besar
Serai 2 batang, ketukkan
Bawang besar 1 biji potong bulat
Sos cili
Sos tiram
Asam jawa
Gula
Garam
Perasa


Cara masak :

1) Goreng ayam terlebih dahulu. Ambil minyak yang goreng ayam tadi tu, untuk masak ayam masak merah. Jangan ambil semua minyak, kang mandi minyak kita nanti. Hehehe... Agak-agaklah minyaknya, yang penting masak sambal / cili ni pakai minyak banyak juga.

2) Tumis serai + bawang besar + bawang putih + halia sehingga kering sikit.

3) Masukkan 3 sudu besar cili blender.

4) Masa cili sampai keluar minyak (ambil masa jugak).

5) Masukkan gula, tabur atas cili tu, biar dia meresap dalam cili then baru kacau-kacaukan. Masukkan air, sukatan ikut suka. Kalau nak kuah banyak, masukkan air banyak.

6) Masukkan sos cili sikit, sos tiram sikit, asam jawa sikit. Saya guna asam jawa Adabi tu. Masuk sikit je, hujung sudu jer. Masukkan bawang besar yang dipotong bulat. Kacau-kacau biar sekata.

7) Masukkan garam dan serbuk perasa. Rasa dulu, if dah ok, baru masukkan ayam yang dah digoreng tadi.

8) Kacau hingga sekata. Rasa lagi sekali, if dah ok, boleh tutup api. Siapppp!!!

Dan inilah hasilnya,

Ayam Masak Merah Tak Pedas


Selamat mencuba!!

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *