I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Thursday, March 24, 2016

Perbezaan Antara Review Percuma, Review Berbayar dan Pengiklanan


Hari ini saya nak share sedikit tentang Review Percuma, Review Berbayar dan Pengiklanan.


REVIEW PERCUMA

Ini adalah hasil review daripada pengalaman saya sendiri. Tidak disuruh oleh siapa-siapa dan tidak pula dibayar oleh siapa-siapa. Sebab itu namanya Review Percuma. Hehehe...

Review ini saya tulis berdasarkan pengalaman saya terhadap sesuatu produk atau perkhidmatan itu. Ia boleh jadi positif atau negatif bergantung kepada pengalaman saya sendiri.

Oleh kerana review ini percuma, kebiasaannya saya tidak memasukkan info-info penting tentang sesuatu produk atau perkhidmatan itu, kerana saya hanya review berdasarkan apa yang saya ada / guna pada masa itu.


REVIEW BERBAYAR

Ini pula adalah review yang saya tulis sendiri di mana saya diminta oleh seseorang invididu atau kumpulan untuk menggunakan produk atau perkhidmatan mereka terlebih dahulu, dan saya tulis review berdasarkan pengalaman saya itu.

Oleh kerana ini adalah review berbayar, bermakna saya diminta untuk menulis dan dibayar untuk menulis mengikut skop tertentu. Untuk review berbayar ini, ia melibatkan beberapa terma dan syarat yang mesti dipatuhi dan diterima oleh kedua-dua belah pihak iaitu saya sebagai blogger dan juga pihak yang meminta saya untuk review.


PENGIKLANAN

Saya menyediakan ruangan iklan di blog saya khusus untuk mereka yang ingin mengiklankan produk atau perkhidmatan mereka. Di sini, saya tidak membuat sebarang review.

Setiap entry pengiklanan mestilah ditulis oleh tuan punya iklan itu sendiri dan disertakan bersama gambar dan info produk / perkhidmatan, testimoni atau lain-lain. Pengiklanan ini tertakluk kepada bayaran untuk tempoh tertentu dan mesti dibayar oleh pihak pengiklan bagi memastikan iklan mereka terus disiarkan di blog saya.


Diharap anda semua yang membaca entry, jelas akan perbezaan ketiga-tiganya. Saya mengalu-alukan sekiranya anda inginkan khidmat saya untuk membuat review terhadap produk atau perkhidmatan anda, ataupun anda ingin membuat pengiklanan di blog saya :)

2 comments:

Sally Samsaiman said...

terbaik! :D

Diana Rashid said...

ketiga-tiganya saya pernah buat jugak..awal2 dulu selalu juga buat review tak berbayar..rasanya dari situ lah dapat tawaran buat review berbayar pulak.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *