I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Thursday, March 10, 2016

Buku Latihan Untuk Anak-Anak Di Rumah


Perlu ke beli buku latihan untuk anak-anak di rumah? Kat sekolah dah belajar, kat rumah pun nak belajar lagi? Tak kesian kat anak ke? Nanti anak cepat bosan belajar.

Pada saya,

Ya, perlu beli buku latihan untuk anak-anak di rumah.
Ya, kat rumah pun perlu belajar lagi. Belajar ini luas maksud dan konsepnya.
Ya, saya kesian kat anak, kalau dia tak berilmu, di kemudian hari nanti dia yang akan susah dan merana.
Ya, anak cepat bosan kalau mak tak tahu kaedah mengajar anak sambil belajar sambil berseronok.

Haaa, itulah jawapan saya :)




Bulan lepas, saya ke kedai buku, survey buku latihan untuk Haziq. Sampai je kat kedai, saya jadi bingung. Punyalah banyak buku, punyalah banyak publisher. Nak pilih yang mana satu ye? Semua pun nampak bagus di mata.

Disebabkan saya punya banyak masa, saya duduk membelek setiap buku. Kebetulan ada disediakan sofa empuk di kedai buku. Belek punya belek, saya dapat filter buku mana yang saya rasakan terbaik di kalangan semua buku yang ada.

Tapi saya tak terus beli. Somehow saya ni ada masanya cuba apply konsep yang mak saya ajar iaitu delay purchase. Kalau kita suka apa yang kita nak beli, kita kena tenangkan diri dulu. Balik rumah dulu, be rational dan jika apa yang kita nak beli itu betul-betul yang kita perlukan, then barulah pergi beli.

Sama juga dengan buku latihan untuk anak-anak. Kalau ikutkan hati saya, ada lah dalam 10 buah buku nak saya beli pada masa itu juga. Melampau pulak rasanya.

Jadinya saya balik ke rumah dahulu. 3 hari kemudian saya pergi semula ke kedai buku, kali ini saya pilih 5 buah buku latihan yang betul-betul terbaik pada firasat saya. Hehehhe..

Saya pilih buku :

Praktikal Solat
Bahasa Melayu
Bahasa Inggeris
Matematik
Sains

Harga pun berpatutan, dapat diskaun 20% lagi. Inilah buku latihan yang Haziq buat di rumah, diselangselikan dengan homework dari sekolah :)

1 comment:

Mama Kembar 3 said...

Yup elok ada latihan dirumah, anak belajar kat sekolah, kat rumah kita buat pengukuhan. Terutama masa dkt nak periksa, boleh ulangkaji sama sama ngan anak anak

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *