I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Thursday, January 21, 2016

Ruangan Iklan : Sumber Makanan Jepun Halal


Teks : Ourkizuna

Assalamualaikum.

Sebelum saya memulakan bicara, saya ingin mengucapkan ribuan terima kasih buat tuan blog, sahabat lama yang saya kenali sejak memasuki alam sekolah menengah lagi, Siti Munirah. Saya sangat menghargai peluang yang diberikan untuk menggunakan blognya sebagai platform bagi saya mempromosikan diri saya dan perniagaan saya.

Boleh panggil saya kesoma atau rai. Saya merupakan penulis utama bagi blog http://ourkizuna.blogspot.com. Jemput singgah ya. Bagaimana pun, kali ini saya bukan nak bercerita tentang diri saya atau intipati blog Ourkizuna.

Hari ini saya nak bercerita tentang makanan Jepun.

Mungkin masih ramai yang terasa agak asing dengan makanan Jepun. Mungkin ada yang rasa-rasa macam "eh kena ke dengan selera kita".

Haa.. Jangan tak tau. Makanan Jepun macam takoyaki, sushi, teppanyaki dan banyak lagi semakin mendapat tempat di hati rakyat Malaysia.

Tapi eh.. HALAL ke?

Kann..

Itulah persoalan dan kerisauan yang menyebabkan ramai orang tak dapat menikmati keenakan makanan Jepun.

Kami sekeluarga amat sukakan makanan Jepun. Sup miso, ayam teriyaki, tempura, dan takoyaki adalah antara makanan yang menjadi kegemaran anak-anak. Sesetengah jenis makanan ini asalnya mengandungi bahan yang haram bagi umat Islam iaitu mirin. Sejenis alkohol yang selalu digunakan dalam masakan Jepun. Menggunakan pengalaman dan sedikit sebanyak pengalaman ketika tinggal di Jepun selama beberapa tahun, saya memulakan pencarian bahan-bahan yang halal untuk menyediakan sendiri makanan Jepun untuk kami sekeluarga.

Ianya bukan saja lebih murah, malah, kami yakin dengan kebersihan dan halalnya makanan yang kami makan.

Percaya tak kalau saya katakan, kos menyediakan semangkuk miso sup tidak sampai RM1. Kalau makan di restoran, harganya mencecah RM3 semangkuk!

Cara penyediaannya juga tidak rumit. Masak asam pedas lagi susah tau. Dan yang pastinya, saya hanya menjual miso paste yang telah mendapat pengiktirafan halal oleh organisasi yang diiktiraf oleh JAKIM.

Selain dari itu, berita baik juga ingin saya sampaikan kepada yang menyukai takoyaki. Kalau beli di kedai takoyaki yang terkenal tu, tiga biji takoyaki sudah mencecah RM5.50. Makan tiga biji mana puas!!

Tapi, kalau beli bahan-bahannya kemudian buat sendiri, boleh makan sampai puas hati. Kalau takut tak jadi jangan risau. Saya juga ada sediakan kelas untuk belajar buat makanan Jepun ni. Insya allah kami juga akan mengedarkan e-book makanan Jepun PERCUMA buat peminat-peminat makanan Jepun.

Menarik kan..? Ini adalah contoh makanan Jepun yang saya sediakan menggunakan bahan yang saya jual. Antaranya,

Miso soup dan takoyaki


Bagi kawasan Shah Alam, kami juga menjual Frozen Takoyaki untuk COD (Jalan Kebun, Aeon Big Bukit Rimau dan Giant Kemuning Utama).


Sos Teriyaki


Bagi yang dah lama teringin nak mencuba makanan Jepun, boleh order melalui Fanpage kami Frozen Takoyaki - https://www.facebook.com/frozentakoyaki. Atau hubungi kami melalui whatsapp/call/sms 0126894617.

Pstt... Kalau nak awet muda macam gadis Jepun, kena cuba makanan Jepun tau. ^_^
.
.
.
.
.
Berminat untuk mengiklankan produk dan perkhidmatan anda di blog www.mystorymory.com? Sila klik Kadar Pengiklanan untuk maklumat lanjut.

2 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Suka mkn takoyaki...kat tpt kak atie ni ada peniaga melayu yg jual..teringin nk mkn..g situ jer tp tggu pasar mlm la :D

Diana Rashid said...

sepanjang baca entry ni dok tertelan-telan air liur..heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *