I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Monday, January 18, 2016

Menulis Dari Hati Dan Menjadi Diri Sendiri


Satu perkara yang selalu saya tekankan apabila kita menulis atau blogging adalah, kita mestilah menulis dari hati dan menjadi diri sendiri. Tidak dapat dinafikan, sebagai manusia biasa, kita mudah terpesona apabila membaca tulisan orang lain dan mudah pula terikut-ikut dengan gaya penulisan mereka.

Hari ini, kita baca tulisan saudari A, dan kita tiru gaya penulisan beliau.

Hari esok, kita baca tulisan saudara B, dan kita tiru gaya penulisan beliau.

Hari lusa, kita baca tulisan saudari C, dan kita tiru gaya penulisan beliau.

Oleh sebab tiru meniru ini lah, kita hilang keghairahan / passion untuk menulis, kerana kita tidak mempunyai acuan kita sendiri akibat asyik terikut-ikut dengan gaya penulisan orang lain.

Percayalah, setiap daripada kita ada keistimewaanya, malah pembaca boleh 'sense' keistimewaan dan keikhlasan kita menulis hanya apabila membaca tulisan kita.

Yang lebih penting lagi, menulis dari hati menjadikan kita seorang yang percaya dengan diri sendiri dan lebih mudah untuk menghasilkan artikel-artikel yang berkualiti.

Hadza min Fadhli Rabbi
(Segala yang baik itu datangnya daripada Allah jua)


Untuk membantu mereka yang baru sahaja berjinak-jinak dengan dunia penulisan di blog, saya telah menubuhkan FB group "Mudahnya Blogging Dengan Siti Munirah" di mana saya berkongsi pelbagai tips dan panduan menulis, blogging dan apa sahaja yang berkaitan dengan blog.

Di sini anda bebas berinteraksi dan bertanyakan apa sahaja soalan berkaitan blog kepada saya, in shaa Allah saya akan cuba menjawabnya sebaik mungkin.

Syarat kemasukan untuk group ini adalah khusus untuk anda yang menempah blog dengan saya ataupun menghadiri personal coaching membina blog bersama saya.

Saya doakan anda semua akan terus menulis dan berkongsi kebaikan kepada orang lain melalui penulisan di blog, in shaa Allah :)

2 comments:

Mar Mansor said...

tahniah...

Diana Rashid said...

betul..jangan terlalu mengikut2 cara orang lain..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *