I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Monday, January 4, 2016

Borang Pengeluaran Berkaitan Pinjaman Perumahan di EPF


Entry ni simple je.

Just nak bagitahu terms yang perlu anda gunakan apabila berurusan di EPF untuk tujuan pembayaran rumah yang anda telah beli.

Rasanya semua tahu kan yang kita boleh keluarkan akaun 2 EPF kita untuk tujuan pembelian rumah dan pembayaran rumah.

Jadi kalau anda nak keluarkan akaun 2 EPF tu, jangan salah sebut 2 terms ni ya :

1) Kalau anda nak keluarkan sejumlah wang yang banyak dalam akaun 2 untuk bayar lump sump satu amaun bayaran rumah atau untuk terus buat final settlement (terus habis bayar), cakap kat pegawai tu "Saya nak Borang Pengeluaran Mengurangkan / Menyelesaikan Baki Pinjaman Perumahan".

2) Kalau anda nak keluarkan wang daripada akaun 2 untuk bayaran ansuran bulanan rumah anda, cakap kat pegawai tu "Saya Nak Borang Pengeluaran Ansuran Bulanan Pinjaman Perumahan".

Sila rujuk gambar borang di bawah :



Kena sebut borang yang betul, jika tidak, penat-penat dah isi borang nanti kena reject pula di kaunter dalam EPF. Kan leceh kan kena isi borang banyak kali?

So pastikan kita isi borang yang betul supaya proses akan selesai dengan lebih cepat. Good Luck! :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *