I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Wednesday, December 16, 2015

Resepi Ikan Daun Baru Masak Halia


Hujung minggu baru-baru ini suami saya pergi memancing. Hasil tangkapan kali ini, dapat ikan daun baru, ikan gelama dan beberapa jenis ikan lain yang saya pun tak tahu apa namanya. Hahahaha..

Sampai aje ke rumah, suami terus siang semua ikan. Beginilah rutinnya setiap kali balik daripada memancing, memang terus siang sendiri semua ikan dan asingkan siap-siap mana yang hendak terus dimasak dan yang mana satu hendak disimpan dalam peti sejuk.

Yang terus dimasak ialah ikan daun baru. Pertama kali saya dengar nama ikan ini dan pertama kali juga lihat ikan ini. Badannya ada bintik-bintik tapi tidaklah begitu menggelikan. :)

Disebabkan perut masing-masing pun dah lapar, terus decide nak masak ikan daun baru masak halia. Simple yang amat.



RESEPI IKAN DAUN BARU MASAK HALIA

1) Goreng ikan seperti biasa. Macam biasa letak garam dan kunyit sebelum goreng. Oh ya, kali ini suami saya share satu cara bagaimana nak gaul rata kunyit dan garam kepada ikan / ayam tanpa menguningkan jari jemari kita. Awww... Caranya ialah, masukkan ikan dalam bekas aiskrim, tabur garam dan kunyit, tutup bekas tu rapat-rapat dan goncang sambil berjoget-joget. Hahahaha... Tips ni daripada kawan suami saya. Orang lelaki kan memang ada banyak idea. Hasilnya, kunyit dan garam bergaul sebati dengan ikan, memang cantik sangat, dan yang penting tangan tak kuning. Korang pun cubalah buat kat rumah kay :) :) :)

2) Tumis bawang besar banyak, bawang putih sikit, cili merah dan halia banyak. Namapun ikan masak halia kan, haruslah banyak halianya baru ada umphh. Kemudian masukkan garam dan air. Air tu masuk ikut banyak mana nak dibuat kuah. Rasakan ikut sesedap rasa.

3) Masukkan ikan yang dah siap digoreng tadi tu terus dalam kuali yang tumis tu. Masa ni kuahnya akan berwarna kekuningan kesan dari kunyit dari ikan yang dah digoreng. Rasakan sekali lagi ikut sesedap rasa, lepas tu SIAPPPPP!!


Bila makan, rasa ikan daun baru ni lebih kurang macam ikan siakap tapi yang paling best, terasa manisnya sebab ikan fresh kan. Sedapppnyaa!!

Nak tahu macamana rupa ikan daun baru yang baru dipancing?

Ini dia :

Nampak kan bintik-bintik tu?
Itulah ikan daun baru namanya :)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Kedai Vitamin Bandar Seri Alam :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *