I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Wednesday, December 23, 2015

Projek Jualan Makanan?


Baru-baru ini suami mencadangkan saya untuk membuat spageti carbonara. Saya cakap, abang belilah barangnya nanti saya buatkan. Suami tersenyum sahaja, saya cakap eh, kenapa pula senyum? Ada apa-apa ke? Ok, saya tak faham.

Dia cakap, kawan-kawannya di tempat kerja masih lagi memperkatakan tentang spageti carbonara saya. Alkisahnya, tahun lepas ke bila entah, kami ada buat jamuan di rumah dan ajak kawan-kawan datang makan.

Pada masa itulah saya masak spageti carbonara. Percubaan pertama kali je pun. Yang nak makan pun kawan-kawan yang rapat, so saya tak seganlah kalau diorang cakap tak sedap. Hahahaha...

Tup-tup, ramai pula berkata spageti yang saya masak itu sedap. Dalam hati saya cakap, lepas ni kalau saya masak lagi entah-entah lain pulak rasanya. Hahahaha... Sejak dari itulah, kawan-kawan suami asyik menyebut tentang spageti carbonara saya. Kata mereka, siap nak belikan barang-barang semua dan saya tolong masakkan aje. Erkkk!! Bukan tak sudi, tapi saya ni sebenarnya bukan pandai masak sangat. Hahahaha...

Suami pula cadangkan untuk saya masak spageti carbonara tu dan buat jualan kecil-kecilan pada hari minggu. Saya tergelak sampai sakit perut. Siti Munirah nak masak dan jual? Hahahhaha.... Masak untuk family pun kadang-kadang macam bersilat berperang bagai kat dapur, inikan pulak nak masak banyak-banyak untuk jualan. Memang langsung tak terlintas di fikiranku. Hahahahha...

Suami pulak pandai meyakinkan saya. Macam-macamlah saya cakap tapi saya tetap dengan keputusan saya. Masak untuk family sendiri makan bolehlah tapi kalau untuk jualan, saya minta maaf, saya memang tak reti. Bukan taknak mencuba tapi entahlah, macam tak terfikir ke situ.

Last-last suami cakap, dia akan tolong saya masak dan dia sendiri akan jual. Saya gelak lagi, gelak campur hairan sebenarnya. Sedap sangat ke spageti carbonara tu? Suami cakap setiap orang ada cara memasak masing-masing, dan cara saya masak tu memang sedap katanya. Bukan dia aje cakap, kawan-kawannya pun cakap yang sama.

Ok ok, saya mengalah. Saya cakap saya tolong masak aje tapi suami kena tolong jugak. Tolong-menolong kat dapur. Hahahaha...Suami saya ni ade background berniaga makanan, sebab dulu parentsnya berniaga makanan, so bab-bab jualan makanan ni dia pandai. Saya pula pandai makan aje, masak pun kadang-kadang ke laut hahahahaha sekarang ni je dah improve sebab anak-anak suka makan. :)

Projek masakan dan jualan makanan, tak pernah saya fikirkan. Apapun, saya ikut sahaja apa perancangan suami nanti :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *