I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Monday, December 28, 2015

Kembara Menunaikan Impian Haziq Nak Naik Bas


Kembara kami sekeluarga menaiki bas demi menunaikan impian Haziq ingin menaiki bas sebagai antara hadiah dapat no.l dalam exam baru-baru ini :)

Dari Seri Alam, kami naik kereta dan park di Pusat Bandar Pasir Gudang. Lama juga nak tunggu bas sampai. Berpeluh sakan. Tapi yang pastinya semua orang sangat excited nak naik bas. Haahhaa... Saya dah lama sangat tak naik bas tambang, siap cakap kat suami, "Jomlah kita pergi beli tiket kat kaunter". Suami cakap, "kita bukan nak naik bas ekspres. Kita naik bas tambang aje". Hahahaha... gelak lagi.

Bas Maju sampai. Kami cakap nak pegi AEON Permas Jaya sebab ada satu bus stop belakang aeon tu ingatkan bas konfirm berhenti kat situ. Bayar tambang rm6 untuk 4 org.

So bermulalah perjalanan naik bas. Haziq senyum lebar sampai ke telinga. Kami berdua sengih je tengok gelagat dia. Aimi pulak diam aje,first time naik bas. Tak biasa.

Kami ingatkan bas berhenti kat bus stop belakang aeon. Rupanya tidak. Dia berhenti kat bus stop nak hala ke jb tu. Oh tidak, jauh tu nak jalan kaki dari bus stop ke Aeon!

Pastu, naik pulak jejantas. Nampak tak gambar Haziq dan Aimi yang kat belakang tu ade Aeon punya trademark maroon tu? Kami naik jejantas ohkay. Sume orang excited tapi saya sorang pulak yang gayat naik jejantas. Aduhai, suami cakap "Macam-macam kerenah pagi ni, baru naik bas je. Belum masuk hutan ke ape lagi". Hahahaha... gelak lagi.

20 December 2015
Satu keluarga naik bas dan teksi! :)


Turun dari jejantas, masa tu panas tak usah cakap. Berpeluh lagi. Tapi sempat bergambar kat bus stop ohkay. Hahahaha...

Kami taktau bas sampai pukul berapa. Tak tahu waktu laluan bas. Last-last suami decide nak naik teksi aje. Tahan 2-3 teksi semua tak pergi ke Aeon Permas yang sebenarnya depan mata aje. Last-last ade teksi yang pergi. Dari bus stop ke Aeon Permas cajnya Rm5.50.

Masuk Aeon semua macam baru keluar kandang. Bestnya sejuk aircond!! Hahahaha... kami jalan2 je dalam tu. Lepas tu nak balik ke Pasir Gudang tapi tak tau nak tunggu bas kat mana. Then kami pegi tunggu bas tepi jalan besar. Bas tak kunjung tiba. Hahahahahaa....

Akhirnya suami decide naik teksi aje sebab anak-anak dah lapar nak makan. Kami nak makan kat pusat bandar. Naik teksi dari Aeon Permas ke Pusat Bandar Pasir Gudang cajnya Rm17. Ok fine nangis kejap. Hahahaha... tapi takpe demi nak tunaikan impian Haziq.

Sampai pusat bandar terus lunch. Lapar dan penat usah dikata tapi bila tengok muka Haziq yang senyum ceria tak habis2 lagi daripada mula naik bas sampai sekarang, kami rasa happy sangat-sangat.

Dah sudah makan, terus balik rumah naik kereta sendiri. Anak-anak dah kekenyangan terus tidur.

Walaupun pada kita yang dewasa ni, "alah naik bas je. Takde ape pun" tapi sangat besar maknanya nilai kegembiraan naik bas tersebut bagi seorang anak yang berumur 5 tahun. Malah Haziq setiap hari sampai sekarang masih lagi ucap terima kasih kepada kami sebab bawa dia dan adiknya naik bas dan teksi. Dia cakap seronok sangat-sangat.

Menunaikan impian anak, adalah kejayaan peribadi untuk setiap ibu bapa termasuklah kami. Semoga pengalaman ini menjadi permulaan untuk Haziq lebih menghargai kehidupan dan terus berimpian besar. In shaa Allah. :) :) :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *