I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Saturday, December 19, 2015

Jurnal Kesyukuran dan Kegembiraan Saya


February 2015

Inilah bulannya di mana saya mula menulis di Jurnal Kesyukuran dan Kegembiraan Saya. Ianya bertitik tolak selepas saya beroleh petunjuk bahawa betapa singkatnya kehidupan ini untuk disia-siakan, kerana apabila kembalinya kita ke sana nanti, bermakna berakhirlah sebuah kehidupan di dunia dan bermula pula kehidupan baru di alam barzakh.

Saya percaya setiap antara kita pun, sentiasa akan nampak perkara yang negatif dalam sesuatu perkara. Contohnya hari ini di pejabat, seorang kawan sekerja tiba-tiba memakai shawl pula sedangkan selama ini dia memakai tudung berawning. Dan kita pun mulalah memberi komen itu dan ini, yang adakalanya tanpa kita sedar, hati kawan sekerja itu terguris dalam diam.

Oleh sebab itu, saya mula menulis di jurnal ini sebagai peringatan kepada diri saya sendiri bahawa, amat penting untuk saya bersyukur, sentiasa menghargai dan bergembira dalam apa jua situasi yang melibatkan diri saya ataupun orang lain.

Contohnya, jika kita sibuk memberi komen kepada kawan tadi "muka awak nampak chubbylah pakai shawl, tak cantiklah awak pakai shawl, etc. etc.", kita tak tahu mungkin dia terasa hati dan mungkin esoknya dia tidak muncul lagi di tempat kerjanya.

Kerana sudah meninggal dunia pada malam harinya.

Barulah kita tahu, tujuan dia memakai shawl adalah untuk menggembirakan hatinya sendiri di saat-saat terakhir hayatnya. Wallahualam.

Dan apakah pula reaksi kita selepas itu? Menyesal? Terkilan? Nak minta maaf? Semuanya sudah terlambat. Akhirnya, kita sendiri yang menyesal tak sudah.

Oleh sebab itu, jurnal ini mengingatkan saya untuk sentiasa menghargai mereka yang ada di sekeliling saya, yang saya sayangi dan menyayangi saya. Mengingatkan saya untuk sentiasa bersyukur dan sentiasa bersangka baik kepada Yang Maha Esa dalam apa jua keadaan.

Apa yang saya tulis dalam jurnal ini, apabila saya membacanya semula, ia mampu membuatkan saya tersenyum dan juga tergelak sendiri, ia mampu membuatkan saya rasa happy dan saya percaya inilah aura yang ingin saya kekalkan dalam diri dan sekeliling saya :)

Semoga saya terus konsisten menulis di jurnal ini, In Shaa Allah :)

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *