I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Wednesday, December 30, 2015

Imbas Semula Perjalanan Hidup Tahun 2014


Ok entry ini takde rupanya sebelum ini.

So saya terus create entry "Imbas Semula Perjalanan Hidup Tahun 2014".


January

  • Haziq (4 tahun) mula bersekolah di Tadika Addin. Saya dan suami benar-benar teruja, Haziq apatah lagi. Apabila Haziq bersekolah, ada perubahan dari segi jadual masa kami kerana kami bergilir-gilir hantar dan jemput Haziq, juga waktu malam perlu diluangkan untuk menyiapkan homework tadika. Sebelum ni, waktu malam memang untuk makan, rehat dan tidur sahaja.
  • Masih sibuk dengan urusan pembelian rumah.
  • Kesihatan anak-anak tidak berapa baik.
  • Jalan-jalan ke Zoo Johor.
  • Rancang family holiday.


February

  • Family holiday ke Langkawi! Pertama kali naik flight, teruja sangat! Happy sangat, seronok sangat, bahagia sangat.
  • Pergi ke Festival Layang-layang, Pasir Gudang.


March

  • Selesai urusan pembelian rumah. Yeay!! Finally ada rumah sendiri! Alhamdulillah!
  • Insiden MH370. Saya dan suami sangat-sangat terperanjat. Sebabnya kami baru sahaja naik flight MAS Airlines pada bulan sebelumnya. Suami terus rasa fobia nak naik kapalterbang.
  • Saya naik pangkat. Alhamdulillah.


April

  • Jadi agen produk makanan untuk tambah pendapatan sampingan. Seronok! Belajar macam-macam ilmu bisnes walaupun just jadi agen.
  • Tahap kesihatan saya tak berapa memuaskan. Stress terlebih.
  • Kesibukan 300%.


May

  • Mula terfikir dengan serius untuk menjadi working-at-home-mom (wahm). Sebelum ini dah terdetik di hati pada Oktober 2013, tapi masa tu tak fikirkan sangat. Tapi bulan ini saya mula serius dan mula berbincang dengan suami dan mama saya.


June

  • Mula projek passive income - rumah sewa


July

  • Mula jualan projek hari raya. Cari duit lebih :)


August

  • Kesan positif selepas minum ESP Shaklee - parut jerawat saya dah berkurangan dan muka makin berseri. Bukan saya cakap, ini saudara mara kat kampung yang cakap. Hehehhe :)


September

  • Daftar sebagai ahli Shaklee. Selain untuk family dan sendiri consume, saya buat sebagai part time sebab saya sendiri consume Shaklee sejak dari dalam pantang lagi (lepas lahirkan Aimi). Alhamdulillah seronok bila dapat bantu ibu-ibu yang memerlukan supplement untuk kekal cergas, bertenaga dan dapat menyusukan anak secara eksklusif.
  • Tempah langsir baru untuk rumah. Pertama kali tuu. Seronok sangat!


October

  • Pertama kali merasa bonus dari Shaklee. Yeay!!!
  • Attend Bengkel Bisnes Ebook di KL
  • Publish ebook saya sendiri bertajuk "10 Panduan Praktikal Menulis Ebook - Kongsikan Kepakaran Anda Dan Jana Wang Daripadanya!". Ada yang berminat nak dapatkan ebook ini? Email saya ye z.munirah@gmail.com
  • Mula konsisten buat solat Tahajud dan solat malam. Saya sendiri pun tak percaya yang saya boleh bangun solat Tahajud dan solat malam, solat yang sangat-sangat jarang saya buat sebelum ini.


November

  • Konvokesyen tadika Haziq. Haziq dapat Anugerah Tunas Harapan (4 tahun). Alhamdullah. Seronok sangat!
  • 6th sense - Allah mula beri petunjuk untuk setiap persoalan saya.


December

  • Sibuk dengan 1st Giveaway di blog ini.

Itulah dia kisah hidup saya di tahun 2014 ini.
Di sebalik segala kegembiraan, ada juga kedukaannya.
Tahun ini adalah tahun super stress sehingga ada beberapa perkara yang terabai.
Saya tak pasti apakah saya seorang sahaja yang begini, atau adakah ini yang dilalui oleh kebanyakan wanita yang berkerjaya yang sangat sibuk dengan 1001 tuntutan dan tekanan di tempat kerja.

Dalam masa yang sama, saya mula menyertai kumpulan sokongan wanita bekerja di rumah dan lebih mendekatkan diri kepada Allah s.w.t. untuk mencari penyelesaian kepada segala masalah. Bukan apa, terfikir juga masa depan keluarga kan, sampai bila nak beri alasan sibuk sahaja kan sedangkan anak-anak makin membesar. Makin membesar bermakna makin menuntut perhatian kita sebagai ibu.

Dek kerana ini lah, saya tidak set sebarang azam khusus untuk tahun 2015. Lebih kepada harapan dan impian yang sangat besar.



1 comment:

Diana Rashid said...

Banyak perkara2 baik yang berlaku sepanjang 2015..Alhamdulillah..semoga tahun depan akan lebih baik lagi..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Kedai Vitamin Bandar Seri Alam :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *