I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Friday, December 11, 2015

Cara Penyediaan Cili Blender Yang Tahan Lama Sesuai Untuk Suri Yang Nak Jimat Masa


Errr... panjangnya tajuk?! ;)

Oh well, memang tajuknya panjang macam tu sebab tujuan saya buat cili blender ni adalah sebab nak menjimatkan masa. :)

Tahu sajalah, kalau nak masak merah ke, masak sambal ke yang memerlukan cili blender, takkanlah setiap kali tu baru nak rebus cili kering, nak tos dan segala macam lagi. Pada saya, semua proses tu agak leceh.

So untuk atasi masalah ni, saya prepare cili blender siap-siap dengan cara blend cili kering + bawang merah sikit + bawang putih sikit dan simpan dalam peti sejuk sebagai stok. Bila nak masak, just cedok beberapa sudu mengikut keperluan.

Masalahnya, bila saya buat macam tu, stok tu tak tahan lama. Kadang-kadang 4 hari je dah start macam nak berkulat. Kadang-kadang tahan seminggu, kadang-kadang 2 hari pun dah keluar putih-putih kulat tu! Ayoyoyo takleh jadi ni.

Akhirnya, saya tukar kaedah lain selepas dapat tips daripada mak mertua. Saya dah buat 2-3 kali kat rumah dan alhamdulillah memang menjadi! Yeayyy!!

Ok, ini dia cara penyediaan cili blender (saya gelar ia sebagai cili blender padahal tak pakai blender pun) yang sangat sesuai untuk suri berkerjaya, suri bekerja di rumah ataupun suri rumah yang sentiasa sibuk dan ingin menjimatkan masa sebanyak yang boleh.


Potong cili kering kecil-kecil sampai keluar semua biji cili
(Saya ni jenis tak suka makan makanan yang ada banyak biji cili)


Rebus cili sehingga masak


Selepas rebus, tos / tapiskan cili tu.
Masa ni saya buat berkali-kali sebab nak keluarkan seberapa banyak
biji cili yang boleh.


Lepas dah keluarkan biji cili sebanyak yang boleh dan 
tos kering-kering, terus masukkan dalam bekas plastik.


Saya guna bekas plastik bertutup merah 
saiz kecil ini. Harganya 70 sen sahaja.
Terus simpan dalam peti sejuk.


Inilah rupa cili yang telah disimpan selama 2 minggu
dalam peti sejuk. Masih lagi segar dan tiada bau busuk / kulat.


Dengan cara macam ni, tahap kerajinan saya memasak boleh dikatakan bertambah sikiiiittt daripada biasa. Hehehehehe... Sebab kerja dah jadi mudah dan cepat. Kalau nak masak sambal, just keluarkan cili ni terus masuk dalam blender sekali dengan bawang, halia dan lain-lain pastu terus tumis. Kan mudah tu kan, jimat masa pun ye jugak.

Sekian tutorial hari ini. In shaa Allah lepas ni saya share cara saya buat nasi lemak pulak. :) :) :)

3 comments:

Amanda Suria said...

ok dah dapat ilmu baru dah....thanks dear

Mila@Rimbun said...

Selalunya terus jer blender sekali. pastu masak sampai kering skit airnya, then baru simpan.

Nur_cahayamataku said...

okey baru tahu ada tips ni. selama ni cuba tapi tak menjadi. boleh la nak try tips ni. hehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Kedai Vitamin Bandar Seri Alam :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *