I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Monday, December 21, 2015

Cara Lipat dan Susun Beg Plastik Mengikut Saiz Supaya Mudah Nak Cari Apabila Diperlukan


Ada satu habit saya yang membuatkan suami saya pelik sewaktu awal perkahwinan dahulu.

Habit ini ialah ---> melipat beg plastik! Hahahahhaa...

Suami cakap pelik, sebab dia tak pernah nampak orang lipat beg plastik. Kalau nak simpan, just gumpal-gumpalkan dan letak dalam bekas atau beg plastik yang lebih besar atau letak dalam laci. Bila nak cari, just kumbahkan semua tu.

Oh no no no no... Itu bukan cara saya :)

Rasa macam serabut aje bila buat macam di atas tu. Time kita perlukan beg plastik, kita nak cepat, nak amik dan terus sesuai dengan barang yang kita nak letak dalam beg plastik tersebut. Pastinya taknak bersepah-sepah selepas mencari beg plastik.

So cara saya iaitu cara mak saya juga ialah ----> lipat beg plastik, tapi saya upgrade kepada cara saya iaitu ---> lipat beg plastik dan simpan ikut saiz plastik. Kih kih kih. Macam leceh kan, tapi percayalah, cara ni sangat memudahkan kehidupan mak-mak yang busy always macam I ni. Hahaha...

Ok, ini dia caranya :

Lipat plastik dan susun mengikut saiz.
Sambil lipat sambil nonton televisyen baru seronok.
Hahahaha...


Ikat setiap grup plastik tu dengan menggunakan getah.
Kemudian susun dalam laci biar senang nak cari.


Saya sangat suka cara ini sebab ia memudahkan saya untuk mengambil plastik yang betul apabila diperlukan dan menjimatkan masa saya.

Contohnya, nak letak beg plastik di bakul sampah, saya terus ambil kat plastik yang saiz besar tu dan terus letak di bakul sampah. Tak perlu nak kumbah-kumbah bersepah-sepah, dok try and error cari plastik yang sesuai lepas tu sumbat balik semua plastik dalam laci.

It is all about organizing :)

Dan suami saya pun dah faham sangat dah cara isterinya, pastinya cara ini sangat memudahkan kehidupan kami sekeluarga. Alhamdulillah :) :) :) 

5 comments:

Normi Nieza said...

Good sharing

Farah Waheda Wahid said...

thanks for the great tips and ideas...

kisah earty said...

wow.. idea menarik..tq atas perkongsian

Lieya Von Jay said...

gud idea .. boleh cuba ^_^

seraa rose said...

Assalamualaikum.. 1st time singgah sini..

~ tersusun.. sngt menyenangkan kerja.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *