I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Thursday, November 19, 2015

Plan Aktiviti Cuti Sekolah

Hari ini dah masuk hari kedua cuti sekolah. Seperti ibu bapa yang lain, saya juga merancang beberapa aktiviti untuk cuti sekolah kali ini. Rancangnya dah lama, tapi nak survey dan buat keputusan tu je yang tak sempat-sempat. Huhu.

Dalam kesibukan seharian, ini senarai aktiviti yang telah saya rancangkan :

1) Tingkatkan penguasaan Haziq di dalam subjek Bahasa Inggeris dan Matematik.

Tindakan : Saya dah beli 5 buah buku aktiviti di MPH City Square JB. Kemuanya dalam bahasa Inggeris. Pun dah mula buat dah. Daripada sana saya dapati Haziq masih kurang penguasaan dalam Bahasa Inggeris jadi saya akan usaha lebih lagi untuk ajar Haziq.


2) Pendedahan untuk Aimi kepada buku dan alat tulis.

Tindakan : Saya dah beli pensel warna, alat tulis berkaitan dan juga buku mewarna untuk Aimi. Setakat ini, dia lebih kepada menconteng buku daripada mewarna.

Rajinnnya anak-anak Mama


3) Bawa anak-anak swimming dan jogging

Tindakan : Tahu kan kat Johor ni hari Ahad ialah hari sekolah? Suami pula cuti hari Ahad, jadi family time kami agak limited pada hari Ahad. So sempena cuti sekolah ini, in shaa Allah dapatlah kami sekeluarga memanfaatkan cuti hari Ahad bersama-sama. Minggu lepas, tadika Haziq cuti peristiwa pada hari Ahad, jadi kami ambil kesempatan pergi berjogging dan walking walking di Bukit Layang-Layang, Pasir Gudang. Lepas ni nak plan bawa anak-anak swimming pula.


4) Bercuti

Tindakan : Selalunya kami bercuti 2 kali setahun tapi untuk kali kedua ni, belum nampak bayang lagi. Belum plan pun nak ke mana-mana. So KIV dulu lah bab bercuti ni.


5) Kelas Mengaji & Kelas Seni

Tindakan : Saya dah memang hantar Haziq kepada orang perseorangan untuk mengaji tapi fikir-fikir semula mungkin nak tukar ke tempat lain. Sudah survey beberapa tempat tapi belum decide nak pilih kelas yang mana. Selain daripada itu, plan juga nak hantar Haziq ke kelas seni memandangkan Haziq selalu dapat gred B dan C untuk subjek Seninya. Hari tu ada survey kelas Mandarin tapi dibuka untuk kanak-kanak bermula 7 tahun ke atas.


6) Kerja rumah

Tindakan : On-going. Saya memang dedahkan anak-anak dengan pelbagai kerja rumah. Memang tiap-tiap hari pun tak kiralah semasa cuti sekolah ataupun tidak.


Ini sahajalah aktiviti yang sempat saya fikirkan. Oh ya, Haziq dah beberapa kali cakap, "Mama, Haziq nak naik bas" sebab dia belum pernah naik bas lagi. Hehehhehe... Ok, itu senang aja, bisa diatur.

Apa aktiviti cuti sekolah anda semua?

3 comments:

Fiqah Feeona said...

Wah..Dah plan aktiviti cuti sekolah..Anak kecik lagi jadi aktiviti hanya penguasaan ABC, Nombor, alif baa taa dan words mandrin je. Itu pun saya dah rasa nak pengsan.

PipiKembong said...

salam,
ada hantar email, tapi xreply pun T_T

PipiKembong said...

salam,
ada hantar email tapi tak reply pun T_T

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Kedai Vitamin Bandar Seri Alam :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *