I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Sunday, November 22, 2015

Cuci Ayam Betul-Betul Bersih-Bersih


Saya dapat info ini daripada FB Group Masak Apa Hari Ni.. (MAHN)

Saya kongsikan di sini untuk peringatan diri sendiri dan rakan-rakan ibu juga.


*******

Kali ni kita kongsi gambar yg x sedap dilihat..


Adek2 n kawan jgn abaikan pesanan ini..

Bahagian dalam foto ini ialah part ayam yg kadangkala kita abaikan semasa mncuci..semua darah yg menempel didalam tulang-tulang belakang ayam ni perlu dibuang dan bersihkan betul2.. ini point terbaik bakteria membiak..tempat mula ayam akan membusuk serta punca keracunan dan masakan ayam akan jadi cepat basi : jika tak dibersih betul2.. saya dah laamaa nak share ni tapi takda masa nak menaip panjang lebar...lastly slepas ayam bersih selawat lah 3 kali dgn cucuran air paip pada ayam2 tu ye..

Suhu menyimpan ayam yg belum dibersihkan mesti sejuk atau beku utk mengelak keracunan dan ayam rosak. 

PLS SHARE N TAG SESUKA HATI YE. MOGA MENJADI ILMU DAPUR YG BERGUNA UTK SETIAP KELUARGA..AAMIIN

Fakta lain..
INFO DARI KURSUS PENGENDALIAN MAKANAN:

๐Ÿ”ถSayuran yg dimakan mentah cth taugeh..daun kesum..daun serai wangi dll yg dibuat ulam...yakni tdk dimasak..perlu direndam dgn air garam terlebih dahulu utk mgelakkan drpd jgkitan virus e.coli.

๐Ÿ”ถ Petua beli ayam segar
bli ayam pd waktu pagi krn bakteria pd ayam masih sedikit...kalo bli pd waktu t.hari..pastikan balik ke rumah terus cuci n masukkn ke dlm peti sejuk beku...sblm dimasak..ini utk matikn bakteria...masak ayam dgn sempurna...kalo x cukup masak..bakteria x mati n akn aktif semula bila mknn itu sejuk

๐Ÿ”ถ Panaskn mknn setelah sejuk..jgn mkn maknan yg telah sejuk selama lebih 4 jam...perlu dipanaskn smpai mendidih

๐Ÿ”ถ Elakkan letak senduk nasi dlm periuk kerana pemegang senduk mgkin ade bakteria dr peluh ditangan kita...

๐Ÿ”ถ Elakkan telur separuh masak sbb mngandungi bnyk bakteria yg boleh mnyebabkn demam panas dn kekejangan otak. Pastikn telur dibasuh sblm digunakan

๐Ÿ”ถ Mknn sejuk beku spt nuget...ayam..daging burger perlu di goreng terus slps dkluarkn dr peti sejuk beku...jgn biar mknn berada pd suhu bilik..krn mngundang bakteria...pastikn goreng dlm mnyk yg betul2 panas

๐Ÿ”ถ Pastikan tukang masak bersih sms memasak sb 95% pnyakit brjgkit dlm rumah berpunca dr tukang masak....tu sb org berniaga kna amik suntikan vaksin...utk elak djgkiti pnyakit dan mnyebarkn kpd org lain

๐Ÿ”ถ Pastikn mknn n minumn dlm tin di basuh dahulu sblm digunakan utk elakkan kncing tikus

๐Ÿ”ถ Jika mkn dikedai..pastikan basuh or lap sudu yg nk dgunakan terlebih dahulu...jgn gunakan sabun tongkol yg disediakan kedai mkn...sebaiknya gunakan pencuci cecair or x salah kalo bw ke mana2 pencuci tgn bersama kita..skrg bnyk pnyskit brjgkit brpunca dr mknn...

๐Ÿ”ถ Khasnya ayam golek..pastikn ayam tu panas...jgn bli kalo ayam dh sejuk or yg dh siap potong...

๐Ÿ”ถ Pastikan papan pncincang ayam drpd plastik...kalo kayu jgn mkn sbb serbuk kayu mgkin melekat pd ayam n daging yg dicincang

๐Ÿ”ถ Pastikn mknn yg dibungkus dgn polisterin perlu dilapikkan dgn plastik utk elakkan pengaktifan sel2 kanser yg terdpt pd polisterin

********

Ada short form dalam tulisan di atas kerana saya copy paste direct dari group MAHN tanpa sebarang pengubahsuaian. Kredit kepada group MAHN.

2 comments:

Asha Lya said...

Lya klau basuh ayan memg buang segala kulit,darah beku pastu basuh byk Kali

ArELeEz said...

p'guna bijak, faedahnye banyak. kite yg nk mkn, kitelah jugak yg kene pandai wat pilihan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Kedai Vitamin Bandar Seri Alam :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *