I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Friday, November 20, 2015

Buku Read Easy 1-8


Alhamdulillah, baru sahaja menerima koleksi buku Ready Easy Phonics 1-8 daripada cikgu Haziq. Bila tanya Haziq, katanya dah habis baca buku 1. Aikk, dah habis, rasanya baru je Mama bayar untuk buku ini Ahad lepas (15 November 2015), 18 November 2015 (Selasa) last day sekolah, tup-tup semalam Haziq cakap cikgu dah habis ajar baca buku 1. Cepat betul, kan?

Bila fikir semula, oh patutlah, sebab itu ada murid di tadika Haziq, kelas yang sama dengan Haziq, boleh tamat 7 set buku bacaan dalam tempoh 1 tahun (tahun 2015). Sedangkan Haziq, disebabkan baru sahaja masuk ke tadika ini pada semester 2 tahun 2015, dapat habiskan 1 set buku bacaan sahaja iaitu Bacalah Anakku.

Cerita pasal buku bacaan ini, sebenarnya ada berlaku salah faham sedikit sebenarnya. Mengikut rekod, Haziq tamat baca buku Bacalah Anakku pada 2 November 2015 dan cikgu terus bagi surat pemberitahuan yang Haziq akan sambung ke set buku seterusnya iaitu Read Easy. Siap tertera harga buku iaitu RM45 1 set.

Saya pula, bila  baca surat tu, kefahaman saya ialah, Haziq akan baca buku Ready Easy ini bila masuk sesi tadika tahun depan (2016). Kiranya tahun ni dah habislah sesi bacaan buku. Bayar RM45 pada masa bayar yuran bulan Disember 2015 nanti.

Tak lama selepas itu, cikgu bagi lagi surat pemberitahuan kedua. Saya hairan, kenapa cikgu bagi lagi ya? Saya pun ingat takpela, ini untuk sesi tahun hadapan.

Silapnya saya, saya tidak bertanya terus kepada cikgu.

Kemudian pada hari Ahad (15 November 2015), barulah saya bertanya kepada cikgu "Kenapa cikgu bagi surat pemberitahuan 2 kali? Ada apa-apa yang pending daripada saya ke?"

Cikgu cakap, "Maksudnya Puan perlu beli buku tersebut supaya Haziq boleh teruskan sesi membaca".

"Oh, saya ingat dah habis untuk tahun ini, terus stop. Sambung semula tahun hadapan".

"Oh tidak Puan. Bila murid habis baca 1 set buku, terus sambung untuk set buku seterusnya. Berterusan. Kalau katakan tahun ini dia berhenti baca pada buku 2, tahun depan naik sekolah terus sambung buku 2 di mana mukasurat terakhir dia berhenti baca".

"Oh begitu. Maaf ya cikgu, saya dah salah faham. Okay, nanti saya bagi duitnya kat cikgu ya".

So tengahari itu lepas ambil Haziq, barulah saya bayar duit untuk buku Read Easy, selepas explain panjang lebar kat suami.

Inilah buku Read Easy, tahun depan Haziq akan terus sambung baca buku 2 :)

Buku Read Easy Phonics 1-8

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *