I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Wednesday, November 18, 2015

Apabila Anak Tamat Sesi Tadika 5 Tahun


"Apabila anak tamat sesi tadika umur 5 tahun bermakna parents bersiap sedia jugalah mengumpul sebanyak-banyak maklumat, membuat persediaan dan final decision bagi sesi persekolahan umur 7 tahun (darjah 1)".

Hari ini bermulanya hari pertama cuti sekolah bagi Haziq. Untuk sesi tadika tahun depan (6 tahun), saya dan suami telahpun membuat keputusan untuk meneruskan pembelajaran Haziq di tadika yang sama.

Oleh sebab itu, sekarang saya fokus untuk memilih sekolah rendah bagi Haziq untuk sesi pembelajaran tahun 2017 nanti. Awal minggu ini, saya telah pun membuat online survey tentang beberapa sekolah dan pusat pengajian Al-Quran dan juga telah menghubungi mereka yang berkenaan.

Fuh, tiba-tiba terasa bila Haziq dah mula masuk sekolah rendah nanti, inilah permulaannya perjalanan pendidikan seorang anak dan juga ibunya. Bukan kata masa belajar di tadika itu tidak penting, di tadika pun penting juga tapi bila masuk sekolah darjah 1 rasanya perlu lebih serius dan komited berbanding sewaktu di tadika, betul tak?

Di entry yang akan datang, saya akan kongsikan beberapa sekolah yang saya telah buat survey secara online. Pastinya untuk rujukan saya sendiri di masa hadapan dan pastinya juga untuk rakan-rakan parents yang juga akan melalui pengalaman seperti saya :)

1 comment:

Farah Waheda Wahid said...

yang anak umur 2 tahun ni pun sibuk nak survey playgroup dah haa... hu hu hu...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *