I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Tuesday, October 27, 2015

Resepi Ayam Masak Halia Pedas vs Tak Pedas


Sejak anak-anak dah pandai request nak makan itu dan ini, maka sebagai ibu mithali penyayang, saya akan usahakan untuk masak walaupun tak berapa reti. Hehehehe...

Setakat ini, paling selalu diorang request pun ialah nak makan ayam sambal, kalau hari-hari makan ayam sambal pun takpe, diorang suka. Tapi Mama dan Abahnya jemu jugaklah kan kalau asyik makan ayam sambal tiap-tiap hari kan.

So alternatif kepada ayam sambal, saya buat Ayam Masak Halia. Resepi ada 2 jenis, satu pedas dan satu lagi tak pedas. Pedas tu kalau Suami request nak makan pedas dan yang tak pedas tu kalau kami nak makan sekeluarga dengan anak-anak.

Ayam Masak Halia :)


Ok ini dia resepinya, simple yang amat. Saya tak reti nak fix kan berapa ulas bawang etc, tapi anggarannya lebih kurang macam kat bawah ya :)


Resepi Ayam Masak Halia Tak Pedas

Bersihkan ayam terlebih dahulu, potong mengikut suka nak kecik atau nak besar.
Letak garam dan kunyit pada ayam kemudian goreng.

*Ibu saya cakap kalau goreng kemudian nak masak lain, kita goreng ayam separuh masak je. Tapi Suami pula cakap, walaupun nak masak lain, tetap ayam tu dia nak digoreng sampai masak. Jadi saya menurut perintah. :)

Sambil goreng ayam tu, prepare bahan untuk kuahnya :

1/2 - 1 biji bawang besar
3-4 ulas bawang putih
Halia - banyak jugakla, namanya ayam masak halia kan

Ketiga-tiga bahan ini dikisar guna blender basah tu ya. 
Air agak-agaklah banyak mana, nanti pun memang nak tambah air lagi.

Tepikan ayam yang dah siap goreng.
Ambil sikit minyak yang dah guna untuk goreng ayam tu dan guna untuk buat ayam masak halia.

Tumis ketiga-tiga bahan di atas yang dah siap diblender, sampai masak dan naik bau.

Tambahkan sedikit sos tiram dan cili api potong kecik-kecik sikit aje (tak pedas pun)
Tambah sedikit aje serbuk kunyit untuk efek warna kekuningan :)
Masukkan kiub ayam / perasa / garam secukupnya
Rasakan dulu, kalau nak berkuah banyak, tambahkan air dan rasakan lagi.

Bila rasa kuah tu dah sedap secukup rasa, baru masukkan ayam yang dah digoreng tadi.
Biar lama sikit atas api supaya kuah tu menyerap masuk dalam ayam dan ayam jadi lembut dan berasa kuah tu.

Rasakan kuahnya lagi sekali.
Kalau semua dah ok, tutup api. Siapppp!!!

Haziq makan sampai bertambah-tambah. Katanya "sedapnya Mama masak. Haziq suka sangat".

Padahal Mamanya pun terkial-kial kat dapur. Hahahaha... Takpe, demi anak, semua Mama redah. Tau-tau nanti, Mama dah expert masak tau! Hahahaha...


Resepi Ayam Masak Halia Pedas

Sama juga macam di atas.

Bezanya masa blender tu, blender sekali dengan cili api.
Nak letak segenggam ke, ikut sukalah mengikut tahap tahan pedas masing-masing.

Pastu masa tumis tu, boleh lagi tambah cili api potong kecik-kecik.
Saya buat macam ni kalau Suami request nak makan ayam masak halia pedas.
Memang pedaslah, dia sorang je makan dengan penuh berselera, saya cuit kuah sikit-sikit je sebab saya jenis tak tahan pedas. Hahahaha...

Ok, itulah dia resepinya.
Aik, resepi simple aje, tapi bercerita tu yang lebih. Hahahaha...
Takpelah, setiap orang punya cara tersendiri dan inilah cara saya menulis resepi, siap tunjuk ajar sekali cara nak masak! :)

2 comments:

Amanda Suria said...

terus rasa lapar dah ni..huwaaa nak balik...masih kat opis lagi ni

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam Munirah....bkn anak2 kecil munirah jer suka ayam...anak kak atie yg dh bsr ni pon sama.Klu blk blk berct mmg menu hari2 ayam jer

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Kedai Vitamin Bandar Seri Alam :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *