I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Monday, October 19, 2015

Jangan Sembarangan Makan Ubat


Biasa tak kita? Asal pening kepala je terus pergi ke kedai atau ke farmasi mencari ubat untuk meredakannya.

Biasa tak kita? Asal pening kepala je terus mintak ubat kat kawan dengan harapan dapatlah jimat sikit, tak perlu keluar duit nak pergi beli. Lagipun ubat pening kepala je kan, sama je semua orang pun boleh makan.

Tanggapan sebegini adalah salah, pertamanya jika anda membeli ubat di kedai atau farmasi, selalunya ia adalah ubat yang dijual yang boleh diperolehi tanpa preskripsi doktor. 

Keduanya pula, jika anda mengambil ubat daripada kawan, ubat tersebut mungkin selamat dan sesuai untuk dirinya tetapi sebaliknya pula untuk anda. Pernahkah anda terfikir begini?

Sebelum menelan ubat yang dibeli, perhatikan 2 perkara iaitu :
  • Tarikh luput
  • Aturan makan

Selain daripada itu, ada beberapa perkara lain yang mesti diberi perhatian sewaktu mengambil ubat :


1) JANGAN CAMPUR 

Sebaliknya hindari mengambil lebih daripada 2 jenis ubat sekaligus kerana percampuran ubat dikhuatiri akan mempengaruhi reaksi ubat,

Lebih buruk lagi jika kepelbagaian ubat yang diambil akan membentuk zat lain yang tidak berkhasiat.

Bagaimanapun, ia berbeza dengan ubat yang telah diambil atas nasihat doktor. Ia sudah diatur jadual pengambilannya supaya selamat.


2) HABISKAN ANTIBIOTIK

Ramai yang sering tidak menghabiskan antibiotik yang diberikan doktor.

Alasannya, tubuh sudah pun sembuh sepenuhnya.

Sebenarnya, antibiotik perlu dihabiskan meskipun anda telah sihat. Ia untuk mengelakkan penyakit tinggal dalam tubuh dan penyakit yang sama berulang kembali.


3) JANGAN DIKONGSI

Ini yang saya cakap tadi. Ubat kita adalah untuk kita sahaja dan tidak boleh dikongsi dengan orang lain walaupun ia sekadar ubat sakit kepala atau pening kepala, kerana deskripsi ubat yang diberikan oleh doktor hanyalah untuk kita seorang.

Oleh sebab itu, janganlah berkongsi ubat yang sama dengan rakan atau pasangan walaupun mereka mengadu sakit yang sama seperti anda. 


4) TAK SEMBUH

Tubuh anda tidak menunjukkan tanda untuk sembuh sedangkan anda sudah mengikut sepenuhnya aturan makan setelah membelinya di farmasi atau kedai. 

Ini harus dicurigai kerana ubat yang anda ambil mungkin tidak mampu lagi mengatasi sakit yang anda rasa. Jadi jangan berlengah lagi, segeralah berjumpa doktor.


5) KESAN UBAT

Berasa mengantuk selepas mengambil ubat terutamanya ubat batuk, adalah perkara biasa (selepas diterangkan oleh doktor). Tetapi sekiranya kesannya lebih daripada itu contohnya timbul alahan, ruam merah, pening / sakit kepala melampau dan lain-lain, hentikan pengambilan ubat tersebut dan segeralah berjumpa doktor.


Kredit : Mingguan Wanita

1 comment:

Nurul Asma' said...

Salam k uni. Sy ada email k uni nk mintk details mak aji urut to. Nnt cek ye. Tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *