I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Friday, August 28, 2015

Provoke = Pancing

Ada satu jenis manusia, dia suka provoke orang.

Errm, tau tak apa maksud provoke tu?

Ni contoh simple saya bagi ya.

Provoke tu ialah dalam bentuk lisan atau perbuatan, yang menjurus kepada satu-satu orang atau kumpulan, dengan tujuan untuk menimbulkan kemarahan atau rasa tidak puas hati yang seterusnya boleh membawa kepada situasi yang lebih serius, sekiranya tidak dikawal.

Contoh :

Si A lahir dalam keluarga yang bermasalah. Bapanya penagih dadah. Ibunya pula berjuang untuk kehidupan mereka sekeluarga. A pula terpaksa berhenti sekolah di usia belasan tahun demi untuk membantu ibunya menjual kuih. A tiada pilihan lain. A marah dengan sikap bapanya tapi dia tak mampu berbuat apa-apa. 

Disebabkan dia berhenti sekolah, rakan-rakan dan jiran sekeliling beranggapan bahawa dia nanti akhirnya akan menjadi seperti bapanya juga - penagih dadah.

Mula-mula mereka berjenaka sahaja, namun semakin berterusan mereka tanpa segan silu atau tanpa memikirkan perasaan A, mengatakan A memang akan jadi seorang penagih dadah. Bapak dan anak sama sahaja.

Pada mulanya A tidak mengambil kisah.

A tidak pedulikan pun apa yang mereka kata tentang dirinya.

A ada matlamat yang lebih penting, iaitu membantu ibunya.

Namun lama kelamaan A sudah tidak tahan lagi.

A mula terganggu dengan cakap-cakap orang tentang dirinya.

A tidak mengambil dadah, tidak sedikitpun terlintas untuk menjadi penagih dadah.

Namun cakap-cakap mereka itu membuatkannya sakit hati.

Dan seterusnya A membuat satu keputusan tanpa menggunakan akal yang waras...
.
.
.
.
.
Seterusnya anda sambung lah sendiri. :)

Apa yang saya ingin sampaikan di sini ialah, tindakan rakan-rakan dan jiran-jiran A terhadapnya adalah merupakan satu provokasi (saja nak memancing).

Mereka dengan sengaja berbuat demikian, kerana ingin melihat apa reaksi A. Mungkin marah, mungkin menangis, mungkin juga merusuh.
.
.
.
.
.
Samalah juga dengan kita sehari-hari.

Di tempat kerja, di perjumpaan rakan-rakan, di dalam komuniti, ataupun mungkin apabila berkumpul bersama ahli keluarga dan saudara mara sekalipun, pasti ada ada seseorang yang akan bersifat provokasi.

Sengaja memancing dengan menyentuh isu-isu sensitif berkaitan kita, dengan tujuan untuk melihat apa reaksi kita terhadap pancingan tersebut. Malah, ada juga yang suka apabila melihat kita hilang kawalan.

Jadi sebaiknya, apabila kita diprovokasi atau dipancing sebegitu, ingatlah satu perkara,

"Dia / Mereka saja ingin pancing aku. Aku perlu kawal pemikiran dan tindakan aku. Jika aku berjaya kawal, yang lain tidak akan menjadi apa-apa masalah bagiku".

Bertenang dan senyum. Istighfar banyak-banyak.

Ketenangan dan senyuman adalah antara self-defense yang paling kuat.

Dan ia boleh mengelakkan kita daripada melakukan perkara-perkara yang mungkin akan membuatkan kita menyesal kelak.

Saturday, August 22, 2015

Perkembangan Terkini

Hari tu beriya berjanji kata akan lebih kerap update blog ni. Nampaknya janji tinggal janji. Huhuhu..

Walaupun saya tak update blog ni, tapi saya update blog Shaklee saya. Alhamdulillah, makin lama saya makin suka dengan Shaklee. Mula dengan guna sendiri, lepas dah jatuh cinta, saya mula serius buat bisnes Shaklee.

Ada sesiapa yang nak dapatkan supplement Shaklee ataupun nak daftar ahli ataupun nak buat bisnes Shaklee? Halo halo lah saya di 018-766 9798. Nanti kita cerita details kat whatsapp ya :)

Perkembangan terkini saya, masih lagi maintain berat 54-55 kg. Ari tu masa raya naiklah sekilo, almaklumlah makan macam-macam kan. BMI masih normal, so alhamdulillah, saya nak maintain sahaja berat badan sekarang ni.

Ada juga kawan-kawan sebaya yang beratnya 45 kg, 50 kg, memang nampak slim sangat dengan ada anak-anak lagi, tapi saya rasa saya dah tak boleh dah nak turun lagi bawah 50 kg.Nanti rasa macam melayang-layang pulak badan ni ditiup angin.

Bak kata mak mertua saya "Kalau Uni kurus sangat, nanti tak larat nak dukung anak". Hehehhee... I follow je lah. :)

Perkembangan lain, alhamdulillah Haziq genap berumur 5 tahun pada 15 Ogos 2015 yang lalu. Kami celebrate 4 orang aja kat rumah. beli kek coklat dan KFC, itu yang Haziq request. Dalam pada seronok celebrate, potong kek, menyanyi dan makan anak-beranak, bila tengok gambar kami yang suami amik, rasa kelakar yg amat.

Apa taknya, kebanyakan gambar yang diambil, gambar saya semuanya tak complete. means tudung separuh, muka separuh, senget dan yang sewaktu dengannya. Sabo jelahhh... Bila tanya suami, dia kata dia fokus kat kek.

Alahai, fokus kat kek, gambar saya jadi separuh. Suamiku oh suamiku. Memanglah saya gelak sampai berderai air mata.

Nasiblah ada 2-3 keping yang elok sikit. Hahaahahaha...

Mama love Haziq. Mama love Aimi.
Happy birthday Haziq :)


Kat area taman saya sekarang ni kena catuan ari. 1 hari ada air, 2 hari takde air, 1 hari ada air, 2 hari takde air dan begitulah seterusnya. Saya perasan time catuan air ni, kerajinan saya memasak di dapur semakin menurun, sebab kat sinki dapur takde air. Hehehhee.. boleh gitu? 

Tapi kalau nak makan kat luar pun, harga boleh tahan juga, soal kebersihan pun kene fikir juga almaklumlah semua tempat pun kene catu air. Jadi dalam rasa rajin tak rajin tu, kena rajinkan memasak juga. Suami cakap masak simple-simple pun takpe. :)

Okaylah itu sahaja dulu buat masa ni. Nanti ada masa saya update lagi :)

Pesanan :

1) Kepada sesiapa yang tinggalkan komen / pertanyaan, pastikan ade link ke blog anda ye, supaya senang saya nak reply komen dan kunjung balas.

2) TQ so much kepada anda-anda-anda yang emel kat saya, suruh saya update blog cecepat. Katanya rindu nak baca tulisan saya. Waaaaaa im so touched!! :)

3) Selain blog mystorymory.com, saya ada blog yang lain iaitu Healthy Family Empire. Jom jom support saya dengan follow blog saya. Boleh kan? :) :) :) 

Terima kasihhhhh!! :) :) :)


Calling for Siti Nazariah!!!

Calling for Siti Nazariah!!!

Saje je bikin gempak kan. Ceritanya gini, Siti Nazariah ada tinggalkan komen kat entry ni, tapi saya tak boleh reply komen kepada Siti Nazariah sebab takde url blog.

So saya reply kat sini ya. Harap Siti Nazariah baca entry ni. :)


Siti Nazariah said...
salam sis. sy cuba buat paymnt guna debit card. tapi tak berjaya pon. tak keluar yang pay now/pay later. nape ye sis?


Jawapan saya :

Saya tak pasti pula kenapa tak keluar yang pay now / pay later. Mungkin sis belum activate debit card ke? Nak activate debit card kene call service center dulu then barulah boleh guna debit card tu. Ataupun kalau sis memang dah activate, maybe ada problem dengan website agoda.

Saya pun baru sekali sahaja guna debit card di agoda dan sekali tu memang takde masalah. 

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *