I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Thursday, May 21, 2015

Cara Hendak Khatam Al-Quran Dalam Bulan Ramadhan

Hari ini 21 Mei 2015 bersamaan 3 Syaaban. Bermakna, tinggal beberapa hari sahaja lagi untuk kita menyambut bulan Ramadhan.

Setiap kali tiba bulan Ramadhan, antara perkara yang saya fikirkan adalah bagaimana saya boleh khatam satu Al-Quran dalam bulan suci tersebut? 

Kalau nak baca sendiri, nanti tiba masa datang period, dah tak boleh baca. Pastu kalau nak ganti semula bacaan yang tertangguh sewaktu period, terasa banyak dan tak mampu nak cover semua.

Saya pernah dengar ada orang ambil pil supaya tak datang period pada bulan Ramadhan, supaya dapat berterawih tiap-tiap malam dan dapat khatam Al-Quran pada bulan tersebut. Err... ok ke buat macam ni? Saya tak pasti.

Yang saya tahu, kalau kita bertadarus (baca beramai-ramai dalam satu kumpulan), in shaa Allah dapat habiskan baca Al-Quran dalam bulan Ramadhan. Ini yang jadi amalan saya sewaktu di sekolah menengah dahulu. Bertadarus sementara menunggu masuk waktu berbuka puasa.

Ok, ini saya nak share bagaimana caranya untuk khatam Al-Quran dalam bulan Ramadhan, diharap anda semua faham pengiraan ini ya. Basic algebra kan? :)

Semoga kita semua dapat khatam Al-Quran pada bulan Ramadhan nanti, in shaa Allah :)

2 comments:

Rai OurKizuna said...

nak cuba jugak.. walau pun belum pernah berjaya lagi..

Diana Rashid said...

Ada ye orang ambik pil untuk tujuan tu..macam tak patut je,..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *