I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Saturday, February 7, 2015

Kereta : Cermin Depan Baru dan Tinted

28 January 2015


Dalam 2 hari jugakla kereta kesayangan saya berehat di bengkel. Untuk orang yang dah biasa ke hulu ke hilir drive kereta sendiri, bila lama tak drive, memang terasa rindu. Rindu kat kereta, sambil-sambil tu tertanya-tanya juga macamana rupa baru kereta saya nanti.


Petang selepas balik dari kerja, saya dan suami terus ke bengkel. Kereta dah siap dah. Cermin depan yang pecah tu dah diganti baru. Alang-alang ganti cermin depan yang pecah, teruslah tinted sekali keretanya. Sebab memang plan nak tinted pun.


Yang tinted pulak, untuk kerusi belakang dan bahagian bonet, dah tinted dalam 50% gelap.


Untuk bahagian pemandu, sebelah pemandu dan bahagian depan cermin kereta, tinted dalam 30% gelap.


Suami yang pilih filmnya, saya tukang ambik gambar aje. :)


Tokey kedai tu cakap, tak boleh tinted semua 50% sebab nanti tak lepas pemeriksaan dengan JPJ, silap-silap kena tahan pula nanti, sebab JPJ nak muka pemandu jelas kelihatan sekiranya diorang buat pemeriksaan.


Saya pun ok saja. Asalkan kereta siap, cermin dah ganti baru dan tinted.


Total semua sekali :


Ganti cermin depan yang pecah = RM550
Tinted satu kereta = RM480

TOTAL = RM1030


Mmm.. banyak juga duit yang dikeluarkan, tapi berlapang dada lah saya kerana saya sentiasa percaya duit yang saya ada bukan 100% milik saya. Di dalamnya ada hak / kepunyaan orang lain juga (dalam hal ini, mungkin duit itu hak / kepunyaan bengkel kereta tersebut).


First time drive dengan kereta bertinted, rasa seronok sangat!!! Saya suka!!!

1 comment:

Diana Rashid said...

nak buat cemana..kan??kena la jugak gantikan cermin pecah tu walau harganya wowWW!!heheh

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Kedai Vitamin Bandar Seri Alam :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *