I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Friday, August 1, 2014

Kesan Minum ESP, Guna Tomato Clear Skin & Corrector Cream Oil di Bulan Ramadhan

Saya ni sebenarnya adalah masalah jerawat bermula dari sekolah menengah. Pastu bila dah kahwin ni, dah jarang dah keluar jerawat walaupun time period (nampak tak kat situ maksudnya hormon dah stabil apabila berumahtangga? hehehe..). Cuma yang masalahnya, parut jerawat ni lah yang berlekuk-lekuk di pipi gebusku ini dah sampai orang umpamakan macam kawah bulan. Oh no. Kalau kawan-kawan sekolah / kawan rapat / orang yang dah pernah jumpa saya, pasti tau camne rupa parut dan lubang jerawat kat muka saya ni. Huhuhu...


Orang cakap, pakailah foundation, boleh cover semua lubang jerawat or parut jerawat tu. Tapi saya ni memang tak retilah nak pakai-pakai benda tu semua. Yang saya reti, guna scrub, pencuci muka, krim siang, krim malam, compact powder, lip balm dan lipstik. Lain-lain yang tidak tersenarai tu, memang saya tak reti guna dan tak rasa pun nak guna. Huhuhu...


Untuk raya kali ini, saya agak gigih lah berusaha untuk menghilangkan parut jerawat kat muka ni. Dalam hati, bestnya tengok orang lain yang kulit flawless licin bak telur rebus lepas dikupas tu. Saya tahu yang kulit muka saya ni memang bermasalah, mimpi nak jadi licin bak telur rebus lepas dikupas tu terasa macam mustahil gitu, tapi teringinlah juga agar parut dan lubang bekas jerawat ni pudar sikit-sikit.


Jadi, saya bermula dengan minum ESP di bulan puasa baru ni. Selain daripada buat perut rasa kenyang lebih lama, saya minum esp sebab yakin dengan izin Allah yang ia akan memudarkan parut dan lubang bekas jerawat ni. Sebabnya masa berpantang lepas lahirkan Aimi dulu, saya minum esp dan kesan stretchmark masa mengandung tu memang pudar banyak sangat (hilang 100% tu tidak ya). Sebab tu, saya konsisten minum esp kali ni. Konsisten tu maksudnya dalam seminggu puasa tu, adalah 3-4 kali sahur dengan esp, hari-hari lain sahur dengan nasi.


Pada masa yang sama, saya guna Tomato Clear Skin sebagai pencuci muka. Saya suka sangat tomato ni sebab baunya wangi yang menenangkan. Lembut je bau dia. Dan yang penting, lepas cuci muka, kulit muka rasa sangat bersih dan takde rasa kulit muka tegang terik tu ya (kalau rasa tegang terik tu maknanya kulit muka kita tak sesuai dengan pencuci muka tu).


Tomato ni boleh dibuat sebagai scrub dan mask juga. Alahai, memang best dan syok. Tak sangka ada produk keluaran Bumiputera yang sebagus ini. Saya suka saya suka saya suka!


Pastu untuk krim malam, saya guna Corrector Cream Oil (CCO). Gigih menempek di muka tiap-tiap malam tau, sampai suami cakap, tu krim ape pulak tu? (Maknanya, berapa banyak krim dah saya cuba untuk hilangkan masalah zaman berzaman ni. Huhuhu...)


Yang cco ni pulak, campuran almond dan koko, saya sapu kat seluruh muka termasuklah kat bawah mata dan bibir. Takyah sapu banyak-banyak, sapu sikit je dah cukup tapi konsisten sapu tiap-tiap malam tau. Siap berdoa moga Allah izinkan usaha dan ikhtiar saya ni membuahkan hasil yang diharapkan.


Dan inilah hasilnya di hari raya :


Can you believe it? 
Parut jerawat dah pudar, rasa macam dah hilang
Kat pipi kiri tu ada 1 lubang bekas jerawat, pun dah pudar sikit


Ini gambar terkini saya di hari raya 2 Syawal. Suka sangat tengok diri sendiri sebab parut bekas jerawat tu dah tak nampak dah. Kalau tak sebelum ni, huhuhuhu....


Jadi selepas ni, saya tetap akan teruskan pengambilan :

1) ESP - untuk dalaman
2) Tomato Clear Skin & CCO - untuk luaran


Moga saya akan terus konsisten mengamalkannya.


Pada sesapa yang ada masalah jerawat / parut & lubang jerawat / bibir kering & merekah / kedut-kedut sekitar mata / eyebag dan nak cuba amik ESP, Tomato Clear Skin & CCO sebagai ikhtiar untuk mengatasi masalah ni, boleh contact saya ya. Saya sedia membantu, sebab saya pun pernah alami masalah yang sama dahulu. :)

6 comments:

Cikgu Norazimah said...

esp mmg best..kulit pun flawless jer ;)

Ogy Sijemariseni said...

Assalammualaikum singgah sini :)

Asha Lya said...

alhamdulillah setakat ni lya tak ada lagi mslh jerawat yg teruk..dulu memang ia.

Mar Mansor said...

wah..kulit berseri di pagi raya..suka le tewww

mawar yus said...

Salam.Hi,, CCO and TCS tu brand ape yer.. beli katne?

Azie Sanimin said...

uni..ce tunjok sket tomato clear skin tu..hehehehe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *