I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Monday, August 11, 2014

How Well Do You Know Your Shit?

Oh ok. Tajuk tak agak-agak kan?


Tapi inilah kebenaran. Ramai orang tak ambil peduli pasal shit diorang (Ok, perkataan tu agak meloyakan, jadi saya tukar kepada bb iaitu "bahan buangan").


Ok, ramai orang tak peduli pasal bb diorang. Ada yang tak membuang sampai seminggu pun rilek lagi. Ada yang membuang tapi sakit dan keras pun rilek lagi. Padahal, tiap-tiap hari makan, tapi membuang jarang sekali. Oh, ini sangat tidak normal ya.


Pesan saya, sila ambil berat tentang bb korang. Bagaimana bentuk dia, berapa kerap korang membuang dalam seminggu dan berapa lama korang spend masa untuk membuang kat bilik air.


Saya nak share satu jenis gambarajah yang saya jumpa yang menunjukkan sejauh mana kita kenal bb kita sendiri.


Texture of poop. Sila lihat dan bandingkan dengan diri sendiri


Saya pernah mengalami masalah sembelit. Seksanya Allah sajalah yang tahu. Bila nak membuang, rasa sakit. Pastu punyalah lama duduk kat dalam bilik air tu, membuangnya tidak juga. Bila dipaksa buang, sakit lagi. Pastu keluar dari bilik air tanpa rasa puas sebab tak membuang. Bila beberapa hari tak membuang, perut rasa kembung semacam. Rasa tak selesa. Rasa serba tak kena.


Tapi itu dulu. Sejak saya minum Melilea Greenfield Organic plus Apple Organic, tiada lagi masalah sembelit. Membuang dengan lancar, tanpa rasa sakit, tanpa duduk berjam-jam kat dalam bilik air. 


Nak atasi masalah sembelit? Contact saya ya di z.munirah@gmail.com

3 comments:

Rai Ourkizuna said...

aku masa pregnant ni selalu la kena cherry berry.. salah makan sikit cherry berry.. semelit jarang sikit.. ada jugak la kena..

Asha Lya said...

lya pernah juga alami sembelit ni tpi tak la selalu.masih normal.kekadang tiap2 pagi akan membuang.tpi ada juga satu masa tu sampai 3 hari tak membuang..

ros_reeza said...

memang penting untuk kita sendiri tahu keadaan tu kan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Kedai Vitamin Bandar Seri Alam :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *