I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Friday, August 8, 2014

Aimi Yang Dah Pandai Request Nak Bersolek

Aimi ni baru je umur 1 tahun 6 bulan, tapi saya rasa perkembangannya adalah lebih pantas dan lebih matang berbanding kanak-kanak seusianya, mungkin atas sebab faktor dia dah didedahkan dengan macam-macam perkara oleh abang Haziq.


Bayangkan, hari tu masa pergi beraya rumah kawan suami saya, Aimi berkeras nak makan mihun goreng dengan sudu dan nak suap sendiri. Yang buat saya tak sangka ialah, memang habis mihun tu dia makan dengan cara dia properly suap mihun ke dalam mulut dia. Alhamdulillah, pandai anak Mama. Berdikari.


Satu lagi kepandaian Aimi sekarang ni ialah, dah pandai dah nak bersolek itu ini, mungkin sebab terpengaruh dengan Mamanya yang bersiap-siap setiap kali nak pergi kerja atau nak pergi jalan-jalan. Pantang betul dia kalau nampak beg bedak saya tu (beg bedak tu ibarat meja solek bergerak saya, sebab saya takde meja solek. Hehehehe...).


Aimi dah pandai sebut, nak beg, nak beg. Dah pandai dah buka zip beg bedak saya dan dikeluarkan segala macam khazanah dalam beg tu. Dulu kan, dia amik lipstik (tanpa buka penutupnya), dan pakaikan kat bibir dia. Ala-ala macam pakai lipstik tu. Tapi sekarang Aimi dah tahu yang kene buka penutup baru pakai lipstik (never underestimate kepandaian anak-anak ya, diorang memang cepat sangat belajar melalui apa yang dia lihat).


Aimi dah pandai buka penutup, tapi tak reti nak pusingkan lipstik tu supaya lipstik tu naik ke atas. Habis dia sumbat jari telunjuk dalam tu dan tenyeh habis lipstik saya (rosak sudah!). Lepas tu dia geram sebab lipstik tak naik ke atas macam yang Mama dia buat, so merengek-rengeklah dia. Selalunya, sambil menyiapkan diri sendiri, saya pun akan pakaikan lipbalm utk Aimi, tapi pagi tadi saya sibuk sikit, so suamilah yang menyiapkan anak dara saya seorang tu.


Aimi & Abah :)


Lepas dah pakai lipstik ni, Aimi punyalah happy sampai menyanyi-nyanyi. Menyanyi dalam baby language dia lah, hanya dia seorang yang faham. Saya dan suami tersenyum simpul tengok anak menyanyi riang sebab dah pakai lipstik.


Alhamdulillah, bersyukur Allah kurniakan anak perempuan untuk saya dan suami. Memang niat di hati untuk jadi BFF dengan anak perempuan saya, nak cerita tentang hal kewanitaan, pendek kata, saya nak sentiasa bersama Aimi dalam proses tumbesarannya malah hinggalah dia berumahtangga dan punya anak-anak kelak.


Nanti boleh pergi shopping sama-sama
Pergi facial sama-sama
Memasak kat dapur dan mengemas rumah sama-sama

Dan semua sekali bersama-sama


Aimilah penyeri keluarga kami kerana dialah yang paling manja!

3 comments:

Asha Lya said...

alahai pintarnya baby aimi..seronok kan kak ada baby perempuan ada genk sudah hhee

Mar Mansor said...

cute je aimi dah pandai mintak solek..
tula kan saya pon pakaikan lipbalm kat anak..cakap lipstik..beriya suakan bibir..

ros_reeza said...

alahai.. nak comel jugak kan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *