I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Wednesday, July 23, 2014

Cara Mudah Blogwalking Dengan Hanya Satu Klik

Saya nak share satu cara yang memudahkan kita semua para bloggers untuk blogwalking.


Blogwalking di sini ada 2 maksud :
1) Memudahkan kita sebagai tuan blog untuk pergi visit blog rakan yang tinggalkan komen kat blog kita.
2) Memudahkan tuan blog (orang lain) yang kita dah tinggalkan komen kat blog dia, untuk datang visit blog kita.


Faham kan ayat di atas tu? Kalau tak faham, sila baca sekali lagi.


Caranya ialah dengan menukar setting comment di blog kita supaya ia jadi seperti ini :




Nampak tak kat situ? Contohnya, saya sekarang sedang baca blog sis Noryn. Then saya nak tinggalkan komen untuk entry dia. Saya klik kat bahagian comment dan keluar pop up window macam di atas ni.


Dia akan auto select kat Uni Aqilah (Google Account). Masalahnya bila kita continue dengan selection ni, nanti sis Noryn perlu klik 3 kali untuk sampai kat entry kita :

1) Klik pertama - Bila sis Noryn klik kat nama saya (lepas komen saya appear kat pop up window dia), ia akan membawa sis Noryn ke blogger profile saya. 

2) Klik kedua - Kena klik tajuk blog barulah sampai ke blog saya. 

3) Klik ketiga - Pastu kene lagi klik tajuk entry untuk baca dan tinggalkan komen. Berapa banyak klik daaaaa..... Leceh kan?


Jadinya, saya select kat Name/URL tu. Saya letakkan nama saya "Uni Aqilah" dan kat url tu, saya letak link entry saya yang terkini dan klik publish.


Bila sis Noryn nak blogwalking, dia hanya perlu klik nama saya dan terus sampai ke entry terkini saya. Mudah dan cepat kan?


Macamana nak tukar setting comment di blog?

1) Klik Setting

2) Klik Post and Comments

3) Select "Anyone - include Anonymous Users"

4) Klik Save Setting


SIAP!!!


Kalau korang faham tutorial ringkas dan mudah ni, sila tinggalkan komen di bawah dengan cara :

1) Select Name / URL

2) Name : Letakkan nama korang (nama yang korang guna kat blog)

3) URL : letak link entry terkini

4) Saya akan balas jejak dengan mengunjungi link entry terkini korang


JOM JOM JOM!!! :)

7 comments:

asha lya said...

ok kak lya cuba hhee

Nurzakiah Hanum said...

sgt mudah

Norliza Romizi said...

adoi liza x paham laaa hehehe. mcm ne ek.

ieza ashaari said...

Betul3.. hihi.. za pun suka setting ni.

ros_reeza said...

Ros tak faham...

Mar Mansor said...

macam paham..macam tak paham..ish..saya drop komen jelah..huhu

zie erniza said...

tq info

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Kedai Vitamin Bandar Seri Alam :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *