I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Tuesday, June 24, 2014

Pengalaman Survey Rumah Lelong

Alhamdulillah, setelah berjaya memiliki rumah sendiri awal tahun 2014 ni, kami suami isteri bercadang untuk menambah sumber pendapatan untuk masa depan. Fikir punya fikir, nak beli sebuah rumah lagi untuk dijadikan rumah sewa, tapi dengan harga rumah yang mencengkam jiwa sekarang ni, terasa macam, tak mampunya alahai...


Pilihan pertama, nak beli rumah baru, rasa tak berkemampuan. Jadi pilihan kedua, kami cari rumah lelong. Berdasarkan pamplet yang diberikan oleh abah saya, petang semalam lepas habis waktu kerja, kami pergilah meninjau rumah lelong tu. 


Rumah ini di kawasan flat. Berpeluh-peluh kami mencari rumah tersebut, almaklumlah tak reti dan tak faham dengan susunan nombor rumah flat. Masa kami masuk ke kawasan blok tu, dia ada 3 tangga tau. Tangga depan, tangga tengah dan tangga hujung. Kami tak tau nak naik tangga mana satu. Saya pulak malas nak fikir banyak-banyak, terus ajak suami naik tangga tengah terus ke third floor. Berpeluh-peluh kami naik tangga tau, bau  masam semasamnya lah badan kami ni, mana taknya, baru lepas balik kerja. Hahahaha... 


Bila dah sampai ke third floor, terus cari nombor rumah tu. Ish, takde pulak. Saya segan nak tanya, so suami lah yang meramahkan diri bertanya penghuni di situ. Ada yang cakap tak tau, ada cakap kat tangga hujung, ada cakap kat tangga depan. Haa, acaner tu? Maksudnya mereka sebagai penduduk di situ pun tak tau kat mana nombor rumah yang kami cari.


Taknak serabutkan keadaan, kami turun ke ground floor dan cari orang lain pulak. Ada sekumpulan ibu-ibu yang sedang bersembang ramai-ramai. Terus kami tanya kat diorang dan diorang tunjuk suruh naik tangga depan. 


Masa tu kan, kami dah berpeluh sangat-sangat dah. Basah lencun beb. Tapi tetap kuatkan semangat nak pergi survey rumah lelong. Naik punya naik, akhirnya sampailah ke rumah di third floor yang kami cari. Rumah tu memang dah kosong dan dah siap bertampal notis rumah untuk dilelong kat pintu rumah tu.


Actually, takde apa pun yang dapat kami lihat sebenarnya. Rumah tu ialah sebuah rumah di third floor (rumah flat). Kami cuma dapat tengok pintu rumah dan dan rumah-rumah sebelah sahajalah dan bolehlah dapat sedikit gambaran tentang susun atur rumah tersebut. Dah sudah tu, kami terus turun tangga semula untuk balik.


Itulah pengalaman pertama dalam hidup saya pergi survey rumah lelong. Dapat atau tidak rumah ni, hanyalah dengan izin Allah. Kami hanya berusaha semampu kami, selebihnya adalah Allah punya kuasa.

4 comments:

Rai Ourkizuna said...

pucuk dicita ulam mendatang.. nanti share la pengalaman membeli rumah lelong ya.. buat panduan utk kami di masa hadapan.. hihi

Nurzakiah Hanum said...

buat aset bagus kan

Mar Mansor said...

memang bagus buat aset kan..umah lelong memang tak dapat nak tengok dalam umah sebab dah disita..
pengalaman umah sebelah y dilelong..
kena letak 10% dp kan..pastu kena bit lg..

awanungu said...

kalau beli rumah lelong kalau boleh elakkan beli rumah flat or apartment. takut banyak problem kemudian hari.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *