I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Saturday, May 10, 2014

Sarapan Ringkas Yang Buat Perut Tenang

ESP in Herbalife shaker


Sekarang ni dalam 3-4 kali seminggu menu breakfast saya ialah ESP (Energizing Soy Protein daripada Shaklee). 


Bukan apa, kalau dah tiap-tiap hari dok breakfast nasi lemak / mee goreng / mihun goreng / kuetiaw goreng / nasi goreng, mau melebar jugak badan saya ni kan. Tapi, kalau nak amalkan cara makan yang sihat TANPA makan semua makanan kegemaran rakyat Malaysia ini, saya mengaku saya memang tak mampu. 


So saya bermula dengan mana yang saya mampu. Sarapan ringkas yang buat perut saya tenang hinggalah ke tengahari. :)


Uni Aqilah Light Breakfast

1) Masukkan 250 ml low fat milk Dutch Lady dalam shaker
2) Tambah 150 ml air masak
3) Tambah 2 sudu besar ESP Shaklee
4) Tambah 2 sudu besar oat brand Quaker Instant Oatmeal / 2 sudu besar Anmum Lacta
5) Tambah 1 sudu besar milo


Pastu shake shake shake sampai larut semuanya. Saya guna shaker Herbalife. Beli shaker ni masa sibuk berdiet akhir tahun lepas (sekarang stop amik Herbalife terus sebab produk ni memang tak serasi dengan saya, tapi shakernya tetap saya sayang sebab ada gegelung besi - special features la tu).


Saya minum esp ni masa stop kat traffic light. Kadang-kadang tak sempat pun, jadi saya minum kat ofis sambil buat kerja. 


Memang best bila minum esp macam ni. Perut tak rasa lapar pun. In fact kadang-kadang bila waktu lunch tak terasa nak makan sebab masih rasa kenyang, tapi saya tetap makan sebab saya kan ada gastrik. Takkanlah nak bertahan dengan minum esp je sampai ke malam. 


p/s : Baru ku sedari oat ialah penambah susuku.

4 comments:

Lily Erliyani said...

betul tu kak... saya pun minum ESP utk breakfast. Kalau bosan baru saya makan benda lain. Ye la mesti la muak kan kalau brekafast benda yg sama. Hiihi.

Nur_cahayamataku said...

hi. saya setuju, bfast saya tiap2 hari memang esp shaklee plus performance drink. Waktu rehat lunch, memang saya tak makan berat sangat, sebab perut still tak rasa lapar...

Mar Mansor said...

memang mengenyangkan ke? takpernah cuba lagi

Ayu Zan said...

ayu amik esp dlu masa ramadhan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *