I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Saturday, May 10, 2014

Rawatan Sakit Urat Belikat - Tradisional vs Moden

Selasa malam Rabu yang lepas saya pergi urut badan dengan sorang tukang urut ni. First time urut dengan dia. Tapi rasanya badan saya ni tak serasi dengan dia, makin bertambah sakit yang memang dah sakit. Huhuhu..


Esok pagi iaitu hari Rabu (07/05/14), saya taknak berlengah lagi, terus pergi ke klinik panel iaitu Klinik Joginder di Taman Air Biru, Pasir Gudang. First time pergi ke klinik ini. Doktornya baik sangat. Lama jugak saya kat dalam bilik doktor.


Doktor diagnosed sebagai left shoulder pain yang sakitnya berlanjutan ke bahagian dada kiri dan bahagian bawah ketiak kiri. Ia berpunca daripada masalah batuk saya sebelum ini yang agak lama dan berlanjutan sehingga apabila saya batuk, bahagian dada dan belakang badan jadi sakit.


Doktor bagi ubat untuk cairkan kahak, untuk tahan sakit dan juga ointment untuk disapu di tempat yang sakit.


Dari kiri : Ubat untuk cairkan kahak (ini steroid ok!), ointment dan ubat untuk tahan sakit


Esoknya hari Khamis (08/05/14), sakit di bahagian belakang badan dah mula berkurangan. Alhamdulillah. Begitu juga sakit di bahagian dada kiri. Tapi sakit kat bahagian bawah ketiak kiri tu masih terasa lagi, sakit dan rasa bagai dicucuk-cucuk.


Bila saya batuk, rasa sakit sangat. Balik kerja petang Khamis, perut dah rasa lain macam, rasa macam masuk angin, rupanya pedih ulu hati pulak. Khamis malam Jumaat tu, saya betul-betul rasa tak selesa, saya nak tidur sekejap dan  minta tolong suami jagakan anak-anak.


Tidur cuma sejam dalam kul 9.30 - 10.30 pm jer, pastu Aimi dah menangis-nangis nak tido dengan mama dia. Saya ketepikan rasa sakit supaya Aimi dapat menyusu dan tidur lena.


Bangun tidur pagi Jumaat, sakitnya tetap terasa, saya buat keputusan untuk terus pergi ke klinik Joginder lagi. Dari situ, doktor buat referral letter ke specialist hospital, dia advise untuk buat xray. Saya pulak memang takut sangat kalau dengar kena pergi hospital ni. Huhuhuhu...


Akhirnya, saya pergi juga ke Hospital Penawar. Dapat giliran no. 2 untuk jumpa doktor. Agak lama juga menunggu. Saya datang bersama suami, dia ambil emergency leave untuk temankan saya yang sakit. Terima kasih sayang!


Duduk di ruangan menunggu Hospital Penawar tu, saya rasa ok, tapi lama-lama rasa macam tak tenang, saya takut kalau-kalau saya ada penyakit yang serius, which I am not favour of. Saya takut.


Sudahnya, saya buka applikasi Quran yang memang dah saya install kat telefon ni. Saya perlu ketenangan untuk berdepan dengan doktor nanti. Belek-belek tak tau nak baca surah apa sebenarnya, akhirnya saya baca Surah Al-Waqiah. Mohon Allah tenangkan hati saya yang sedang risau tak menentu. Mohon Allah lindungi saya daripada sebarang penyakit pun.


Sesudah baca surah Al-Waqiah, saya rasa begitu tenang sekali. Kemudian saya lelap sekejap di bahu suami sementara menunggu giliran.


Bila masuk ke bilik doktor, saya terangkan medical history saya yang berkaitan. Bla bla bla, pastu doktor advise untuk buat xray. Saya tanya, perlu ke buat, doktor cakap tak buat pun takpe, just bergantung pada ubat yang klinik bagila untuk tahan sakit.


Tapi, kalau nak to be on the safe side + nak have clear picture what is actually happening to me, dia cadangkan buat xray sebab dikhuatiri ada sakit yang berkaitan dengan tulang.


Dah doktor cakap macam tu, saya pun ikut jela. Tawakal pada Allah sepenuhnya.


Pergi buat xray kat Tingkat 1


Xray tu kejap aje, tak ramai orang pun. Dua kali xray diambil iaitu di bahagian dada sepenuhnya dan satu lagi di bahagian sisi kiri badan tempat yang saya mengadu sakit tu.


Then daripada xray film tu, doktor examine dan hasilnya :


TIADA MASALAH BERKAITAN TULANG, SEMUA OK DAN NORMAL. PARU-PARU JUGA OK TIADA MASALAH.


Alhamdulillah. Lega sungguh hati saya mendengarnya. Terima kasih ya Allah.


Tapi apa sebenarnya yang buat saya rasa sakit berterusan?


Doktor diagnos sebagai PLEURITISdinding dada bengkak akibat batuk yang kuat dan berpanjangan. Takde ubat yang doktor bagi, dia suruh continue ubat klinik. Dia juga terangkan bahayanya ubat untuk cairkan kahak sebab ia mengandungi steroid, dia suruh saya stop makan bila batuk saya dah ok.


Saya juga ada tanya doktor, adakah sakit yang saya rasa ni dipanggil sakit urat belikat. Doktor cakap YA.


Tapi buat masa sekarang, saya tak rasa nak pergi urut badan lagi. Biarlah saya makan ubat klinik dulu, moga-moga sembuh segera dengan izin Allah jua.


5 comments:

Ismail N said...

Semoga cepat sembuh ya. Surah Al Waqiah tu favourite wife saya.

Mar Mansor said...

teruk jugak sakit urat belikat tu ye..macam2 ubat pulak tu..

Rai Ourkizuna said...

batuk jangan biarkan lama2 sangat.. aku biasa amalkan madu+apple cider vinegar dilute dengan air suam.. masa kat jepun aritu takde acv.. so aku buat air suam+jus perahan lemon dengan garam.. minum waktu pagi.. alhamdulillah selesema pun cepat lega..

Nor Syaz said...

Assalamualaikum....boleh taw x mcm mna perkembangan skrg?sy pon mengalami masalah yg sama....

Siti Munirah said...

Nor Syaz,

Perkembangan sekarang - saya sudah tiada rasa sakit lagi. Saya habiskan ubat klinik dan dalam masa lebih kurang 2 minggu selepas itu, rasa sakit hilang sepenuhnya.

Kalau awak ada masalah yang sama, boleh try berurut dan jumpa doktor untuk buat xray.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *