I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Monday, February 24, 2014

Macamana Nak Cari Bilik Hotel Untuk Disewa di Langkawi?

Lepas dah selesai urusan pembelian tiket flight, langkah seterusnya adalah survey hotel yang best untuk disewa dan juga mencari kereta sewa. Dua-dua benda ni saya buat pada masa yang sama, tapi dalam entry kali ni saya cerita dulu pasal hotel ya.


Untuk hotel, saya refer kepada 3 sumber rujukan.


Pertamanya - saya refer website CUTI. Website ni merupakan antara website kegemaran saya bila terfikir nak pergi bercuti, sebab ia sungguh detail siap dengan pakej percutian di dalam dan luar negara.

Cuma dalam website ni, dia dah siap ada pakej percutian dengan senarai hotel yang tertentu, sedangkan saya pula nak cari hotel berdasarkan area / daerah di Langkawi. Jadi website CARI terpaksa saya ketepikan.


Keduanya - saya refer blog-blog yang dah menceritakan banyak pengalaman percutian di Langkawi. 

Seronok betul saya sebab diorang siap cerita kat hotel mana diorang duduk, berapa sewa satu malam, apa facilities yang ada dan macam-macam lagilah. Daripada blog-blog ni semua, barulah saya dapat tahu ada 2 area yang paling popular di Langkawi iaitu area Pantai Cenang dan area Kuah.

Kalau kita ni jenis nak main air kat pantai, carilah hotel kat area Pantai Cenang. Kalau jenis suka nak shopping, carilah hotel kat area Kuah. So fikir punya fikir, saya buat keputusan nak cari hotel di area Kuah. Actually, saya dah pernah sekali pergi Langkawi dulu iaitu 11 tahun yang lalu. Dah ingat-ingat lupa dah pasal Langkawi. :)

Saya juga ada tanya kat kawan-kawan yang pernah pergi bercuti kat Langkawi. So terus saya dapat macam-macam jenis hotel daripada diorang semua. Kerja senang, kan? Hahahahaha... Tak payah susah-susah fikir hotel apa.


Ketiganya - Daripada senarai hotel yang saya kumpul daripada bloggers dan kawan-kawan, saya pun pergilah search website TripAdvisor.

Saya sangat-sangat suka website ini sebab kat sinilah, saya search setiap hotel yang saya dah kumpul dan tapis sebelumnya (tapis tu maksudnya pilih hotel yang saya minat je, yang konfem saya tak minat, sah-sah saya tak masukkan dalam list saya).

Dan kat website ini jugalah akhirnya saya buat keputusan, hotel mana yang dipilih bagi penginapan kami sekeluarga di Langkawi nanti. :)



4 comments:

wawa syaida said...

bila dh dapat decide hotel...boleh lah book dengan agoda...murah sikit dan senang :)

Rai Ourkizuna said...

paling seronok dalam bab percutian adalah merancang kan.. teruja gila.. haha

Rinah said...

TripAdvisor memang banyak membantu. Rinah pun selalu rujuk sana untuk cari restoran yang sedap2 ;)

Hafiza AizZawa said...

memang kne rancang betul2.. nnt tak la kalut..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *