I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Monday, February 10, 2014

Happy Birthday Sayang!

Hari ini genap sebulan berlalu dari tarikh hari lahir suami saya. Baru nak update blog bagai, kan? Apa nak buat, selama ni pun memang sibuk. Suami pun tersangatlah faham, kan kan kan. :)


Punyalah saya cari masa untuk balut hadiah. Pastinya aktiviti dilakukan time suami takde kat rumah. Kalau tak, takkanlah nak balut hadiah birthday di depan orang yang sambut birthday. Hahahahaa..



Dan.... inilah hadiahnya!

His favourite colour!


Actually, ada 3 kisah kelakar tentang hadiah ni.

Kisah kelakar #1
Memandangkan saya taktau nak beri apa kat suami dan barang yang saya nak beli tu, saya taknak yang mahal-mahal sangat, so suami requestlah nak power bank sebagai hadiah, sebab pada masa tu, saya pun sibuk-sibuk nak beli power bank untuk smartphone saya.


So senang cerita, dia tumpanglah sekali. Jadi saya beli 2 power bank 10,000 mAh dengan harga RM150 (harga sebenar RM80 utk 1, kalau beli 2 dia kira RM75x2=RM150). Saya pilih warna pink dan suami pilih warna biru. Bermakna, saya beli hadiah ini dengan orang yang akan sambut birthdaynya. Hahahahaa...


Kisah kelakar #2
Hadiah ini dibeli beberapa hari sebelum birthday suami. So bila tiba je birthdaynya yang berbahagia tu, saya pun bagilah hadiah ni kat dia. Yang suami pula, pandai sungguh ambil hati saya, dia berlakon seolah-olah tak tahu langsung apa hadiah kat dalam bungkusan tu. Siap buat ala-ala surprise sangat gitu. Saya pulak, gelak kuat-kuat sebab rasa geli hati sangat. :)


Kisah kelakar #3
Kisah ni berlaku beberapa hari selepas suami menggunakan power bank tu. Dia letak power bank tu kat tangga. Saya pulak nak alihkan power bank tu ke tempat lain sebab tahu-tahu jelah kalau letak kat tangga, takut tersepak nanti habis berkecai isi perut power bank tu.


Tapi tanpa saya duga, masa saya pegang power bank tu, ia terbukak dan habis keluar skru-skru ke apa benda entah yang sangat-sangat kecil dalam power bank tu. Saya pulak dah terkejut, cubalah sumbat balik semua benda kecik dalam power bank tu dan tutup balik, tapi tak boleh ditutup. Saya hairan lah, apsal power bank ni boleh terbukak sendiri.


Bila suami balik kerja, saya ceritalah kat dia. Then dia cakap, "Ambil resit hari tu dan kita pergi tanya kat kedai tu, mintak ganti dengan power bank lain, atau refund duit".


So kami bersiap-siaplah pergi ke kedai. Orang kedai tu pulak cakap, "ok takpe kak, sekarang kita ada buat promotion, power bank yang 12,000 mAH (saya dah lupa 12,000 atau 20,000) ni harga RM120, tapi akak just bayar RM30 jer then saya kasi power bank 12,000mAH ni kat akak".

Saya konfius - "Tapi dik, saya nak mintak ganti rugi utk power bank saya ni, bukan nak beli yang baru".

"Takpe kak, akak bayar RM30 jer".

"Err..." Saya blur. Tak tau nak cakap apa. Ditambah pula saya tak faham apsal saya kena bayar RM30 pulak.

Last-last suami saya masuk campur dalam perbualan tu,

"Ok bro, ni kitorang datang bawak resit. Ari tu bro cakap ade warranty 1 tahun. So sekarang power bank ni ada problem. So bro nak repair, atau replace dengan yang lain, atau refund duit kitorang? Bro pilih je antara 3 pilihan ni, sebab kitorang taknak keluar duit untuk power bank lain".

"Ok ok ok, abang pilih lah power bank lain yang sama jenis dengan yang rosak ni. Kiranya, kita replace lah".

"Haa, macam tu kan senang".


So suami saya pilih power bank yang sama jenis yang berwarna hitam. Yang power bank biru tu bagi balik kat jurujual tu.

Suami saya senyum memanjang. Saya pulak muka ala-ala sedih plus terkilan. Then, dengar suami cakap,

"Ok takpe, abang dah setelkan".

"Sori, tadi taktau nak cakap camne kat orang tu".

"Takpe, abang kan penyelesai masalah. Biarlah abang sebagai birthday boy menyelesaikan masalah power bank abang ni".

"Hahaahahahahahahahahahahaa.." dan saya teruslah gelak sekuat hati. Kelakar pulak kalau difikirkan. Kalau suami saya takde kat situ, abislah saya kena kuar duit lagi RM30 tak pasal-pasal.

"TQ Abang, Happy birthday to you".

"Sama-sama sayang, dah, jangan konfius-konfius atau sedih-sedih lagi.".

Pastu kami terus gelak lagi. Hahahahaha...

3 comments:

Rinah said...

eh, geramnya dengan penjual tue. nasib baik husband sis Uni ada.

Uni Aqilah said...

Rinah, inilah yang dikatakan "bila blur terus taktau nak cakap apa". Itu pentingnya pergi berteman (sama ada husband/adik beradik/kawan). jadi bila kita blur, ada orang tolong back up.

Mar Mansor said...

tu la kadang penjual ni pk untuk keuntungan diri je..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *