I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Wednesday, February 19, 2014

Bila Mula Terfikir Nak Pergi ke Langkawi?

Sebenarnya, percutian ke Langkawi ni bolehlah dikatakan agak last minute juga sebenarnya. Kira-kira seminggu sebelum cuti hari raya cina yang lepas, saya mula sebut-sebut pasal Langkawi ni kat suami. 


Pada masa tu, dia macam ye tak ye je nak pergi. Tapi dalam pada ye tak ye tu, dia terus isi borang cuti dan cutinya pun terus diluluskan. Pelik kan? Sedangkan saya ni yang belum betul-betul pasti nak pergi ke Langkawi ke atau nak ke tempat lain. Cuti pun belum apply lagi. Hua hua hua...


Akhirnya, setelah berbincang, kami sepakat untuk pergi bercuti ke Langkawi pada 13-15 Februari. Jadi kami hanya ada masa lebih kurang 2 minggu sahaja untuk membuat persiapan.


Berbekalkan pengalaman kerja under pressure / dapat task last minit dan kene siapkan last minit / balik kerja lewat malam / bawak balik kerja ofis ke rumah, pengalaman itu saya gunakan sepenuhnya untuk menguruskan serba-serbi persiapan daripada A sampai Z tentang pergi bercuti ke Langkawi, hanya dalam masa 2 minggu! Hahahahaha... berguna jugak semua pengalaman tu kan?


Jadi kesimpulannya, kami mula terfikir nak pergi Langkawi just before cuti raya cina baru-baru ini. Takdelah plan berbulan-bulan sebelum tu, sebab memang masing-masing sibuk dan tak sempat pun nak fikir pasal cuti.


So, bila dah sepakat nak pergi bercuti ke Langkawi, apa langkah seterusnya? Nanti saya share di next entry. Tunggu tau! :)

5 comments:

Rai Ourkizuna said...

lama gila tak ke langkawi..

Hafiza AizZawa said...

langkawi mmg best.. boleh shopping coklat banyak2..

Cik NUFA said...

Salam Uni :)

15hb tu CN baru je smpai langkawi. Kalau tahu awal, blh jgk berkenalan dgn Uni dkt langkawi hari tu. hehe.. :)

CN tak sbr nk baca next entry Uni :)

Psl Uni tnya pendpt CN tntg nak travel perlu byk duit ke. Bg CN secara peribadi, tak perlu byk duit pn nak travel sbb travel tak semestinya kt perlu spend byk duit. Terutamanya kalau travel dlm malaysia. kalau nak keluar negara tu, of course kena btl2 planning :) tp itu pn tak semestinya travel overseas perlu beribu2 utk travel. blh jadi jgk less than rm3000 or less than that kt dh blh travel overseas.

manager dkt ofis CN kerja bg 1 tips kalau nak travel. 'just go first, book the ticket. duit belanja tu, slowly kumpul, in shaa Allah bl tiba nak travel, ada rezeki Allah bg.'

itu yg CN buat utk langkawi trip haritu. hehe... CN book flight 2 months before. kebetulan masa tu murah, terus je book (tanpa btl2 planning. hee). 1 way CN dpt harga tak sampai RM40 pn :) CN book utk pergi sahaja dlu utk 2 org. bln seterusnya, baru book utk flight blk pula. duit belanja? CN bajet utk spend RM400 je sbb mmg tak plan nak beli apa2 sgt, so CN buat tabung travel. Every month CN ambil sikit duit utk masuk dlm tabung travel. so tiba masa utk travel, semua siap :) Bajet 400 tu CN kira sekali utk contingency money, in case ada apa2 berlaku ke kan :) CN byk juga save masa travel langkawi.. nnt CN share dlm blog eh ^^

agak2 ada planning atau rasa mcm nak travel lg, start menabung. plan nak ke mana, agak2nya bl nak travel. survey2 flight ke, tmpt tggl, pengangkutan dan lain2. blh jgk dptkn rujukan dr blogger lain yg dh ada pengalaman ke tmpt yg kt rasa/plan nk pergi tu. so dr situ pn kt blh tahu apa patut disediakan, agak2 berapa byk duit yg diperlukan...

1 lg sbb CN kata nak travel tak perlu byk duit sbbnya tak semestinya kt perlu spend few days dkt satu2 tmpt tu, baru dikira kt travel.kt blh juga buat tour around tmpt kt tggl ke (mgkn ada tmpt2 yg blm berkesempatan utk pergi ke).mgkn tmpt2 tu tak memerlukn kt utk spend byk duit ke.. mcm cthnya kalau pergi mana2, kebetulan ada saudara mara ke tggl dkt situ, so kt blh la tmpg rmh saudara ke. blh jimat utk tmpt tggl. hee...atau mgkn jgk kebetulan ada rombongan sekolah anak ke atau family day company ke yg di support half ke oleh mereka, so dkt situ pn kt dh blh jimat byk... mcm next week, CN nak join free tour around KL. hehe... kalau Uni ada baca entry CN psl gunung ledang, itu pn kebetulan kwn2 sekolah buat mini reunion, so CN cuma byr RM20 je utk mkanan. pengangkutan tmpg kwn2.. hehe..

bg CN yg penting, bl kt rasa nak travel, kt plan dan menabung sikit2.. kalau travel date kt jauh lg, so kt ada byk masa utk buat persiapan.

kt blh mula dgn travel dkt2 dlu, so bl tu nnt kt dh ada experience nak buat apa. nnt blh la plan utk travel jauh sikit ke :)

pjg plk komen CN ni.. hehe...

Rinah said...

unplanned vacation memang best. tapi memang banyak kerja las minute nak kena buat.
Rinah pun bercadang nak buat unplanned vacation juga. tapi tak tahu bilanya?! hehehe

Mar Mansor said...

perancangan y bagus..
kalau plan dah lama tp last minute tak dapat pegi tu y tak best..
saya pon slalu dapat task last minute, balik lambat..huwaaa

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *