I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Sunday, February 23, 2014

Berapa Harga Tiket Flight MAS Airlines Untuk Pergi ke Langkawi?

Seperti yang saya nyatakan sebelum ini, percutian kami sekeluarga ke Langkawi, merupakan percutian naik kapal terbang yang pertama kali untuk suami saya, dan juga anak-anak kami. Oleh sebab itu, saya memilih penerbangan MAS Airlines atas beberapa faktor :


1) Saya pernah naik flight MAS sebelum ini, dan sangat berpuas hati dari semua aspek daripada A sampai Z. Jadi saya nak suami saya merasai pengalaman manis dan menarik bersama MAS Airlines. Biarlah ia menjadi "sweet first time experience" gitu. :)

2) Harga tiket flight dah termasuk dengan luggage dan minuman ringan, jadi sekali kita bayar tiket, tak perlu nak add ons apa-apa lagi. Tak payah fikir macam-macam lagi.

3) Saya suka naik flight MAS Airlines, sangat suka. :)


Ini details flight yang kami sekeluarga. Kami beli tiket flight 2 minggu sebelum tarikh berlepas.

13 Februari 2014
Flight - Lokasi (Masa penerbangan) to Lokasi (Masa ketibaan)
MH1038 - JHB (08:40) to KLIA (09:25)
MH 1438 - KLIA (10:45) to LGK (11:45)

15 Februari 2014
Flight - Lokasi (Masa penerbangan) to Lokasi (Masa ketibaan)
MH 1455 - LGK (15:45) to KLIA (16:50)
MH 1063 - KLIA (21:20) to JHB (22:05)


Jadinya, ada 4 orang penumpang, iaitu 2 adult, 1 child dan 1 infant. Berikut adalah pecahan harga tiket dan servis caj yang kami bayar :

Adult
RM644 (harga tiket pergi balik) + RM18 (tax) + RM30 (servis caj sebab booking melalui telefon) = RM692

2 orang adult = RM692 x 2 = RM 1384

Child
RM485 (harga tiket pergi balik) + RM18 (tax) + RM30 (servis caj sebab booking melalui telefon) = RM533

Infant 
RM67 + (harga tiket pergi balik) + RM0 (tiada tax untuk infant) + RM0 (tiada servis caj untuk infant) = RM67


Jumlah harga tiket kami sekeluarga
= RM1384 + RM533 + RM67
= RM1984


Suami saya pula sangat terkejut bila tengok jumlah tu. Dia siap cakap mahal sangat dan rasa macam tak ternaik kapal terbang tu. Tapi bila difikir-fikirkan semula, daripada mula kami berkahwin sampailah dah ada 2 orang anak ni, tak pernah sekali pun lagi kami pergi bercuti naik flight, sebab sebelum ni tak cukup ongkos. Hahahaha... :)


Pada saya, harga tiket flight MAS Airlines ni memanglah mahal sikit berbanding syarikat penerbangan yang lain. Tetapi ini adalah pilihan masing-masing. Kami pun bukanlah orang senang, mengumpul duit juga untuk sampai ke tahap ni, in fact sebelum ni telan air liur je bila tengok orang lain fly ke sana ke mari. Seronoknya alahai...


Anyway, kami sangat mengharapkan SWEET FIRST TIME FLYING EXPERIENCE, sebab itulah kami memilih MAS Airlines. :)


4 comments:

Cik NUFA said...

CN pn suka MAS, tp tu la agak mahal. hee.. ada je sometimes tiketnya murah. rajin2 survey, in shaAllah ada yg murah :)

Mar Mansor said...

glurpp..leh tahan harga tiket tu

Hafiza AizZawa said...

macam mahal jer kak.. kalau saya prefer air asia..

Akma Niza said...

kte studnt lg.. tp bl survey tic price,mas lbh murah compare to aa..n kte ska cra pramugari diorg, sopan... sgt nice ^^

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *