I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Tuesday, December 31, 2013

Imbas Semula Perjalanan Hidup Tahun 2013



Hari ini adalah hari terakhir pada tahun 2013, iaitu 31 Disember. Tahun ni saya rasa paling cepat berlalu, pejam celik pejam celik dah nak akhir tahun. Pejam celik pejam celik, usia juga makin meningkat. Alhamdulillah, terima kasih Ya Allah kerana masih memanjangkan nyawaku. 


Sebelum melangkah ke tahun 2014 pada hari esok, mari kita lihat semula apa yang sudah saya lalui sepanjang tahun ini.


Januari
  • Selamat menunaikan semua nazar sebelum pergi bersalin.
  • Haziq sangat serasi dengan susu Gain Plus tapi hari tu pergi cuba susu lain, kesudahannya cirit birit. Terus kembali semula kepada susu Gain Plus. Dah boleh jadi duta Gain Plus dah ni.
  • Pertama kali beli smartphone guna duit bonus. Tapi taknak beli yang mahal-mahal sebab rasa sayang nak keluarkan duit sebegitu banyak hanya untuk sebijik tepon.
  • Melalui proses bersalin kali kedua iaitu melahirkan Nur Aimi Aqilah pada 16 Januari 2013. itupun overdue 4 hari. 
  • Aimi kene jaundis yang agak teruk selepas lahir sehinggakan saya berkampung semula kat hospital sebab Aimi kene dok bawah lampu biru.


Februari
  • Berpantang di rumah Mama saya. Kali ini saya ambil suplemen Shaklee dan guna produk Tanamera.

March 
  • Bawak Aimi checkup kat HSI due to high jaundice.

April 
  • Agak stress di tempat kerja. Macam-macam hal.
  • Meneruskan tugas baru sebagai bf mom.

May
  • First time mengundi iaitu Pilihan Raya ke-13.
  • Berdepan dengan masalah gemuk dan buncit selepas bersalin.
  • Adik lelaki saya bernikah.
  • Celebrate wedding anniversary di Gold Coast Morib, Banting, Selangor.

June
  • Hadiri seminar Empayar Perniagaan Internet.

July
  • Berlaku insiden yang membuatkan jantung saya seakan berhenti berdegup. Situasinya semasa shopping untuk hari raya.

August
  • Tahun ini sambut raya di rumah mertua. Pertama kali menyambut raya dengan 2 orang anak kecil. Sangat kelam kabut dan berpeluh-peluh saya dibuatnya. Takde nak bermekap bagai. Hahahaha...
  • Buat majlis hari raya di rumah. Sangat kelam kabut dan memenatkan sebab hanya saya dan suami yang sediakan semuanya di samping menjaga 2 orang anak kecil. Rasa tobat, malas dah nak host any majlis if tenaga kerja terhad plus takde orang boleh tengok-tengokkan anak.

September 
  • Dapat hadiah hari jadi yang tak disangka-sangka, sampai menangis woooo...

Oktober
  • Pertengahan bulan, saya nekad berhenti mengepam susu di ofis kerana badan ini sudah rasa tidak larat lagi. Breastfeeding is quite demanding. Walaupun berhenti pam susu, saya masih teruskan bf Aimi secara direct.
  • Aimi warded kat HSI due to viral fever. Maka saya EL selama 4 hari. Citer pasal EL ke, AL ke, memang tak best lah. Sapa yang memang follow blog saya, pasti korang faham kan?

November
  • Suami saya menjalani pembedahan di bahagian lutut, tidak begitu serius tapi doktor belum benarkan dia bekerja dan dapat mc. Bila suami sakit, semua urusan rumahtangga menjadi tanggungjawab saya. Alhamdulillah, Allah beri saya kekuatan untuk menghadapinya.
  • Bermula urusan pembelian rumah.

Disember
  • Rasa agak letih dengan tanggungjawab rumahtangga. Suami masih belum sihat sepenuhnya. Maka entry blog pada bulan ini sangatlah sedikit sebab saya takde masa nak berblogging.
  • Di tempat kerja, saya dipindahkan ke workstation baru. Sebelum ni kat ofis, sekarang dipindahkan ke bahagian plant. Sedang dalam proses menyesuaikan diri dengan perubahan besar ini.
  • Tamat sudah pembayaran bulanan untuk kereta saya. Bebas!


Satu perkataan yang boleh saya simpulkan untuk tahun 2013 ini adalah "penat". Ye, saya betul-betul rasa penat dengan urusan keluarga, kerja, diri sendiri, rumah dan macam-macam lagi. Agak kerap juga saya diserang gastrik pada tahun ini. Badan pun selalu rasa letih-letih. Mungkin sebab saya menyusu badan dan Aimi pula jenis yang tak boleh berenggang dengan saya. Harus melekat 24 jam. My princess lah katakan. :)


Selamat tinggal tahun 2013, banyak sungguh pengajaran dan kenangan yang terlakar pada tahun ini.


Harapan saya semoga tahun baru 2014 ini, pengurusan masa saya akan menjadi lebih baik, apatah lagi tahun depan Haziq akan masuk tadika, maka pengurusan masa bukan lagi menjadi penting, tapi sudah menjadi SUPER KRITIKAL. Moga mental dan fizikal saya terus kuat bekerja dari segenap penjuru.


Selamat datang tahun baru 2014. Ya Allah, panjangkanlah umurku, suami dan anak-anakku, ibu bapaku, ibu bapa mertuaku dan semua insan yang ku sayang serta lindungilah mereka di mana jua mereka berada. Amin... 

2 comments:

Mar Mansor said...

selamat tahun baru uni..yang last tu yang paling best..dah abis bayor kete..

Rai Ourkizuna said...

aku baca pun rasa penat.. bila husband tak sihat mmg sangat sangat penat kan.. semoga tahun 2014 lebih baik lagi.. good luck!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *