I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Thursday, December 19, 2013

Body Massage - Hilangkan Penat, Hilangkan Stress, Hilangkan Lenguh

Malam tadi badan saya diurut oleh seorang tukang urut professional. Urut dari hujung rambut hingga ke hujung kaki. Nikmatnya alahai.... Actually dah 2-3 minggu saya mengadu kat suami yang badan saya ni letih sangat-sangat. Beberapa hari lepas pulak, sakit kat urat belikat belah kanan ni. Puncanya, sebab menyusu badan sambil mengiring masa nak tido malam.


Memang tiap-tiap malam pun menyusu Aimi setiap kali nak tidur. Dah puas belah kiri, tukar ke belah kanan pulak. Begitulah bergilir-gilir hingga ke pagi. Memang agak letih sebenarnya bila menyusukan anak. Tapi itu bukan alasan untuk saya berhenti menyusu. Yang penting, once in a while, saya perlu ruang dan masa untuk body massage. Alhamdulillah, suami sangat memahami.


Kalau ikutkan rancangan, sepatutnya saya pergi ke rumah tukang urut tu malam tadi. Means, urut kat rumah dia. Tapi tak taulah apa halnya, tukang urut cakap nak datang ke rumah saya. Saya pun ok aje. Lagi senang sebab tak payah keluar rumah nak drive ke rumah dia.


Tukang urut sampai kat rumah saya dalam pukul 8 lebih. Terus kami naik ke tingkat atas. Untuk makluman, tukang urut ni adalah tukang urut yang sama yang urut saya selepas bersalinkan Aimi awal tahun ni. Saya memang suka urut dengan dia. Adik saya yang bersalin bulan 3 tahun ni pun amek pakej urutan lepas bersalin dengan dia. Mak saya pula amik pakej body massage dengan dia. Semua pun sangat puas hati.


Mula-mula dia urut di bahagian kaki (belakang) dan bahagian badan (belakang) saya. Fuh, memang banyak angin kat badan saya ni. Urat-urat semua dah keras ketung. Itulah sebabnya saya nak sangat berbody massage. Nikmatnya tak terkata. Satu badan saya ni diurutnya termasuklah dada, muka dan kepala. Ringan rasa badan tau!


Untuk sesapa yang ada masalah susu badan tak keluar lepas bersalin, salur susu tersumbat dan sebagainya, saya cadangkan baik korang pergi cari tukang urut. Pengalaman saya, bila tukang urut ni urut badan saya kat belakang badan dan miss b tu (masa dalam pantang), susu keluar memancut-mancut punyalah banyak! Terkejut dan ternganga saya masa tu tau sebab ini adalah satu "pemandangan" baru yang tak pernah saya lihat seumur hidup saya. Cuma malam tadi, saya tak mintak tukang urut tu urut kat miss b ni sebab sekarang pengeluaran susu dah memang lancar.


Selepas dah diurut selama sejam lebih, badan saya rasa lebih bertenaga dan lebih segar. Ringan je rasa badan ni. Pastu terus rasa nak terkencing (tukang urut tu cakap tu pembuangan toksin). Suami tengok saya pun dia happy, katanya saya nampak sangat segar dan sangat bertenaga selepas diurut.


Pada saya, kita orang perempuan ni sekali sekala harus diurut dan dimanjakan. Bukan apa, keje kita ni memang penat memang menuntut banyak tenaga. Tak kisahlah kita ni suri rumah tangga sepenuh masa ke, atau suri yang berkerjaya ke, memang badan kita ni perlu diurut. Kalau yang menyusukan anak tu, lagi harus extra urutnya sebab menyusukan anak memang menuntut tenaga yang banyak.


Apatah lagi kalau lepas bersalin, urat-urat semua dah tegang sebab "berperang" dengan sakit contraction, tegang sebab menanggung baby dalam perut selama 9 bulan, maka tukang urut akan urut kat pangkal paha tu dan masa tu korang akan taulah betapa sakit dan sengalnya kat situ. Tapi lepas dah urut, pasti akan rasa lega dan selesa.


Okey, kalau sesiapa berminat nak dapatkan perkhidmatan tukang urut ni, boleh e-mail kat saya ye. Saya tak publish nama or fon num dia kat sini. Tapi, one thing for sure, perkhidmatan urutan dia memang terbaikkk!!!! :)

4 comments:

Rai Ourkizuna said...

ala..aku jauh sangat la pulak.. teringin gak nak diurut..

Mar Mansor said...

saya suka badan diurut..

Uni Aqilah said...

kat kl lagi banyak tempat urut best2 kan..

Uni Aqilah said...

samelah kite... hik hik hik

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *