I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Saturday, December 28, 2013

Berpindah Ke Ofis Baru - Apa Perasaan Saya?

Semalam adalah hari saya berpindah ke ofis baru. Saya masih lagi bekerja di syarikat yang sama, cuma berpindah workstation sahaja. Disebabkan hari ini hari kerja half day, saya dan colleague masih belum sempat unpack semua fail-fail untuk disusun di kabinet sebab kami sibuk dengan kerja dan persiapan untuk mesyuarat Isnin nanti.


Hari ini saya nak share sikit tentang apa perasaan dan review saya tentang berpindah ke ofis baru. Ini pendapat peribadi saya dan tidak mewakili organisasi atau individu di tempat saya bekerja ye. Saya buat dalam bullet point supaya senang korang nak faham apa yang saya nak sampaikan. Hehehehe...


Workstation Lama
  1. Lokasi - workstation saya di main building company first floor. 
  2. Suasana - ramai orang, ramai kawan, meriah. Aircond sejuk, pengudaraan yang baik.
  3. Dari segi kerja - senang nak berjumpa dengan orang sebab kebanyakannya duduk kat main office. Mana-mana yang kat plant tu, kita boleh jumpa je kat main office, terutamanya pada waktu petang.
  4. Dari segi pakaian - sebab saya duduk kat office, selalunya saya pakai baju kurung dan kasut.
  5. Dari segi kemudahan - di main office ada pantry, toilet, ada printing dan photostat machine yang besar gedabak tu, dekat dengan surau dan kantin, dekat dengan parking lot kereta saya.


Workstation Baru
  1. Lokasi - workstation saya di sebuah bilik / ofis kecil di plant di first floor.
  2. Suasana - hanya 3 orang di sini, senyap dan sunyi. Aircond agak panas, pengudaraan yang tak berapa baik.
  3. Dari segi kerja - kalau nak jumpa orang, saya kena pergi menapak ke main office. Kalau orang nak jumpa saya, pun diorang tunggu saya pergi ke main office. Saya jangkakan ada sedikit delay in work bila jadi macam ni.
  4. Dari segi pakaian - sebab saya duduk di area plant, saya perlu pakai safety jacket, helmet dan safety shoes setiap masa. Cuma yang syoknya, boleh pakai jeans setiap hari. Disebabkan saya pakai jacket, boleh pakai tshirt je kat dalam. Tak perlu fikir nak pakai apa setiap kali bangun pagi nak pergi kerja.
  5. Dari segi kemudahan - tiada pantry, toilet jauh, ada printing dan photostate machine 3 in 1 bukan yang besar gedabak tu, jauh dari surau, kantin dan parking lot kereta saya.

Kelebihan Apabila Berpindah ke Workstation Baru
  1. Akan lebih fokus terhadap kerja sebab cuma 3 orang je kat sini, kurang nak berborak, tak macam masa kat main office dulu.
  2. Kurang sikit dengar gosip-gosip (hahahahaa..)
  3. Tak perlu share printing dan photostate machine dengan ramai orang, in Shaa Allah kurang risiko rosak atau hang.

Keburukan Apabila Berpindah ke Workstation Baru
  1. Aircond panas, pengudaraan tak berapa baik, rasa stuffy dan lemas dalam bilik ni. Huhuhuhu..
  2. Tiada pantry, maka tiada air untuk diminum, takde air panas kalau tetiba lapar and rasa nak minum milo. Tak dapat nak rehat bila tiba waktu rehat. Saya ni dahla ada gastrik, perlu kerap makan walaupun sikit.
  3. Kalau nak gerak ke mana-mana, perlu pakai safety shoes. Agak berat dan sakit kaki rasanya.
  4. Setiap kali nak pergi toilet, kena pakai complete PPE (Personal Protective Equipment) iaitu jacket, helmet dan safety shoes. Kena turun tangga dan berjalan menuju ke building sebelah hanya untuk menunaikan hajat. Dah sudah tu, pusing balik je ofis. Very time consuming. So kene jaga makan supaya tak cirit birit (toilet jauh tuuuuu).
  5. Sampah dikutip hanya seminggu sekali. So kalaulah saya makan biskut ke, roti ke coklat ke, maka bungkusan makanan tu akan dikutip seminggu sekali. Mau bersemut dan berulat. Geli tau. 

Cara Mengatasi Keburukan Tersebut
  1. Keep on following up dengan Maintenance Dept. untuk setelkan bab aircond yang panas ni. Tadi diorg datang cek, katanya gas dalam aircond tu dah abis, Isnin baru contractor datang to do the job. Ok, tunggulah sampai Isnin sampai diorang buat keje tu sampai siap sampai aircond sejuk. Hahahaha.. Tapi bab poor ventilation tu, tak tau nak buat macamana. Ventilator fan tu ada, tapi memandangkan bilik ni kecik dan cuma ada tingkap kecik di atas which is kita tak nampak apa yang berlaku di luar, still saya rasa lemas. Dahlah ada tekanan darah rendah, cepat je rasa pening melayang.
  2. Angkutlah botol air dan termos dari rumah, isi air kat pantry dan angkutlah ke plant. Bila waktu rehat, buatlah air secawan. Bila nak basuh, toilet pulak jauh. 
  3. Terfikir nak beli safety shoes yang baru yang lebih selesa bila pakai. Tapi perlukah? Selagi boleh bertahan, pakai jelah apa yang ada. Banyak lagi urusan penting yang perlu pakai duit.
  4. No idea. Terpaksa lah sesuaikan diri.
  5. Bawak bungkusan makanan tu ke kantin atau pantry dan buang kat sana. Oh yeahh!!

Pada saya, yang saya paling kisah sangat adalah :

  1. Problem aircond maklumlah aircond lama. Bilik tu macam confined space, so stuffy, lemaslah.
  2. Toilet yang jauh sangat-sangat dari workstation saya.

Tapi, takde apa yang boleh saya buat. Semua ni di luar kawalan saya. Apa yang boleh saya buat, ialah belajar menyesuaikan diri dan belajar menyukai workstation baru ni. 


p/s : Korang, please jangan tanya kenapa saya dipindahkan ke workstation baru ni, sebab alasan perpindahan ini sebenarnya sangat menjengkelkan. Huhuhuhu....

1 comment:

Mar Mansor said...

opis section sy di kawansan prod..selama saya lebih 4 tahun bekerja di sini, situasi saya adalah sama dgn situasi uni di workstation baru..no pantry, toilet kena turun bawah,scanning,photostat of couse to main opis..kai jaket, safety shoes, helmet.minum?minum air masak je..sbb tu bwk botol..sehari kompem abis sebotol..asik jalan jek tu pon makin gemuk lak..kih3..
y beza cuma sampah dikutip ari2 & opis dibersihkan ari2..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *