I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Friday, November 15, 2013

Kenapa Uni Tak Reply Komen? (Part 2 of 2)

Kalau korang tertanya-tanya, eh apsal dah sampai Part 2 of 2 pulak ni? Apa cerita ni? Tak tau head and tail pun?!


Haaaaaa.... ok ok jangan risau jangan gelabah. Sila klik SINI untuk memahamkan the storymory.


Ok, dah faham dah storymory nya? Bagussssssss.


Dan, ini adalah jawapan yang tulus ikhlas daripada lubuk hati saya yang paling dalam. Err.. dah macam lirik lagu lah pulak! Maksud saya, ini JAWAPAN JUJUR daripada saya.


1) Untuk setting comment box, saya pilih "embedded". Jenis ini membolehkan saya membalas satu persatu kepada komen pembaca. Contohnya seperti ini :

Saya reply satu persatu pada setiap komen yang diberikan


2) Saya seronok dengan setting embedded ni sebab ia menunjukkan komunikasi dua hala antara saya dengan semua pembaca blog saya yang meninggalkan komen.


3) Sampai satu masa, masa saya jumpa blogger Mama As tempohari, dia bagitau yang comment box jenis pop-up window lebih sesuai dan mesra pengguna berbanding embedded, kerana :

  • Bila pembaca klik pada post a comment, satu pop up window akan dibuka. Pembaca akan tinggalkan komen dan kemudian tutup pop up window tersebut. Mudah dan mesra pengguna.
  • Berbanding embedded, bila pembaca klik pada post a comment, page kita tu akan loading semula untuk memaparkan comment box tersebut. Loading ni kadang-kadang amik masa, apatah lagi kalau line internet tak berapa kencang. 
  • Kalau sebelum tu dah ada 50 comment dan kita ni orang yang ke-51 nak comment, memang akan consume loading time sebab dia akan paparkan semua comment barulah sampai pada comment box. Bila ambil masa, pembaca akan bosan dan terus klik X. Terus tak tinggalkan komen. Huhuhu.
  • Jadi disarankan guna pop up window berbanding embedded.


4) Then saya cakap kat Mama As, kalau guna pop up, saya tak bolehlah reply satu persatu macam biasa. Then Mama As cakap, kita reply tu bukan kat comment box kita, tapi reply kat comment box blogger / pembaca yang tinggalkan komen tu.


5) Menurut blogger Ayu Zan pula, kebanyakan orang yang tinggalkan komen, mereka takkan datang semula ke blog kita untuk tengok kita dah reply komen dia atau tak. Jadi yang terbaik ialah kita reply kat blog mereka.


Ok. At this point, saya jadi konfius level 1. Nak guna embedded ke pop up window?


Then, saya tanya sorang lagi blogger iaitu Nizam Malek. Dia punya jawapan memang best campur buat saya terbudu terkedu :


"Nak guna embedded ke pop up ke, tak kisahlah. Kalau rasa suka embedded, guna embedded. Kita reply kat komen pembaca, pastu kita reply lagi komen yang sama kat blog dia".

"Lorrrr....buat keje 2 kali lah pulak..."

"Ye, itu yang terbaik. Kalau kita tak reply kat comment box kita sendiri, bila lain kali orang lain (B) baca post itu, dan tengok semua komen ni takde reply dari owner blog, diorang akan fikir yang kita ni tak layan / tak respon kepada pembaca (A) yang tinggalkan komen"

"Pulak dah. Tapi kan kita reply kat blog pembaca yang tinggalkan komen tu?"

"Abis tu, takkan nak suruh si B tu pergi godek satu satu kat blog A untuk cari jawapan / reply kita?"



Ok. Saya konfius level 2. Masih takde keputusan. Nak guna embedded ke guna pop up window?



Fikir punya fikir, saya ikut kata hati dan kata akal. Saya pilih EMBEDDED.


Dan ini penjelasan saya :


1) Saya masih mahu mengekalkan komunikasi 2 hala dengan pembaca blog saya yang meninggalkan komen. Saya nak reply satu persatu pada setiap komen. Saya sangat suka bila pembaca tinggalkan komen kat entry saya. Saya suka, suka, suka, suka, suka sangatttt!! ^_^


2) Sekiranya komen itu berbentuk persoalan, saya akan jawab di comment box saya, dan juga jawab di comment box di blog pembaca tersebut.


3) Kalau komen berbentuk persoalan itu menarik dan sesuai untuk diketengahkan, saya akan naik taraf komen tersebut sebagai tajuk entry. Setakat ini ada 2 komen berbentuk persoalan yang telah dipilih, tunggu nak dipublish je.


4) Masalah loading time yang lama kalau pilih embedded. Ini saya setuju. So, saya nak bagitau kepada semua pembaca blog saya, kalau nak elakkan loading time yang lama, sila guna function right click kat mouse dan select "Open link in new tab". Jadi page yang sama akan loading dan dibuka di tab baru. Korang tinggalkan komen dan close. Lepas tu boleh sambung baca blog saya di tab sebelumnya. Mudah kan?



"Ok. So sekarang Uni pilih embedded lah ye. Bagus. Bagus. Masalahnya, apsal banyak komen dalam entry sebelum ni, Uni takde reply satu persatu pun? Kata pilih embedded? Kata nak komunikasi 2 hala?"


(Ok. You win. This is my answer).


Minta maaf banyak-banyak pembacaku sayang. Saya tak reply sebab saya kesuntukan masa. Tapi saya janji, saya janji, saya janji, lepas ini saya akan marathon reply komen korang semua satu persatu sedaya yang boleh.


Boleh terima tak JAWAPAN JUJUR saya ini?


Tolong terima ye. Pleasseeeeeeee.                        


^_^

8 comments:

Mar Mansor said...

saya pon tak berapa faham pasal blog nih..apa y ada saya guna jek..hi2..dush2..

MyCherita said...

Jalan-jalan ke blog ini...1st time singgah..nice blog...


p/s : jika ada yg ingin menyertai program singgah blog.. jom ke
http://thescreammer.blogspot.com/2013/11/singgah-blog.html

Rai Ourkizuna said...

hahaha.. aku pun tgk keperluan..kalau komen tu dalam bentuk soalan..aku akan reply.. kalau tak mmg tgk pada kesempatan..

Uni Aqilah said...

cuba belajar sikit-sikit. :)

Uni Aqilah said...

terima kasih. :)

Uni Aqilah said...

ye, kadang-kadang aku pun tak sempat jugak.

Rinah said...

tengok masa juga untuk reply komen. kadang sempat publish dulu, reply kemudian bila ada masa.
bila ada free time baru dapat jenguk blog mereka dan balas kunjungan. hehe
lagipun Rinah tak online di rumah, hanya online di tempat kerja.

Uni Aqilah said...

Kadang-kadang masa terbatas untuk reply komen. Anak-anak harus diutamakan.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *