I Love My Followers

Blog ini adalah blog peribadi yang berkisar tentang kehidupan seperti usaha untuk hamil, kehamilan, kelahiran, penjagaan semasa pantang, penjagaan dan pendidikan anak, kesihatan dan kecantikan, keibubapaan dan perkahwinan.
Topik-topik lain juga ada mengikut keselesaan penulis.

Wednesday, November 20, 2013

Haziq Menangis Taknak Pergi Rumah Babysitter

Pagi tadi saya keluar rumah agak lewat. Nasib baik jalan lancar takde jem. Sampai kat rumah babysitter (bs) dah pukul 7.55 am. Ye, memang dah lewat pun nak sampai ofis pukul 8.00 am.


Lepas saya bagi Aimi kat bs, saya nak turunkan Haziq pula. Tapi hari ini dia meragam pulak. Menangis-nangis taknak turun, taknak pergi rumah mak katanya.


Puasa saya pujuk, siap cakap Mama pergi work kejap je, nanti Mama amik Haziq, tapi dia taknak jugak. Puas saya tanya, Haziq sakit ke, Haziq tak suka ke, tapi  Haziq tak cakap pape, cuma menangis je. Dalam kepala ni, mula lah fikir, kenapa pulak Haziq taknak turun kat umah bs ni?


Dalam menangis tu, Haziq dok cakap,


"Haziq taknak pergi rumah Mak. Haziq nak ikut Mama pergi work. Haziq nak ikut Mama pergi work".


Diulang-ulang ayat tu berkali-kali.


Ah, sudah! Gawat nih!


Saya tutup pintu, saya cakap kat bs, saya nak buat pusingan kat lorong rumah dia ni 1 kali.


Sambil buat pusingan tu, saya cakap,


"Mama rasa laparlah. Mama nak sarapan. Tapi Mama tak tau nak beli apa. Haziq boleh tolong Mama tak? Apa Mama nak makan ye?"


Terus Haziq senyap.


"Mmmm... Haziq rasa Mama makan mi je. Sebab Haziq nak makan mi. Purut (perut) Haziq dah lapar ni".


"Ok. jom kite beli mi. Haziq turun and teman Mama beli ye. Boleh Haziq?"


"Ok boleh. Haziq suka tolong Mama".


Then, saya singgah kat satu gerai. Layankan Haziq tengok pilih makanan. Padahal mata saya ni dok tengok jam. Haziq pilih nak makan mihun goreng.


Dah sudah tu, terus saya pusing balik ke rumah bs. Masa ni Haziq dah tak nangis, tapi siap senyum sengih seperti biasa.


"Mak, Haziq dah datang. Mama beli mi. Haziq nak makan mi".


"Yelah yelah, jom kita makan ye Haziq" ucap bs.


Lepas ucapkan salam pada bs, saya terus bergegas ke ofis.


Saya sampai ofis pukul 8.20 am. Oh yeah!!!

2 comments:

Mar Mansor said...

tu la kan..perangai anak-anak..macam2..

Uni Aqilah said...

Tapi perangai ini lah yang sentiasa menghiburkan hati kita...kan..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Like Page Superb Vitamin For Life :)

Like Page Love Natuwrel :)

Hubungi Saya

Name

Email *

Message *